Hyppää sisältöön

Leppymätön Putin hyökkäsi länttä vastaan – "Edessä on vaarallisin ja arvaamattomin aika sitten toisen maailmansodan"

Venäjän presidentti Vladimir Putin käänsi puheessaan mustan valkoiseksi ja teki lännestä syyllisen aggressioon.

 Putin syytti jälleen länttä kovin sanoin.
Putin syytti jälleen länttä kovin sanoin.
Jyrki Saarikoski

Venäjän presidentin Vladimir Putinin puheessa ei sovinnon sanoille ollut sijaa. Niitä tuskin juuri odotettiinkaan.

Hän puhui Moskovassa Valdai-klubina tunnetun keskustefoorumin kokoontumisessa. 

Kreml korosti, että paikalla oli osanottajia yli 40 maasta. Televisiokuva näytti ei-venäläisiä osanottajia kuuntelemassa eturivin paikoilla.

Hyökkäyssodan nostattaman tyrmistyksen ja talouspakotteiden eristämä Venäjä yrittää osoittaa, että sen johtajalla on yhä kansainvälistä yleisöä. 

Nämä saivat todistaa mustavalkoista maailmankuvaa, jonka mukaan "niin sanottu länsi" – kuten Putin asian ilmaisi – on syyllinen kaikkeen, Ukrainassa käyty sota mukaan lukien.

"Edessä vaarallisin aika sitten maailmansodan"

Putin julisti, että "edessä on todennäköisesti vaarallisin, arvaamattomin ja samalla tärkein vuosikymmen sitten toisen maailmansodan päättymisen". 

Putin syytti länttä "vaarallista, verisestä ja likaisesta geopoliittisesta pelistä". Hän otti jälleen esille Venäjän tavoitteeksi julistamansa maailman moninapaisuuden.

Putin ei kertonut, kuinka naapurimaahan hyökkääminen edistää moninapaisuutta. Koska Ukraina ei hänen silmissään ole itsenäinen valtio, muistuttaa sen kamaralla käyty yhteenotto "sisällissotaa".

Isovenäläinen Solzhenitzyn mainittiin

Venäjän johtaja siteerasi Neuvostoliitossa vainottua toisianajattelijaa Aleksandr Solzhenitsyn – nostaen esiin tämän myöhäiset vuodet, jolloin jyrkän kansallismieliseksi kääntynyt kirjailija soimasi länttä ylimielisyydestä. 

Putin toisti Venäjällä esitetyt epäilyt siitä, että Ukraina suunnittelisi radioaktiivisen "likaisen pommin" räjäyttämisestä. Hänen mukaansa Moskova ei ole itse turvautumassa sellaiseen.

Venäjän johtajan mukaan länsivallat ovat vastuussa maailmanvallan tavoittelusta ja perustavista virheistä, jotka ovat johtaneet jopa Eurooppaa yhdistäneen kaasuputkien tuhoon. Länsi sai myös sai niskaansa syytöksen ydinaseella kiristämisestä.

Putinin maailmassa länsi on aina syyllinen

Venäjälle Putin kuvaili kaavaillun osaa puolittaisena siirtomaana, joka ei voisi tulla toimeen ilman länttä. Nyt Venäjän federaatio on kuitenkin osoittautunut johtajansa mielestä vahvemmaksi, kuin venäläiset itsekään luulivat.

Putin vakuutti ajattelevansa jatkuvasti "erityisen sotilasoperaation" vaatimia tappioita. Uhreista huolimatta lopputulos koituu hänen mielestään kuitenkin Venäjän tulevaisuuden parhaaksi.

Neuvostoaikana varttuneen 70-vuotiaan johtajan mieleen on saattanut iskostua entinen iskulause, jonka mukaan edessä on aina loistava tulevaisuus. Sitä tosin harva uskoi edes menneinä aikoina. 

Lue myös

Yle uutisten päivittyvä seuranta Venäjän hyökkäyssodasta

"Venäjällä vallitsee nyt osittainen liikekannallepano ja osittainen sotatila", sanoo Ylen Moskovan-kirjeenvaihtaja

Janne ”Rysky” Riiheläisen kolumni: Jos haluat hyökätä toiseen maahan, valmistaudu valehtelemaan omalle kansallesi

Suosittelemme sinulle