Hyppää sisältöön

Hän on Vastaamon tietomurrosta epäilty espoolaismies: Usutti poliisin erikoisjoukot FBI-agentin vanhempien kotiin – kiistää osuutensa Vastaamo-murtoon

Teosta epäillyn nimi nousi esiin jo aivan tutkinnan alussa hänen rikostaustansa ja osaamisensa takia. Juttu on julkaistu alun perin lokakuussa 2022.

Psykoterapiakeskus Vastaamon logo.
Helsingin käräjäoikeus on vanginnut Vastaamon tietomurrosta epäillyn miehen. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Tuomas Rimpiläinen,
Veli-Pekka Hämäläinen

Vastaamon tietomurrosta epäiltynä vangittu suomalaismies on aiemmin saavuttanut maailmanlaajuista julkisuutta rikollisilla teoillaan. Epäilty on vuonna 1997 syntynyt Julius Kivimäki, joka tosin tätä nykyä käyttää toista etunimeään Aleksanteri. Kivimäki kiistää olevansa millään tavalla osallinen Vastaamon tietomurtoon.

Poliisi tiedotti perjantaina, että Helsingin käräjäoikeus on torstaina vanginnut Vastaamon törkeästä tietomurrosta epäiltynä 25-vuotiaan suomalaismiehen. Epäilty vangittiin todennäköisin syin epäiltynä mutta poissa olevana, sillä hänen olinpaikkaansa ei tiedetä. Hänestä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys.

Esimerkiksi vuonna 2014 hän soitti yhdysvaltalaiseen hätäkeskukseen ja sai harhautettua viranomaisia niin, että poliisin erikoisjoukot menivät paikallisen FBI-agentin vanhempien kotiin. Kyseinen FBI-agentti tutki Kivimäen tekemiä rikoksia.

Samassa vyyhdissä hän aiheutti muun muassa aiheettoman pommiuhan American Airlinesin lennolle. Teoistaan Kivimäki tuomittiin nuorena henkilönä vuoden ehdolliseen vankeuteen. Rikosten käsittely on parhaillaan kesken Helsingin hovioikeudessa.

Samoihin aikoihin Suomessa oleilleeseen mieheen kohdistui kansainvälinen rikostutkinta tietomurtojutussa, jossa Kivimäki oli laittomasti tunkeutunut kehittämillään ohjelmilla 50 700 palvelimen sisään ja käyttänyt niitä luvattomasti.

Tästä teosta Kivimäki tuomittiin kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen muun muassa nuorena henkilönä tehdystä törkeästä tietomurrosta. Myöhemmin hän kommentoi Long Playn haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että ehdollinen vankeusrangaistus ei merkitse "yhtään mitään", jos ei tee uusia rikoksia.

Kivimäen ehdolliset vankeusrangaistukset poikkeuksellisen laajoista rikossarjoista herättivät huomiota (siirryt toiseen palveluun) maailmalla.

Epäilty kertonut oleskelevansa Dubaissa

Keskusrikospoliisi epäilee Kivimäkeä Vastaamon tietomurrosta. Se ei tarkoita, että hänen syyllisyytensä olisi todistettu. Rikoksesta epäiltynä vangittu voi myöhemmin osoittautua syyttömäksi.

Yle julkaisee epäillyn nimen poikkeuksellisesti jo esitutkintavaiheessa, koska Vastaamon tietomurrolla ja sen tutkinnalla on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä.

Kivimäki on maailmanlaajuisesti tunnettu henkilö, joka on avoimesti puhunut medialle rikoksistaan niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänet tunnetaan muun muassa nimimerkillä Zeekill.

Kivimäen olinpaikasta ei tällä hetkellä ole tietoa, mutta hän on itse kertonut oleskelevansa Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa sijaitsevassa Dubaissa. Poliisi ei vahvista epäillyn nimeä mutta kertoo epäilevänsä, että epäilty oleskelee Euroopassa.

– Ei ole pois suljettua, että hän oleskelisi Dubaissa, sanoo rikoskomisario Marko Leponen.

Pian Vastaamon tietomurron paljastumisen jälkeen Kivimäen nimi nousi esiin useissa nettikeskusteluissa lähinnä hänen rikostaustansa ja osaamisensa takia. Nimi oli myös poliisin listoilla kiinnostavista henkilöistä.

– Hänen nimensä nousi esiin jo tutkinnan alkuvaiheessa, mutta tutkinnassa nousi esiin myös monia muita nimiä, Leponen sanoo.

Sitä Leponen ei kommentoi, onko epäilty poliisin käsityksen mukaan osallistunut Vastaamon tietomurtoa ja kiristyksiä käsitelleisiin verkkokeskusteluihin.

Vasta viime kuukausina Kivimäki nimettiin poliisissa varsinaisesti rikoksesta epäillyksi. Tähän pisteeseen päästiin Lepomäen mukaan pitkäjänteisellä ja huolellisella työllä, jossa on tehty yhteistyötä sekä poliisilaitosten että muiden viranomaisten kesken Suomessa ja ulkomailla.

Poliisi epäilee, että Kivimäki on sekä tietomurron että sitä seuranneen kiristysvyyhdin takana.

Päivitys: Tämä oli päivittyvä uutisjuttu, johon on lisätty tietoa. Aktiivinen päivittäminen lopetettu 28.10. klo 12.17.

Suosittelemme sinulle