Hyppää sisältöön

Juutalaisvastaiset kommentit tulevat Kanye Westille kalliiksi – yhteistyökumppani toisensa jälkeen tekee pesäeron

Viimeisin yhteistyön lopettamisesta kertonut yhtiö on Adidas. Westin ex-vaimo Kim Kardashian on tuominnut antisemitismin mainitsematta räppäriä.

Kanye West eli Ye näyttäytyi valokuvaajille totuttua rähjäisemmän näköisenä viime viikolla Kalifornian Thousand Oaksissa. Kuva: Broadimage/Shutterstock/All Over Press
Jussi Nurminen

Yhdysvaltalainen räppäri Kanye West on menettänyt lyhyessä ajassa suuren määrän yhteistyökumppaneitaan. Syynä ovat Westin, joka nykyisin on viralliselta nimeltään Ye, antisemitistiset eli juutalaisvastaiset puheet.

Viimeisimpänä yhteistyön katkaisemisesta on kertonut saksalainen urheiluvarusteyhtiö Adidas.

– Adidas lopettaa yhteistyön Yen kanssa välittömästi. Adidas ei hyväksy antisemitismiä tai mitään muutakaan vihapuhetta. Yen viimeaikaiset kommentit ja toiminta ovat tuomittavia, vihamielisiä ja vaarallisia, Adidas ilmoittaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) ja sanoo räppärin loukanneen yhtiön arvoja.

Adidas lopettaa yhdessä räppärin kanssa suunniteltujen Yeezy-brändiin kuuluvien tuotteiden myynnin ja kaikki tuloutukset tämän yhtiöille. Adidas arvioi suosittujen tuotteiden myynnin lopettamisen merkitsevän jopa 250 miljoonan euron menetystä nettotuloihinsa.

Kanye Westistä tehty tuore dokumentti on päätetty hyllyttää tämän toiminnan vuoksi. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Ex-vaimo Kim Kardashian tuomitsee antisemitismin

West on aiheuttanut erikoisilla kommenteillaan ja hämmentävällä toiminnallaan kohuja jo kauan aikaa. Lokakuun alussa hän esiintyi Pariisin muotiviikoilla White lives matter -tekstillä varustetussa paidassa. Ilmaisua pidetään tuenosoituksena valkoisten ylivaltaa ajaville.

Tuoreimmat kohut näyttävät olleen monelle yhteistyökumppanille viimeinen pisara. Ennen Adidasia yhteistyön ovat katkaisseet jo esimerkiksi räppärin agentuuri CAA sekä muotiyhtiöt Balenciaga ja Gap. Myös räppäristä tehdyn tuoreen dokumenttielokuvan julkaiseminen on päätetty perua.

Ex-vaimo Kim Kardashian on julkaissut sosiaalisessa mediassa viestin, jossa hän tuomitsee vihapuheen, antaa tukensa juutalaisyhteisölle ja vaatii välitöntä loppua juutalaisiin kohdistetulle väkivallalle ja vihalle. Kardashian ei mainitse päivityksensä yhteydessä entistä aviomiestään.

Sosiaalisen median palvelut Instagram ja Twitter jäädyttivät aiemmin tässä kuussa Westin tilit. Westin vastaus sometilien menetykseen oli ilmoitus ostaa laitaoikeiston temmellyskenttänä tunnettu sosiaalisen median Parler-palvelu. Räppärin mukaan hän haluaa ostollaan suojella konservatiivisia mielipiteitä.

Lisää aiheesta:

Pitkään kaikki, mihin Kanye West koski, muuttui kullaksi – näin räppärin maine rapautui niin, ettei häntä haluta Grammyihin esiintymään

Kanye West on historiaa – jatkossa räppäri tunnetaan virallisesti nimellä Ye

Suosittelemme sinulle