Hyppää sisältöön

Sähkötupakointi on levinnyt jo koulujen vessoihin ja pukukoppeihin – oppilas: "Alussa vape oli trendivillitys, mutta nyt suurin osa on addikteja"

Sähkötupakointi eli vapettaminen on yleistynyt rajusti tänä syksynä yläkouluissa. Kyseessä on muoti-ilmiö, joka tuo statusta kaveriporukassa.

Aikuiset eivät huomaa ja “aina sitä vapea joku hommaa”, sanovat yläkoululaiset sähkötupakoinnista.
Jaana Kainulainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lasten ja nuorten vapen eli sähkötupakan käyttö on tänä syksynä kasvanut räjähdysmäisesti. Ilmiön yleistymisestä pääkaupunkiseudulla mutta myös muualla Suomessa kertovat useiden yläkoulujen rehtorit sekä nuorten kanssa työskentelevät tahot. 

Terveydelle vaarallinen nikotiinituote on värikäs, paketoitu kauniisti ja tuoksuu makealta. Tästä karkille maistuvasta, terveydelle vaaralllisesta aineesta on nyt tullut muoti-ilmiö monissa Suomen yläkouluissa. 

Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa monessa yläkoulussa on jouduttu puuttumaan asiaan rankemmalla kädellä.

Kontiolahden koulun rehtori Auli Pulkki kertoo, että “vapettaminen” on lisääntynyt selvästi ja syrjäyttänyt nuuskan, eikä perinteisestä tupakasta ole koululla tietoakaan. 

– Nuorilla on tosi paljon hallussa vapea ja he haluaisivat käyttää sitä koulupäivän aikana. 

Vape on lyhenne englannin kielen sanasta vaporizer, joka tarkoittaa höyrystintä. 

Koululaisia koulun käytävällä.
Kontiolahden koulun välituntivalvonta on tiukentunut sähkötupakoinnin takia, eikä vessaan saa mennä porukalla. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Tuoreita tilastoja käytöstä ei ole

Mutta millaisesta trendistä on kyse?

Tammikuussa tehdyn selvityksen mukaan mukaan 34 prosenttia 15-17-vuotiaista nuorista pitää sähkötupakointia trendikkäänä.

Varmaa ajantasaista tilastofaktaa käytön yleisyydestä ei ole, sillä viimeinen kouluterveyskysely on vuodelta 2021, jolloin yläkoululaisista noin kaksi prosenttia käytti sähkösavukkeita päivittäin. 

Mutta viesti kouluilta ja terveydenhuollosta on selvä. 

– Ilmiö on nousussa nyt eri puolella Suomea etenkin kaupungeissa ja niiden liepeillä sen perusteella, mitä nuorten kanssa työskentelevät ovat kertoneet, toteaa asiantuntija Katri Saarela Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.

Samaa mieltä ovat nuoret Kontiolahden yläkoulussa. 

– Meidän koulusta noin 200 oppilasta eli ehkä joka kolmas käyttää vapea, arvioivat 8. luokkaa käyvät Kerttu Heikkinen ja Hilma Jeskanen.

Kontiolahden yläkoulussa on 650 oppilasta. Rehtori Pulkki epäilee arvion olevan yläkanttiin. 

– Olemme takavarikoineet noin 10–20 vapea, Pulkki kertoo ja näyttää värikkäitä, noin 10 senttimetrin pituisia putkiloita. 

Sekä EHYT että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat tänä syksynä saaneet runsaasti yhteydenottoja kouluilta ja terveydenhuollon ammattilaisilta eri puolilta Suomea. 

– En usko, että vapen käyttämisen lisääntyminen koskee vielä jokaista yläkoulua tai paikkakuntaa tällä hetkellä, arvioi Katri Saarela. 

Oppilailta takavarikoituja sähkötupakoimisvälineitä.
Nämä nikotiinivälineet on takavarikoitu yläkoulusta. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Vessakäynteihin uusia sääntöjä

Monissa yläkouluissa on havaittu makea tuoksu, vesihöyryä ja huomattu suljettuihin tiloihin isoin joukoin pakkautuneet oppilaat. 

– Vessoihin saa mennä vain yksi oppilas kerrallaan ja vessakäynnit pyritään ajoittamaan välitunteihin, kertoo rehtori Auli Pulkki. 

Koulujen keinot puuttua ongelmaan ovat rajalliset, sillä oppilaiden taskujen ja reppujen tutkiminen ei onnistu noin vain ilman lupaa. 

Ylen haastattelemien nuorten mielestä sähkötupakointiin pitäisi puuttua nykyistä tiukemmin. 

– Asiaa pitäisi seurata kotona ja koulussa koko ajan tarkasti, että ketkä käyttää ja ketkä ei, toteaa Kerttu Heikkinen. 

Nuoriso puhuu vapettamisesta, kun kyse on makunesteiden, nikotiinin tai kannabiksen polttamisesta vaporisaattorilla.

Kontiolahden koulun kahdeksasluokkalainen Hilma Jeskanen.
Hilma Jeskanen arvioi, että oman koulun oppilaista lähes joka kolmas on käyttänyt sähkötupakkaa. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

“Jopa 9-vuotiaat tulevat pummaamaan vapea”

Sähkötupakoinnin lisääntyminen ei koske vain yläkouluja. 

– Jopa 9-vuotiaat käyttävät ja tulevat pummaamaan. Se tuntuu pahalta, kertovat Ylen haastattelemat 16–17-vuotiaat nuoret. 

Myös Ehkäisevän päihdetyön yhdistyksessä on tiedossa, että ongelma koskettaa jo alakouluikäisiä. Monilla kouluilla onkin tänä syksynä valistettu vanhempia. 

Alakoulua käyvän pojan äiti kertoo Ylelle omasta kokemuksestaan:

– Nelosluokkalainen poikani jäi viime vuonna kiinni sähkötupakasta. Hän oli ostanut sitä joltain tuntemattomalta aikuiselta näyttävältä nuorukaiselta Snapchatista. En olisi itse huomannut mitenkään. Sain tiedon poikani luokkakaverin äidiltä.

Kontiolahden koulun kahdeksasluokkalainen Kerttu Heikkinen.
Kerttu Heikkisen mielestä aikuisten pitäisi puuttua ja valvoa sähkötupakointia tiukemmin. Hän on huolissaan tilanteesta. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Sähkötupakalla saa statusta

Nuorten mielestä sähkötupakkaa käytetään isoissa kaveriporukoissa. Kyseessä on muoti-ilmiö, jolla saa statusta. 

– Alussa tämä oli trendivillitys, mutta nykyisin suurin osa on addikteja, arvelee kahdeksasluokkalainen Ohto Heikkinen

– Koukuttava asia, johon moni osallistuu, kun kaverit on mukana, toteaa Kerttu Heikkinen. 

Ylen haastattelemien nuorten mukaan osa käyttää vapea, jossa on pelkkää makua ja osa sellaista, joka sisältää nikotiinia. Molemmat ovat terveydelle vaarallisia. Terveyskirjaston tietojen mukaan makeat makuaineet näyttävät aiheuttavan enemmän haittaa keuhkosoluille kuin pelkkä nikotiinia sisältävä neste.

Sähkötupakointivälineitä myymäläpöydällä.
Monet sähkötupakointivälineet muistuttavat esimerkiksi kosmetiikkapakkauksia. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Suomessa tupakkavälineiden myynti alle 18-vuotiaille on kiellettyä. Sähkötupakointivälineitä myyviin erikoisliikkeisiin ei saa päästää alle 18-vuotiaita. Nuorten on kuitenkin helppo hankkia sähkötupakkaa somen kautta.

– Ei tälle oikein mitään voi tehdä, koska aina sitä vapea joku hommaa lisää. Helppo ostaa netistä tai mistä tahansa viestintäpalveluista, kertoo yläkoululainen poika, joka sähkötupakoi vapaa-ajallaan mutta pyrkii siitä eroon. 

Kontiolahden koulun kahdeksasluokkalainen Ohto Kähkönen.
Ohto Kähkönen tietää, että moni sortui "vapeen" kokeilunhaluisena ja on nyt nikotiinikoukussa. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Vapen käyttöä on vaikea huomata

Sähkötupakoinnin kitkeminen on vaikeaa, koska aikuisten on sitä hankala huomata. Vape voi tuoksua mansikalle, sitruunalle, vaniljalle – melkein mille tahansa makealle. Tuoksu ei tartu vaatteisiin helposti eikä sitä voi erottaa kosmetiikkatuotteiden tuoksuista eikä aina ulkonäöstä. 

– Itse laite voi myös olla melko huomaamaton ja muistuttaa vaikkapa huulirasva-, huulipunapuikkoa tai muistitikkua, kertoo EHYT ry:n Katri Saarela.

Saarela neuvoo vanhempia kysymään asiasta suoraan ja seuraamaan, mihin alaikäinen nuori käyttää rahaa. 

–Aiheesta puhuminen kertoo nuorelle kuvan, että hänestä välitetään. 

Lisää aiheesta:

Vaarallinen ilmiö: alakoululaiset käyttävät sähkötupakkaa – karkin tuoksu houkuttaa lapsia, eivätkä vanhemmat huomaa

Sähkötupakointi tappaa Yhdysvalloissa – onko Suomessa varautuminen parempaa? Terveydenhuollon asiantuntijat vastasivat yleisön kysymyksiin

Suosittelemme sinulle