Hyppää sisältöön

Hämeestä löytyi taas uskomaton historiallinen aarre: vesuri osui viikinkiaikaiseen miekkaan ja paljasti laajan kalmiston

Janakkalasta löytyi muutakin esineistöä, ja alustavan kartoituksen mukaan paikalla on ollut laaja polttokenttäkalmisto. Uusia tutkimuksia ei vielä ole suunnitteilla Museoviraston rajallisten resurssien vuoksi.

Janakkalasta löytynyt viikinkiajan miekka
Viikinkiaikainen miekka löytyi Janakkalasta, kun vesuri osui harvennustöissä rautaesineeseen. Kuva: Reijo Hyvönen
Timo Leponiemi

Janakkalassa tehdyt metsänhoitotyöt paljastivat viikinkiaikaisen miekan, joka johdatti arkeologian harrastajat ja arkeologit laajan polttokenttäkalmiston äärelle. 

Reijo Hyvönen Kanta-Hämeen menneisyyden etsijöistä sai 10. lokakuuta viestin ja kuvan parilta tutulta maanomistajalta, jotka kertoivat löytäneensä miekan.

– He kysyivät, että mitäs nyt tehdään, kun metsänhoitohommissa löytyi kokonainen miekka. Minä tietysti innostuin. Kysyin, voisinko tulla katsomaan miekkaa ja käydä katsomassa löytöpaikalla, onko siellä mahdollisesti jotain muutakin, kuvailee Hyvönen.

Rautakirves löytyi läheltä viikinkimiekkaa
Reijo Hyvönen löysi viikinkimiekan läheltä rautakirveen. Kuva: Reijo Hyvönen

Muitakin viikinkiajan esineitä

Reijo Hyvönen huomasi heti, että kyseessä on viikinkiaikainen miekka. Pieni kartoitus paikalla paljasti myös viikinkiaikaisen keihäänkärjen ja palan viikinkiaikaista kirveen hamaraa. Viikinkiaika oli vuosina 780-1050 jKr. Hyvönen ennakoi, että nyt löytynyt miekka olisi ehkä vuosilta 1000-1100 jKr.

Tarkastuskaivauksissa löytynyt kupurasolki
Viikinkimiekka johdatti myös kupurasoljen löytymiseen. Kuva: Reijo Hyvönen

Hyvönen otti yhteyttä Museovirastossa tuttuun arkeologiin. Parin päivän päästä hän sopi Kanta-Hämeen alueen vastaavan arkeologin Antti Kravun kanssa käynnistä esineiden löytöpaikalle. Museoviraston koekaivausryhmä kävi paikalla 26. lokakuuta. Hyvönen kiittelee Museovirastoa, joka saapui nopeasti selvittämään uusinta muinaisesineiden löytöpaikkaa. 

– He tekivät neljä koekuoppaa ja sieltä löytyi hienoja viikinkiaikaisia esineitä. Muun muassa kupurasolkia, sarjarannerengasta, spiraalisormusta, kankiketjua, palanutta luuta ja keramiikkaa, luettelee Hyvönen.

Laaja polttokenttäkalmisto

Koekaivausryhmä ja Reijo Hyvönen ovat löydöstä haltioissaan. Alustavan kartoituksen perusteella kyse on laajasta polttokenttäkalmistosta. Se osoittaa, että Janakkalassa on ollut tuhat vuotta sitten laaja asutus ja paljon toimintaa.

Viikinkiajan keihäänkärki
Arkeologit kaivoivat esiin Reijo Hyvösen paikantaman viikinkiaikaisen keihäänkärjen. Kuva: Reijo Hyvönen

– Kanta-Hämeessä ei varmaankaan ole montaa näin laajaa aluetta, missä ainakin (metallietsimen) signaalin perusteella on näin paljon tavaraa, tuumii Hyvönen.

Löytöpaikka on arkeologisessa mielessä osittain tuhoutunut, sillä alueella on metsänhoitotöiden yhteydessä laikutettu maaperää, harmittelee Hyvönen.

Löytöpaikan ympärille rajattiin suoja-alue, mutta näillä näkymin alueella ei ole tarkoitus tehdä uusia tutkimuksia Museoviraston rajallisten resurssien vuoksi.

Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät on aiemminkin tehnyt lukuisia merkittäviä löytöjä. Tosin aivan viime vuosina on ollut hieman hiljaisempaa.

Hevosenkenkäsolki, kankiketjua ja spiraalisormus maapaakussa
Hevosenkenkäsolki, kankiketjua ja spiraalisormus maapaakussa Janakkalan polttokenttäkalmistosta. Kuva: Reijo Hyvönen

Merkki vauraudesta ja puolustustahdosta

Syksyllä 2013 Janakkalassa tehtiin ruumishautalöytö, johon kuului kaksi miekkaa ja muuta esineistöä. Vanhempi miekka ajoittuu viikinkiajalle ja uudempi miekka ristiretkiajalle. Vainaja on kuollut vuoden 1300 tienoilla.

Miekkojen löytyminen osoittaa, että alue on ollut vauras. Lisäksi se kertoo Hämeen sotaisasta menneisyydestä ja toisaalta myös puolustustahdosta, kuvailee Reijo Hyvönen.

– Tavallisella soturilla aseina olivat yleensä keihäät tai kirveet. Miekat osoittavat, että täällä on ollut valmiutta puolustaa omia asuinsijoja. Vieraat tulijat eivät ole päässeet tänne helpolla. Kotikonnuista on oltu valmiita taistelemaan.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 30. lokakuuta 2022 kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle