Hyppää sisältöön

Osittaisen auringonpimennyksen seuraaminen onnistui turvallisesti "kotikonstein" selkä aurinkoa vasten

Tähtitieteen harrastaja Seulaset ry:n puheenjohtaja Janne Laukkanen näytti, miten lunnonilmiön seuraaminen onnistuu käytetyn pahvilaatikon ja kulmahiomakoneen laikan avulla.

Seulaset ry:n puheenjohtaja Janne Laukkanen projisoi osittaisen auringonpimennyksen pahvitaululle. Ilmiön kuvaa Ylen mediatoimittaja Ari Haimakainen.
Seulaset ry:n puheenjohtaja Janne Laukkanen kohdistaa osittaisen auringonpimennyksen pahvitaululle. Ilmiön kuvaa Ylen mediatoimittaja Ari Haimakainen. Kuva: Jaana Kainulainen / Yle
Jaana Kainulainen

Osittainen auringonpimennys näkyi tänään tiistaina Suomessa. Joensuussa ilmiön saattoi havaita iltapäivällä kello 13 molemmin puolin. Tämänkertainen osittainen auringonpimennys ei kiinnostanut tähtitieteen harrastajia yhtä paljon kuin edellinen, joka koettiin vuoden 2021 kesäkuussa.

– Syy tähän on, että osittaiset auringonpimennykset ovat kohtuullisen yleisiä. Edellisestä on lyhyt aika, ja silloin aurinko oli korkeammalla, jolloin kokoonnuimme yhteen ja saimme hyviä kuvia, kertoo Joensuun Seulaset ry: puheenjohtaja Janne Laukkanen.

Tähtitieteen harrastajat kokoava Seulaset on Joensuun alueella toimiva Ursan jäsenyhdistys.

Sääennuste lupasi tiistaille pilvistä, mutta toisin kävi. Aurinko paistoi melkein puhtaalta taivaalta. Moni kuvasikin kännykällä osittaisen auringonpimennyksen.

Aurinkoa ei kannata koskaan katsoa suoraan, se aiheuttaa verkkokalvolle vaurioita jo muutamassa sekunnissa, eikä vahinkoa huomaa heti.

– Mutta auringonpimennyksen havainnoiminen onnistuu turvallisesti, jos on jokin pinta, johon auringonvalon voi heijastaa pyöreän ympyrän läpi. Silloin mitään vaaraa ei varmasti ole, koska voi olla selin aurinkoon, Laukkanen toteaa ja näyttää, miten se sujuu käytetyn pahvilaatikon ja kulmahiomakoneen laikan avulla.

Pimennystä saattoi katsoa turvallisesti asiaan tarkoitetuilla pimennyslaseilla, hitsarinlasi numero 14 avulla, mutta kamerat, kiikarit ja kaukoputket kannatti suojattava asiaan soveltuvalla suodatinkalvolla.

– Oikeanlaisia sulkimia käyttäen on turvallista, projisoida kuvaa valkoiselle paperille ja sen heijastuksen katsominen on täysin turvallista.

Seulasilla ei toistaiseksi ole vielä omaa soveltuvaa havaintokalustoa auringon seuraamiseen.

– Mutta sellaiset on tilattu EU-tuen turvin, kertoo ensi tammikuussa 50 vuotta täyttävän yhdistyksen vetäjä.

Suomessa nähtiin edellisen kerran osittainen auringonpimennys 10. kesäkuuta 2021. Seuraava osittainen auringonpimennys nähdään koko maassa maaliskuussa 2025.

Edellinen täydellinen auringonpimennys koettiin Suomessa heinäkuussa 1990. Seuraavan kerran tämä tapahtuu vasta lokakuussa 2126.

Suosittelemme sinulle