Hyppää sisältöön

Iranin turvallisuusjoukot avasivat tulen, kun tuhannet ihmiset kerääntyivät suremaan Mahsa Aminia

Mielenosoitukset vanhoillista hallintoa vastaan ovat jatkuneet Iranissa jo viikkojen ajan. Tuhannet ihmiset kerääntyivät Mahsa Aminin kotikaupunkiin, kun hänen kuolemastaan tuli kuluneeksi 40 päivää.

Tuhannet ihmiset kerääntyivät Mahsa Aminin kotikaupunkiin.
Tuhannet ihmiset kerääntyivät Mahsa Aminin kotikaupunkiin.
Riikka Kajander

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Iranin turvallisuusjoukot ovat keskiviikkona ottaneet yhteen tuhansien mielenosoittajien kanssa, jotka kokoontuivat Mahsa Aminin kotikaupunkiin Saqqeziin 40 päivää hänen kuolemansa jälkeen. 

Mielenosoitukset islamilaisvanhoillista hallintoa vastaan ovat jatkuneet Iranissa jo viikkoja sen jälkeen, kun 22-vuotias Amini kuoli siveyspoliisin otettua hänet kiinni väärin puetun hijabin vuoksi. 

Iranin turvallisuusjoukot avasivat keskiviikkona tulen mielenosoittajia vastaan Saqqezin kaupungissa, kertoo uutistoimisto AFP.

AFP perustaa tietonsa videomateriaaliin ja ihmisoikeusjärjestöiltä saamiinsa tietoihin. 

Mielenosoittaja seisoo auton katolla kädet pystyssä. Taustalla suuri väkijoukko seisoo tien päällä.
Tuhansittain ihmisiä matkasi kohti Mahsa Aminin kotikaupunkia keskiviikkona, 40 vuorokautta hänen kuolemansa jälkeen. Kuva: AFP / Lehtikuva

Pääsy internetiin yritettiin estää

Iranin turvallisuusjoukot olivat etukäteen kieltäneet kokoontumiset ja valmistautuneet Aminin kotikaupungissa järjestettyyn muistotilaisuuteen ja mielenosoitukseen.

– Turvajoukot ampuivat kyynelkaasua ja avasivat tulen ihmisiä vastaan aukiolla Saqqezissa, Hengaw-ihmisoikeusryhmä kertoo.

Hengaw on norjalainen ryhmä, joka valvoo ihmisoikeusloukkauksia Iranin kurdialueilla. Sen mukaan yli 50 siviiliä loukkaantui ammuskeluissa eri puolilla Saqqezia, joka sijaitsee Länsi-Kurdistanin maakunnassa. Mahdollisista kuolleiden määrästä ei toistaiseksi ole tietoa.

The Guardian (siirryt toiseen palveluun) kertoo silminnäkijöiden vahvistaneen turvallisuusjoukkojen laukaukset. Iranin hallituksen mukaan turvallisuusjoukot joutuivat vastaamaan mellakoihin.

Mielenosoittajia Istanbulissa.
Aminin kuoleman jälkeen kaduille on lähtenyt naisten oikeuksia ajavia sekä hallintoon yleisesti tyytymättömiä ihmisiä eri puolilla maata. Kuva: Sedat Suna / AOP

Iran yritti myöhemmin estää pääsyn internetiin alueella. 

Kuoleman jälkeinen 40. päivä merkitsee Iranissa perinteisesti surun päättymistä. Mielenosoittajia oli Guardianin mukaan kehotettu sen vuoksi valtaamaan kadut ja kehotukseen vastattiin muun muassa Teheranissa, Isfahanissa ja Mashhadissa. 

Mitä ajatuksia artikkeli sinussa herättää? Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka.

Lue myös:

Kun Iran sulkee median mellakoista, some raportoi hakkaamista, kyynelkaasua ja vallankumoushenkeä – tässä viisi varmennettua videota

Iran tukahduttaa mellakoita kurdialueella kovin ottein – kurdien asema Iranissa on vaikea

Turvallisuusjoukot jahtaavat lapsia Iranissa – vanhemmat etsivät kouluista kadonneita 12–15-vuotiaita tyttöjään, aktivisti kertoo Ylelle

Suosittelemme sinulle