Hyppää sisältöön

Boris Johnson ei asetu ehdolle Britannian pääministeriksi – entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak on nyt selvä suosikki tehtävään

Britannian entinen pääministeri Boris Johnson ilmoitti päätöksestään sunnuntai-iltana julkaisemassaan lausunnossa. Johnsonin ilmoituksen myötä entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak nousee todennäköisesti maan johtoon.

Boris Johnson tukka pystyssä. Taustalla Rishi Sunak.
Boris Johnson ja Rishi Sunak pääministerin virka-asunnon edustalla lokakuussa. Kuva: Andy Rain / EPA
STT–Yle

Britannian entinen pääministeri Boris Johnson on ilmoittanut, ettei hän aio asettua ehdolle konservatiivien johtajaksi ja maan uudeksi pääministeriksi. Sunnuntai-iltana julkaisemassaan lausunnossa Johnson sanoo, että hänellä olisi ollut tarvittava vähintään sadan konservatiivikansanedustajan tuki, mutta hän päätti silti jättää asettumatta ehdolle.

Johnson kertoi olleensa luottavainen siitä, että olisi voinut voittaa takaisin paikkansa puolueen johdossa ja pääministerinä sekä vuoden 2024 vaalit konservatiivien johdossa, mutta sanoi tulleensa siihen johtopäätökseen, ettei johtopaikan tavoittelu ollut oikea ratkaisu. Hänen mukaansa toimiva hallinto vaatisi yhtenäisen puolueen parlamentissa.

Johnson erosi syyskuussa konservatiivipuolueen johdosta ja pääministerin tehtävästä monien kohujen saattelemana. Hänen jälkeensä virkaan valittiin Liz Truss, joka taas ilmoitti erostaan viime torstaina. Truss toimi Britannian pääministerinä vain puolitoista kuukautta.

Sunakin voittomahdollisuudet korkealla

Entisen valtiovarainministerin Rishi Sunakin voittomahdollisuudet tulla valituksi puolueen johtoon ja pääministeriksi ovat nyt erittäin korkeat. Kilpaan on ilmoittautunut Sunakin lisäksi vain Penny Mordaunt, joka on kannatukseltaan Sunakia selvästi jäljessä.

Johnson kertoi olleensa yhteydessä Sunakiin ja Mordauntiin yksimielisyyden saavuttamiseksi "kansallisen edun nimissä", mutta yhteistä säveltä ei ollut löytynyt. Sunak kuitenkin kehui Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) Johnsonin pääministerikauden saavutuksia nostaen esiin muun muassa brexitin ja koronarokotusohjelman.

– Vaikka hän päätti jättäytyä pois pääministerikisasta, toivon, että hän jatkaa työtään julkisessa elämässä niin kotimaassa kuin ulkomailla, Sunak kirjoitti.

Oman lausuntonsa päätteksi Johnson sanoi uskovansa, että hänellä on vielä paljon annettavaa, mutta aika ei ole oikea.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 25.10. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Analyysi: Liz Truss jää historiaan Britannian lyhyimpään palvelleena pääministerinä, mutta ero ei lopeta maan politiikan kaaosta

Suosittelemme sinulle