Hyppää sisältöön
Venäläisiä sotilaita seisoo tykin takana maaliskuussa 1917 kadulla.

Putin ja vallan- kumoukset

Huonosti etenevä sota on herättänyt lännessä pohdiskelua, voisiko joku taho syrjäyttää Vladimir Putin vallasta. Mitä Venäjän valtataisteluiden historia kertoo Putinin tilanteesta?

Esko Varho

”Venäjällä ei koskaan ollut renessanssia, siellä ei ollut valistusta, siellä ei ollut kansalaisyhteiskuntaa. Venäjä oli orjavaltio aina mongolivalloituksesta asti, Neuvostoliiton sortumiseen saakka.”

Näin tiivisti vuosikymmeniä Venäjän historiaa tutkinut poliittisen historian emeritusprofessori Osmo Jussila Ylen tv-ohjelmassa vuonna 2005.

Valta Venäjällä harvemmin vaihtuu suoraan siksi, että kansa niin tahtoo. Silti kansan tyytyväisyydellä tai tyytymättömyydellä on merkitystä.

Putin vakavailmeisenä, taustalla valokuva, jossa univormupukuinen mies.
Vladimir Putin tutustuu museoon 2018, Stalingradin taistelun muistopäivänä. Kuva: Aleksei Druzhinin /SPUTNIK / EPA

Venäjän kannalta huonosti edennyt Ukrainan sota on synnyttänyt laajaa spekulointia, voiko Putin joutua syrjäytetyksi.

Venäjän historiassa on useita vallanvaihdoksia, joilla on yhtymäkohtia nykytilanteeseen. Maansa historiaa intohimoisesti harrastava Vladimir Putin on hyvin tietoinen siitä, että huonosti menevä sota voi olla Venäjän johtajille kohtalokas.

Sotakatastrofi kaatoi Tsaarin

Vuonna 1905 Venäjä koki tuolloin nöyryyttävän sotatappion Japanille. Se käynnisti laajan levottomuuksien aallon. Siihen asti täysin yksinvaltainen Venäjän tsaari joutui taipumaan peruslailliseen monarkiaan, Venäjä sai kansanedustuslaitoksen eli duuman.

Vielä suurempi merkitys oli ensimmäisen maailmansodan taisteluilla. Vuosia jatkunut sota kulutti Venäjän voimavarat äärimmilleen ja sodasta tuli erittäin epäsuosittu.

Vuonna 1917 Venäjällä oli kaksi vallankumousta. Maaliskuussa tsaari Nikolai II kaatui parissa päivässä, kun sotilaat kieltäytyivät ampumasta nälkäisiä mielenosoittajia.

Venäjää vuonna 1917 ennen bolševikki-vallankumousta johtanut Aleksandr Kerenski sotilaiden ympäröimänä 1917 . Hän onnistui pakenemaan bolševikkeja ja kuoli New Yorkissa vasta 1970.

Marraskuussa V.I. Leninin bolševikit kaappasivat vallan. Kaappaus onnistui aluksi hämmästyttävän helposti, vaikka se johti myöhemmin veriseen sisällissotaan.

Bolševikin olivat alun perin varsin pieni joukko Venäjän lukuisten puolueiden joukossa. Mutta heillä oli muutamia olennaisia etuja puolellaan. Ensinnäkin he olivat hyvin organisoitu ja kurinalainen ryhmä. Toiseksi he lähes ainoana ryhmänä lupasivat lopettaa hyvin epäsuositun sodan.

Punakaartilaisia kivääreineen vanhan panssariauton päällä, taustalla Pietarin smolna. Mustavalkoinen kuva.
Bolševikkeja tukevat punakaartilaiset vartioivat Pietarin Smolnaa marraskuussa 1917. Kuva: Ullstein bild/ AOP

Juuri sotaan tyytymättömien sotilaiden tuki oli Leninin joukon menestyksessä avainasemassa.

Putin tietää kaiken tämän erittäin hyvin.

Putin oli pitkään haluton käynnistämään Venäjällä liikekannallepanoa. Hänelle on tärkeää, että ”sotilaallinen erikoisoperaatio” näkyy mahdollisimman vähän venäläisten omassa arjessa, varsinkin suurissa kaupungeissa.

Venäjällä syyskuussa käynnistetty ”osittainen liikekannellepano” on aiheuttanut maastapakoa ja heikentänyt Putinin suosiota.

Vuoden 1917 Talvipalatsin valtaus näytti propagandaelokuvassa Lokakuu (1928) valtavalta kansannousulta. Todellisuudessa bolševikkien vallankaappaus onnistui varsin helposti.

Silti Venäjän tilanne ei muistuta vähimmässäkään määrin vuoden 1917 tilannetta. Vuonna 1917 Venäjä kiehui nälkämellakoiden kourissa, nyt tavallisten ihmisten arki on lännen talouspakotteista huolimatta muuttunut yllättävän vähän.

Vuonna 1917 maa oli täynnä vuosikausia vallankumouksesta haaveilleita erilaisia poliittisia ryhmittymiä, nyt Venäjän oppositio on hyvin heikko.

Berijan syrjäytys on yksi toimintamalli

Kommunistisessa Neuvostoliitossa valta vaihtui varsin harvoin, lähinnä johtajan kuollessa.

Vainoharhainen Stalin murskasi vastustajansa armotta. Neuvostoliiton vuoden 1934 kommunistipuolueen keskuskomitean 139 jäsenestä tai kandidaattijäsenestä 98 tapettiin vuoteen 1940 mennessä.

Putin ei ole tehnyt mitään vastaavaa, mutta käytännössä Venäjän ”autoritäärisessä demokratiassa” opposition toimintamahdollisuudet ovat olemattomat. Ja myös Putinin vastustajat ovat usein kuolleet väkivaltaisesti tai muuten epäselvissä oloissa. 

Berija vanhassa Neuvosto-julisteessa, punavalkoinen reunus. Berijalla on silmälasit ja kalju pää.
Lavrenti Berija neuvostoliittolaisessa julisteessa 1940-luvulta. Kuva: Universal History Archive / AOP

Stalinin kuolema 1953 synnytti valtatyhjiön ja valtataistelun.

Stalinin hallinnon pelätyin hahmo oli sisäisen turvallisuuden päällikkö Lavrenti Berija. Berija selvästi uskoi itse nousevansa maan johtoon Stalinin jälkeen.

Berijan tapaus oli harvinainen esimerkki suoraviivaisesta syrjäyttämisestä Neuvostoliiton vallan ytimessä.

Tapahtumasta on erilaisia versioita, mutta useimpien mukaan Nikita Hruštšov ja Georgi Malenkov valmistelivat huolella uskaliaan operaation. Kesäkuussa 1953 Hruštšov alkoi kesken Neuvostoliiton presidiumin kokouksen syyttää Berijaa mm. vakoojaksi. Sopivalla hetkellä Malenkov painoi pöydän alla olevaa nappulaa, jolla hän kutsui sisään vieressä huoneessa odottaneen marsalkka Georgi Žukovin ja joukon muita sotilaita, jotka pidättivät hämmästyneen Berijan.

Jos joku yrittäisi syrjäyttää Putinin, operaatio voisi muistuttaa tätä.

Se ei kuitenkaan ole yksinkertaista.

Vasemmalla Putin ja oikealla kansalliskaartin komentaja Viktor Zolotov univormussa, istuvat vastakkain pöydän ääressä.
Putin ja kansalliskaartin komentaja Viktor Zolotov keskustelevat elokuussa 2022. Kuva: Alamy / AOP

Putin on ollut viime vuosina varsin eristäytynyt ja pääsy hänen puheilleen on hyvin rajattua. Putin perusti vuonna 2016 Venäjän ns. kansalliskaartin, jonka päätehtävä on nimenomaan Putinin suojelu vallankaappauksia vastaan. Sitä johtaa Putinin entinen henkivartija Viktor Zolotov ja siinä arvioidaan palvelevan yli 300 000 ihmistä.

Vuonna 1953 Berijan omat miehet vartioivat Kremliä, kun hänet pidätettiin. Siksi hänet salakuljetettiin pois auton takaluukussa, tuomittiin pikaoikeudenkäynnissä ja teloitettiin.

Myös Putinin kaataminen vaatisi poikkeuksellisen tarkkaan suunnitellun operaation.

Nikita Hruštšovin syrjäytys palatsivallankaappauksessa

Berijan kohtalo oli osa Stalinin kuoleman jälkeistä valtataistelua.

Ainoa Neuvostoliitossa tapahtunut onnistunut vallankaappaus, jossa vallassa oleva ylin johtaja onnistuttiin kaatamaan, oli Hruštšovin oma syrjäyttäminen lokakuussa 1964.

Naureskelevat Hrustsov, Breznev ja Fidel Castro mustavalkoisessa kuvassa.
Nikita Hruštšov, Leonid Brezhnev ja Kuuban johtaja Fidel Castro 1960-luvun alussa. Kuva: Ullstein bild / AOP

Hruštšovin suojatti Leonid Brezhnev juoni mm. KGB:n johtajan kanssa Hruštšovin kaatamisen tämän lomamatkan aikana.

Putinin ydinaseuhkailuissa monet ovat nähneet yhtymäkohtia Hruštšoviin ja ns. Kuuban ohjuskriisiin, jolloin maailma kävi lähempänä ydinsotaa kuin koskaan muulloin kylmän sodan aikana.

Mutta Hruštšovin syrjäyttämisessä kyse oli ennen kaikkea Neuvostoliiton johdon henkilökohtaisesta valtataistelusta, ei poliittisista näkemyseroista. Brezhnev ja kumppanit kyllä syyttivät Hruštšovia mm. Kuuban kriisin kehnosta hoitamisesta, mutta se oli lähinnä tekosyy vallankaappaukselle.

Olennaista on myös huomata, että vaikka Neuvostoliitto oli hyvin militaristinen valtakunta, niin maan asevoimat tai edes turvallisuuspalvelu KGB eivät koskaan onnistuneet tekemään varsinaista vallankaappausta.

Yksi hyvin onneton yritys kuitenkin nähtiin 1990-luvulla.

Surkea vallankaappausyritys edisti Neuvostoliiton romahdusta

Neuvostoliiton johtoon vuonna 1985 noussut Mihail Gorbatšov yritti aidosti ratkoa maan valtavia ongelmia. Hän aloitti maassa perestroikan eli ”uudelleenrakentamisen” ja glasnostin eli ”avoimuuden” aikakauden.

Elokuussa 1991 kommunistipuolueen vanhoillinen siipi yritti kaapata vallan Gorbatšovin ollessa loma-asunnollaan. Varapresidentti Gennadi Janajevin virallisesti johtamaan junttaan kuului mm. maan puolustusministeri sekä KGB:n johtaja Vladimir Krjutškov. Joidenkin tietojen mukaan Krjutškov oli kaappauksen todellinen johtaja.

Kaappaus päättyi kuitenkin parissa päivässä surkeasti. Moskovaan komennetut asevoimat kieltäytyivät ampumasta kaappausta vastustaneita mielenosoittajia.

Boris Jeltsin nousi legendaksi elokuussa 1991 nousemalla Moskovassa tankin päälle tuomitsemaan vallankaappauksen.

KGB erikoisjoukko, ns. Alfa-yksikkö tyytyi tarkkailemaan Venäjän presidentiksi nousseen Boris Jeltsinin asuntoa lähistön puskista, mutta kukaan juntasta ei uskaltanut antaa joukoille määräystä pidättää Jeltsin.

Kaappaus lässähti, mutta samalla lässähti Neuvostoliitto. Neuvostoliiton johtaja Gorbatšov vapautettiin, mutta hän hävisi valtapelin Venäjän Jeltsinille, joka oli valmis hajottamaan Neuvostoliiton ja kommunistipuolueen. Gorbatšov huomasi pian olevansa johtaja ilman valtiota.

Jeltsinin erottamisyritys kaatui voimannäyttöön

Vuonna 1993 Venäjän korkein neuvosto eli silloinen parlamentti yritti erottaa Jeltsinin, mikä johti aseelliseen yhteenottoon. Jeltsiniä tukevat joukot ampuivat tankeilla Moskovan Valkoista taloa, jossa neuvosto kokoontui.

Ilmeisesti erityisesti vuoden 1993 tapahtumat ovat suoraan vaikuttaneet Putinin haluun perustaa erillinen kansalliskaarti presidentin, siis itsensä suojaksi. Ideana on, että valtataistelutilanteessa presidentin suorassa ohjauksessa olisi Moskovassa iso joukko sotilaita, jotka vastaavat nimenomaan hänelle.

Valtataistelu 1993 päättyi kun presidentti Jeltsiniä tukevat joukot ampuivat Moskovan Valkoista taloa.

Myös kaikki sellaiset henkilöt, jotka potentiaalisesti voisivat suunnitella Putinin syrjäyttämistä tuntevat hyvin nämä tapahtumat.

He tietävät myös se, että onnistuneessakin vallankaappauksessa kaappaajat eivät välttämättä ole niitä, joille valta kaiken jälkeen päätyy.

Putinin valtaannousu - vallanvaihtaminen vaatii organisaatiota

Putinin mahdollisen syrjäyttämisen pohtimiseksi on vielä syytä katsoa, miten hän itse nousi valtaan. 

Toimittaja Catherine Beltonin kuvaa tapahtumia arvostetussa kirjassa Putinin sisäpiirissä. Kuinka KGB valtasi Venäjän ja kääntyi länttä vastaan.

Vanhat KBG-miehet, mukana Vladimir Putin, olivat Neuvostoliiton hajoamisen jälkeenkin keskeisissä tehtävissä Venäjän sisällä. Heillä oli organisaatio ja osaamista päästä valtaan tarvittaessa armottomin keinoin.

Putin ja Jeltsin pöydän ääressä, Putin puhuu.
Putin ja Boris Jeltsin keskustelevat huhtikuussa 1999. Kuva: Itar-Tass / EPA

Kun sairaan ja pahasti alkoholisoituneen Jeltsinin kausi oli tulossa päätökseen, Jeltsin ja hänen lähipiirinsä pelkäsivät erityisesti vanhan koulun KGB-veteraanin, pääministeri Jevgeni Primakovin nousua presidentiksi. 

Jeltsinin väki oli hyvin tyytyväinen, kun KGB:n seuraajan eli FSB:n johtajaksi rakettimaisen nousun tehnyt Putin valittiin presidentiksi. He eivät ymmärtäneet, että estämällä KGB:n vanhan kaartin nousun, he todellisuudessa auttoivat valtaan paljon kovempaa linjaa edustaneen KGB:n nuoremman joukon. Putin toi mukanaan hallintoon myös muita saman polven KGB-veteraaneja. 

Olennaista Putinin valtaan nousussa oli se, että entisillä KGB-miehillä oli organisaatio ja verkostoja.

Nainen pyyhe pään ympärillä silittää ja katsoo samalla televisiosta Jeltsinin puhetta.
Venäläisnainen seuraa Jeltsinin tv-puhetta 31.12.1999. Jeltsin ilmoitti puheessa erostaan ja Putinin siirtymisestä väliaikaiseksi presidentiksi. Kuva: Dmitri Khrupov / EPA

Putinin valtaannousun mahdollisti monimutkainen peli, jossa hänestä leivottiin kansan silmissä ainoa järkevä vaihtoehto. Venäjällä oli siihen aikaan kaikesta huolimatta monia valtakeskittymiä, moniääninen media ja useita kilpailevia puolueita.

Putin on nyt ollut vallassa 22 vuotta. Enää Venäjällä ei ole sellaista tahoa, joka voisi avoimesti lähteä haastamaan Putinin valtaa.

Arvostettu historioitsija ja Venäjä-tuntija Anne Applebaum totesi muutama viikko sitten Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että Putinin Venäjällä ei ole edes sellaista instituutiota, joka voisi päättää Putinin syrjäyttämisestä. Neuvostoliitossakin oli puolueen keskuskomitean politbyroo, joka pystyi vaihtamaan johdon.

”Nyt emme tiedä, kuka voisi korvata Putinin, emmekä tiedä edes, kuka siitä voisi päättää”, Applebaum totesi HS:n haastattelussa.

Kremlin yksinäinen on vuosia pelännyt vallankumousta

Putin on vuosikausia pelännyt vallankumousta. Erityisesti Georgiassa ja Ukrainassa 2000-luvun alkupuolella tapahtuneet ns. ”värivallankumoukset” säikäyttivät hänet.

Putin siirtyi kahden presidenttikautensa jälkeen muodollisesti välillä pääministeriksi, vaikka kaikki venäläiset ymmärsivät, että Dmitri Medvedevin äänestäminen presidentinvaalissa tarkoitti Putinin kannattamista. Putin on ollut aidosti hyvin suosittu.

Boris Nemtsov, taustalla Kremliä ja mielenosoittajia. Nemtsovilla parransänkeä ja harmaa tukka.
Boris Nemtsov mielenosoituksessa Moskovassa 2012. Kuva: Maxim Shipenkovenpa / EPA

Mutta Putinin pääministerikauden lopussa, syksyllä 2011 Venäjällä nähtiin suuria Putinin vastaisia mielenosoituksia, joita johti Boris Nemtsov.

Putin pelkäsi silloin värivallankumousten kaltaista liikehdintää, josta hän syytti vihaisesti amerikkalaisia. Nemtsov ammuttiin Moskovassa pari vuotta myöhemmin.

Nyt uusi oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on vankilassa ja hänen ryhmittymänsä toimii lähinnä ulkomailta käsin. Venäjän viimeisetkin riippumattomat mediat on lakkautettu ja kaikki mielenosoitukset tukahdutetaan väkivalloin.

Venäjän oligarkit saattavat kärsiä pakotteista ja monet Venäjän johdossa epäilemättä ajattelevat, että hyökkäys Ukrainaan oli kohtalokas virhe.

Silti monilla heistä voisi olla enemmän hävittävää kuin voitettavaa, jos valta vaihtuisi.

Iso joukko Venäjän kansalliskaartin upseereja istuu kokoussalissa, useimmilla vihreä univormu.
Venäjän kansalliskaartin upseereita Moskovassa 2018. Kuva: Mihail Siergiejevicz / AOP

Ja vaikka halua Putinin kaatamiseen olisi, niin kenellä on rohkeutta ja organisaatio sellaisen operaation toteutukseen?

Venäjällä toimii varsinaisen armeijan lisäksi muita sotilaallisia järjestöjä.

Putin loi vuonna 2016 Venäjän kansalliskaartin lähinnä sisäisen turvallisuuden joukoksi, joka on vastuussa suoraan hänelle itselleen. Kaarti on kuitenkin myös taistellut tänä vuonna Ukrainassa.

Paljon epävirallisempi on Jevgeni Prigožinin johtama palkkasotilasryhmä Wagner. Se on hyvin raaka yksityisarmeija, joka on toiminut Venäjän vallanpitäjien ja oligarkien etujen vartijana eri puolilla maailmaa.

Sotilas univormussa ja kypärässä, naama peitetty maastokuvioisella huivilla.
Wagner-ryhmän palkkasotilas Ukrainassa lokakuussa 2022. Kuva: Viktor Antonyuk / SPUTNIK / AOP

Sekä Wagner-ryhmää että kansalliskaartia on kutsuttu Putinin yksityisarmeijaksi. Kenen puolelle ne todellisessa valtataistelussa asettuisivat, on vaikeammin arvioitava kysymys.

Putinin syrjäyttäminen ei ole yksinkertaista, mutta se ei ole mahdotonta.

Vallanvaihdokset Venäjän historiassa ovat usein tapahtuneet yllättäen ja nopeasti.

Klo. 23.38 Korjattu lyöntivirhe kuvatekstissä: Bolševikkeja tukevat punakaartilaiset vartioivat Pietarin Smolnaa marraskuussa 1917, ei 2017.