Energiakriisi. Talouden taantuma. EU:n elpymisrahat ja kipeästi tarvittavat uudistukset.
Tässä vain muutamia haasteita, joita Italian pääministeriksi eilen valitun Giorgia Melonin konservatiivinen oikeistohallitus saa eteensä.
Hallitukseen lähtee äärioikeistolaisen Italian veljet -puolueen lisäksi varapääministerin ja infrastruktuuriministerin salkut saaneen Matteo Salvinin johtama oikeistopopulistinen La Lega sekä Silvio Berlusconin oikeistopuolue Forza Italia.
Hallitus tarvitsee yhtenäisyyttä ja jatkuvuutta, mutta hallituskumppaneiden välillä hiertää jo ennen kuin uudet ministerit ovat vannoneet virkavalojaan.
Sekä Berlusconi että Salvini ovat olleet näreissään jäätyään vaille tiettyjä puolueilleen havittelemiaan ministerinsalkkuja ja nimityksiä.
Ehkä suurimmaksi kompastuskiveksi on hallitusneuvottelujen aikana kuitenkin muodostunut suhde Venäjään.
Euroopan unionissa ja Atlantin takana on herännyt huoli siitä, mihin suuntaan uusi Venäjä-mielisyydestään ja osin EU-kriittisyydestä tunnettu hallitus Italiaa vie.
Meloni on tehnyt hartiavoimin töitä, jotta hänen hallituskoalitionsa näyttäytyisi maailmalle muuttuneena: institutionaalisena ja Eurooppa- sekä Nato-myönteisenä.
Tällainen vaatteiden vaihto ei ole aivan helppoa, kun seisoo paatuneessa russofiilissä joukossa.
Matteo Salvini tunnetaan pitkältä ajalta Venäjää myötäilevistä kannanotoistaan ja on vielä syyskuussa kyseenalaistanut EU:n Venäjän vastaisia pakotteita.
Viime päivinä kuitenkin erityisesti 86-vuotias Berlusconi on muodostunut noloksi liittolaiseksi Melonille.
Uutistoimisto Lapresse kertoi aiemmin tällä viikolla Forza Italia -puolueen kokouksesta julkisuuteen vuotaneesta nauhasta, jolla Berlusconi kertoi olevansa “yksi Putinin viidestä todellisesta ystävästä”.
– Olen vähän korjaillut välejäni (Venäjän presidentti Vladimir) Putiniin. Tai ei ihan vähänkään. Hän lähetti minulle syntymäpäivälahjaksi 20 pulloa vodkaa ja suloisen kirjeen, Berlusconi sanoi.
Samalla hän vieritti vastuuta sodasta Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille.
Melonilla on pelissä koko hallituksen kansainvälinen uskottavuus. Hänellä ei ole varaa siihen, että ryppyilevä kanssajohtaja romahduttaa sen.
Siksi Meloni vastasi Berlusconille julkisesti ja sanoi, että hänen hallitukseensa lähtee vain puolueita, jotka hyväksyvät sen, että Italia on osa Eurooppaa ja puolustusliitto Natoa.
– Tai sitten ei tarvitse lähteä, hän sanoi.
Meloni on myös lehtitietojen mukaan suunnitellut ensimmäistä valtiovierailuaan nimenomaan Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan ja pitänyt vaalivoiton jälkeen yhteyttä Zelenskyiin.
Brysselissä rauhoittaa ehkä myös se, että Meloni valitsi uuden hallituksen ulkoministeriksi aiemmin EU-komissaarina ja EU-parlamentin puhemiehenä toimineen Antonio Tajanin.
Melonin tulee kuitenkin vielä ratkaista se, miten pitää tulevaisuudessa ruodussa möläyttelevät ja vallanhimoiset liittolaiset Salvini ja Berlusconi.
Lue lisää:
Giorgia Meloni sai muodostettua hallituksen ja nousee Italian ensimmäiseksi naispääministeriksi