Hyppää sisältöön

Politiikan tutkija: Talouspäätökset ratkaisevat Britannian uuden rikkaan pääministerin kohtalon

Kansalaiset tulevat arvioimaan pääministeri Rishi Sunakin talouspolitiikkaa myös siinä valossa, että hän on itse hyvin vauras, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela arvioi Ylen Politiikkaradiossa.

Rishi Sunak saapui pitämään ensimmäistä puhettaan Downing Streetillä Lontoossa.
Rishi Sunak saapumassa pääministerin virka-asuntoon tiistaina. Kuva: Tolga Akmen / EPA-EFE/All Over Press
Tuomas Hyytinen

Britannian uudella intialaistaustaisella pääministerillä Rishi Sunakilla on nopeasti arki edessä, ja pian nähdään mihin hänen rahkeensa riittävät, politiikan tutkija Juha Jokela sanoi Politiikkaradiossa.

Liz Trussin ennätyslyhyen kauden jälkeen uuden pääministerin on tehtävä pian selväksi, miten hän aikoo korjata sitä vahinkoa, jonka hänen edeltäjänsä talouspoliittiset toimet Britannialle aiheuttivat. Truss päätti rikkaiden veronalennuksista, jotka oli tarkoitus toteuttaa velkarahalla.

Rishi Sunak vastusti Trussin talouspoliittisia ratkaisuja, mutta nyt uudelta pääministeriltä kaivataan lisätoimia tilanteen korjaamiseksi, Juha Jokela sanoo.

Elinkustannusten nousu ja energiakriisi ovat uuden pääministerin akuuteimmat haasteet. Myös menoleikkaukset tulevat hänen pöydälleen.

–Sunakin lähikuukausien politiikkaa tulee värittämään suuri keskustelu siitä, minkä kokoisiin leikkauksiin Britanniassa joudutaan ja miten niille hankitaan puolueen sisällä ja yhteiskunnassa hyväksyntä, politiikan tutkija Juha Jokela sanoi.

Pääministerin brexit-linja voidaan haastaa puolueen sisältä

Uuden pääministerin on linjattava myös, millaista brexitiä hän ajaa. Sunak ei kuulu konservatiivipuolueen kovimman brexit-linjan ajajiin, joita Liz Truss on. Se asettaa hänelle paineita puolueen sisältä, Jokela arvioi.

– On mielenkiintoista nähdä, miten hän asemoi Britannian suhteessa EU:hun ja millaisen kannatuksen mahdolliset linjan muutokset saavat puolueen sisällä. Tämä on iso kysymys, johon saattaa hänen pääministeriurallaan liittyä puolueen sisäistä vääntöä, Jokela sanoi.

Suosittelemme sinulle