Hyppää sisältöön

Koronatestien neste saattaa haihtua, ihmisiltä tullut ilmoituksia Fimealle – 6 kysymystä ja vastausta koronatestien säilyvyydestä

Tyypillisesti koronatestin säilyvyysaika on kaksi vuotta. Fimeaan on tullut yksittäisiä ilmoituksia haihtuneesta koronatestin nesteestä.

Fimeaan on tullut yksittäisiä ilmoituksia, että koronatestin neste on joko haihtunut tai sitten se on puuttunut kokonaan. Tyypillisesti nesteputkilo on suojattu kuvassa näkyvällä foliotiivisteellä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Varpu Helpinen

Osa kuluttajista on havainnut, että kotitestissä käytettävä, pienellä foliotiivisteellä putkiloon suljettu neste on haihtunut.

Koronapandemia rantautui Suomeen tammikuun lopussa 2020 eli yli 2,5 vuotta sitten. Viruksen kotitestit tulivat myyntiin kuitenkin vasta yli vuotta myöhemmin, huhtikuussa 2021.

Kysyimme Fimean ylitarkastaja Hanna Valolta koronatestien säilyvyydestä.

1. Onko koronatestissä käytettävä neste voinut haihtua, ylitarkastaja Hanna Valo Fimeasta?

– Neste voi haihtua, jos kannen tiiviste ei ole riittävän hyvin paikallaan. Viallista testiä ei pidä käyttää, vaan palauttaa se ostopaikkaan. Testin myyjä on vastuussa ja lähettää sen valmistajalle selvitystä varten.

2. Paljonko nestettä koronatestissä pitäisi olla?

– Määrä riippuu tuotteesta. 

3. Jos nestettä on vähän tai niin sanottu nenätikku imee kaiken nesteen, voiko yhdistellä kahdesta tai kolmesta testistä nesteet, jotta testin pystyy tekemään?

– Ei missään nimessä. Käyttöohjeita pitää noudattaa ja hankkia viallisen testin tilalle uusi.

4. Mitä neste on?

– Se on puskuri- eli uuttoliuosta, jolla näyte saadaan nestemäiseen muotoon, jotta se voidaan tiputtaa testiin. Nestettä on mahdollisimman vähän, ettei se laimenna näytettä, vaan tunnistettavan molekyylin konsentraatio pysyy riittävän korkeana, jotta testi pystyy sieltä tunnistamaan sen.

5. Onko Fimeaan tullut ilmoituksia siitä, että nestettä olisi puuttunut testeistä?

– Fimeaan on tullut yksittäisiä ilmoituksia siitä, että nestettä olisi haihtunut tai että se olisi puuttunut kokonaan.

6. Minkälaisia säilyvyysaikoja valmistajat ovat koronatesteille ilmoittaneet?

– Tyypillisesti säilyvyyttä on noin kaksi vuotta. Tuotteen säilyvyysaika pitää aina tarkistaa pakkauksesta. Koronatesti voi toki olla vanhentunut, se riippuu siitä, milloin se on valmistettu ja mikä on valmistajan ilmoittama säilyvyysaika.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 30.10.2022 kello 23:een saakka.

Enemmän aiheesta:

Hallitus esittää hoitajien "rokotuspakosta" luopumista – THL ei suosittele sote-henkilöstölle neljättä rokotetta

Sairaaloissa on lähes ennätysmäärä koronapositiivisia potilaita, mutta luvut hämäävät: "Mittatikku on muuttunut", sanoo HUSin Asko Järvinen

Koronavirus lukuina

Suosittelemme sinulle