Hyppää sisältöön

Keskustan Saarikko penää Marinilta kirkkaampaa ja selkeämpää linjaa EU:n metsäpolitiikkaan

Keskustan Saarikko vaatii pääministeri Marinilta selkeyttä EU:n ennallistamisesityksessä ja ihmettelee SDP:n sinnikkyyttä pitää kiinni lausuntokierroksella kelvottomaksi todetusta arvonnousuverosta.

Annika Saarikko.
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko haluaisi päministeri Sanna Marinilta terävämmän linjauksen EU:n ennallistamisesitykseen. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Jari Strömberg,
Hannu Tikkala,
Matti Koivisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko penää selkeyttä pääministeri Sanna Marinilta (sd.) EU:n ennallistamisesityksestä.

Saarikko sanoo Facebook-sivullaan, että nyt EU-politiikassa pitää olla terävä linja.

– Pääministerin ja hänen puolueensa kanta on tässä työssä ratkaiseva. Kannustan heitä rohkeuteen ja selkeyteen asiassa, Saarikko kirjoittaa.

Ylen pääministerin haastattelutunnilla Marin kertoi olevan mahdollista, että Suomi äänestää EU:n ennallistamisesitystä vastaan, jos esityksestä ei saada riittävän hyvää.

Haastattelutunnin jälkeen tehdyssä haastattelussa Saarikko antaa ymmärtää, että vieläkään pääministeriltä ei aivan kirkasta ja selkeää linjausta saatu.

– On erittäin hyvä, että sosiaalidemokraatit eduskunnassa näyttävät nyt asettuvan keskustan linjoille ja ovat valmiita kiristämään Suomen kantaa yhä kriittisemmäksi ja korostamaan sitä, että pidämme hyvää huolta itse metsistämme emmekä halua kasvattaa EU:n toimivaltaa.

– Pidän myös hyvänä, että tässä tehtiin yhteistyötä yli hallitus–oppositiorajan. Hyvä, että edes eduskunnassa tämä linja selkiytyy, Saarikko sanoo.

Saarikko korostaa, että vastuu asiassa on pääministerillä, joka "yksiselitteisesti johtaa Suomen EU-politiikkaa".

– Oleellista on, että me pienenä maana pystymme osoittamaan meille elintärkeissä kysymyksissä riittävän selkeää linjaa. Muuten emme pärjää EU:n neuvotteluissa.

EU-asetuksen tavoitteena on muun muassa, että vähintään 20 prosenttia EU:n maa- ja merialueista olisi ennallistamisen kohteena vuoteen 2030 mennessä. Saarikon mukaan asetus siirtää liikaa toimivaltaa komissiolle asiassa, joka hänen mielestään kuuluu yksiselitteisesti Suomelle itselleen.

Saarikko: Arvonnousuvero saisi jäädä

Toinen hallituksen sisäinen näkemysero nousee arvonnousuverosta. Marinin mukaan arvonnousuverosta on yhdessä sovittu ja se pitää toteuttaa. Saarikon mukaan hänen ministeriössään valmistellusta verosta pitäisi luopua.

Arvonnousuvero tarkoittaa sitä, että Suomessa kertyneen omaisuuden myyntivoitot verotettaisiin Suomessa myös silloin, kun omaisuus luovutetaan ulkomailla asuessa. Ehdotusta perustellaan verovälttelyn torjumisella.

– Minun puolestani tämä vero saisi jäädä antamatta ja ihmettelen miksi pääministeripuolue tähän niin voimakkaasti kiinnittyy. Sillä ei ole pystytty osoittamaan merkittäviä verotuloja valtiolle vaan pikemminkin lausuntokierros oli murskaava ja arvioi sen heikentävän investointien ja yrittämisen edellytyksiä Suomessa.

Metsäkysymys hallitusyhteistyössä olennainen

Kysyttäessä näkemyserojen vaikutusta hallitusyhteistyön jatkumiseen Saarikko nostaa esiin metsäkysymyksen ja EU:n toimivallan määrittämisen tärkeänä periaatteellisena asiana, josta pitäisi saada yhteisymmärrys myös hallitus-oppositiorajan yli.

Lisäksi hän mainitsee, että loppuhallituskaudella on käsittelyssä vielä joukko hallituksen esityksiä, joista juuri arvonnousuvero saisi jäädä antamatta.

– Sille ei löydy riittävästi perusteita, ei valtion verotulojen kannalta eikä ennen kaikkea siksi, että se on haitallinen investointien ja yrittäjyyden näkökulmasta. Sellaista viestiä suomi ei näinä kriisiaikoina kaipaa.

Lue ja kuuntele pääministerin haastattelutunti täältä.

Suosittelemme sinulle