Hyppää sisältöön

Britannian pääministerikisa: Rishi Sunakin asema vahvistui – Boris Johnson keskeytti lomansa

Britannian parlamentin alahuoneen johtaja Penny Mordaunt on ainoa ennakkosuosikkeihin kuuluvasta kolmikosta, joka on virallisesti ilmoittautunut pääministerikisaan.

Rishi Sunak ja Boris Johnson.
Rishi Sunak toimi valtiovarainministerinä Borin Johnsonin hallituksessa. Kuva: Andy Rain / EPA
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Britanniassa entisen valtiovarainministerin Rishi Sunakin kerrotaan saaneen taakseen puoluejohtajaehdokkuuteen vaadittavat sata konservatiivikansanedustajaa.

Kansanedustaja Tobias Ellwood kertoo Twitterissä olevansa sadas Sunakin tukija. Myös BBC kertoo saaneensa kampanjalähteeltä tiedon, että tukijalista on kasvanut sataan.

Sunak ei ole vielä virallisesti ilmoittanut olevansa mukana kisassa puoluejohtajan ja pääministerin paikasta. Hän jäi aiemmin syksyllä kakkoseksi tällä viikolla eronneelle Liz Trussille.

Sunak voittaa, jos kisaan jo ilmoittautunut Penny Mordaunt ja mahdollisesti joukkoon liittyvä Boris Johnson eivät löydä sataa tukijaa.

Entinen pääministeri Johnson joutui jättämään paikkansa maan ja puolueen johdossa kesällä moninaisten kohujen myötä. Hänkään ei ole vahvistanut ehdokkuuttaan, mutta hän on mediatietojen mukaan jättänyt Karibian-lomansa kesken osallistuakseen kisaan.

Sky Newsin mukaan Johnson on kertonut lähipiirilleen olevansa valmis mukaan pääministerikisaan. Johnson oli Sky Newsin mukaan lauantain vastaina yönä lentokoneessa matkalla kohti Lontoota.

58-vuotiaalla Johsonilla on edelleen puolueessa kannattajansa, jotka pitivät tämän eroa epäreiluna. Heti Trussin eroilmoituksen jälkeen monet konservatiivit ilmaisivat tukensa Johnsonille.

Seuraajaehdokkaiden on ilmoittauduttava maanantaina Suomen aikaa kello 16:een mennessä. Ehdokas tarvitsee vähintään sadan konservatiiviedustajan tuen. Näin ollen ehdokkaita voi olla korkeintaan kolme, koska konservatiiveilla on parlamentissa 357 edustajaa.

Todennäköisesti ehdokkaita on kuitenkin kaksi tai vain yksi, jolloin johtajavalinnasta ei äänestettäisi.

Puoluejohtajan ja pääministerin nimi on selvillä viimeistään ensi perjantaina.

Lue myös:

Spekulaatiot Britannian tulevasta pääministeristä kiihtyvät: Sunak, Mordaunt ja Boris Johnson ovat veikkailujen kärjessä

Suosittelemme sinulle