Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajan analyysi: Venäjä käyttää taas viljakuljetuksia vipuvartena – vetäytyminen Mustanmeren sopimuksesta uhkaa lietsoa ruokakriisiä

Venäjä oli pitkään etsinyt syytä irtautua Mustanmeren viljanviennin mahdollistaneesta sopimuksesta ja hyökkäys Sevastopolin satamaan tarjosi sen, kirjoittaa Venäjän-kirjeenvaihtaja Heikki Heiskanen.

Venäjä vetäytyy Mustanmeren viljasopimuksesta
Heikki Heiskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

MOSKOVA Venäjä ilmoitti lauantaina keskeyttävänsä Mustanmeren viljanvientiä koskevan sopimuksen noudattamisen.

Virallisesti syy oli Ukrainan massiivinen droonihyökkäys Sevastopoliin. Venäjä sanoo sen kohdistuneen aluksiin, jotka turvasivat sopimuksen toteuttamista.

Mustanmeren viljankuljetukset ovat yksi harvoista asioista, joista Venäjä ja Ukraina ovat kyenneet sopimaan sitten Venäjän helmikuussa aloittaman hyökkäyksen, joten sopimuksen purkautuminen himmentää toiveita minkäänlaisesta edistyksestä diplomatiassa.

Venäjä ja Ukraina solmivat YK:n ja Turkin välittämän sopimuksen heinäkuussa. Sopimuksen mukaan Ukraina saattoi viedä viljaa kolmesta Mustanmeren satamasta.

Toinen osa sopimusta oli, että Venäjän viljan ja lannoitteiden vientiä haittaavia pakotteita hellitettäisiin.

Sopimuksen ansiosta Ukrainan satamista on kyetty kuljettamaan yli 9 miljoonaa tonnia maissia, vehnää, auringonkukkavalmisteita, ohraa, rapsia ja soijaa.

Rahtilaivoja ankkurissa Istanbulin edustalla Turkissa.
Ukrainalaiset laivat odottivat tarkastuksia Marmariksen satamassa Turkissa lokakuussa. Kuva: Erdem Sahin / EPA

Sopimus auttoi lievittämään ruoan hintojen nousua maailmalla ja siten liennyttämään ruokakriisiä, joka on pahoin heikentänyt ruokaturvaa köyhissä ja kehittyvissä maissa.

Sopimuksen oli määrä umpeutua 19. marraskuuta, mutta YK on toivonut, että sitä voitaisiin jatkaa. Nyt tämä toive näyttää murentuvan.

Venäjän johto on jo pitkään uhannut vetäytyä sopimuksesta ja hyökkäys Sevastopoliin antoi siihen syyn.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on syyttänyt, että suuri osa viljakuljetuksista on suuntautunut Lähi-idän ja Afrikan köyhien maiden sijaan rikkaaseen Eurooppaan. Sopimuksessa ei tosin ole määritelty, mihin alusten pitäisi viedä viljaa.

Syytökset lienevät osa Venäjän pyrkimystä siirtää syy sopimuksen kaatamisesta lännen harteille.

Syy Venäjän penseyteen on, että sen saamat hyödyt ovat olleet vaatimattomat, analyytikko Alexandra Prokopenko arvioi jo syyskuussa.

Viljanvienti Venäjältä laski elo–syyskuussa 22 prosenttia edellisvuodesta. EU ja Yhdysvallat ovat korostaneet, että pakotteet eivät kohdistu ruoan ja lannoitteiden viemiseen, mutta pankit, vakuutusyhtiöt ja kuljetusyhtiöt ovat silti olleet haluttomia tekemään mitään Venäjään liittyviä liiketoimia.

Lisäksi vahva rupla, vientitariffit ja ennätyssato ovat heikentäneet viljanviennin kannattavuutta.

Prokopenkon mukaan viljanviennin katkaisu on niitä harvoja vipuja, joilla Venäjä voi vielä painostaa länttä, kun sotatoimet Ukrainassa eivät suju hyvin eikä EU:n maakaasutilanne ole nyt niin synkkä kuin Venäjä toivoisi.

Venäjä on iskenyt Ukrainan energiantuotantoa vastaan talven kynnyksellä, ja viljanviennin katkaiseminen Mustallamerellä tekee pahan loven Ukrainan talouteen.

Mustanmeren sulkeutuminen viljakuljetuksilta vie Ukrainalta merkittävän osan valuuttatuloista, uhkaa jälleen nostaa ruoan hintaa maailmanmarkkinoilla ja vauhdittaa inflaatiota Euroopassa.

Lähi-idän ja Afrikan maat kärsivät ruoan hintojen voimakkaasta noususta jo ennen Venäjän helmikuussa aloittamaa hyökkäystä Ukrainassa. Sota on vain pahentanut globaalia ruokakriisiä.

Mustanmeren viljanvientisopimus helpotti tilannetta osin, mutta nyt näyttää että Venäjä yrittää jälleen kiristää ruuvia saadakseen Ukrainan ja sen läntiset tukijat taipumaan vaatimuksiinsa.

Samaan aikaan ruokakriisi ei ole suinkaan ollut hellittämässä. YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO ja Maailman elintarvikeohjelma WFP varoittivat jo aiemmin lokakuussa, että akuutti ruoansaannin turvattomuus pahenee entisestään 17 maassa ja 2 alueella lokakuusta tammikuuhun.

Kansainvälisessä politiikassa Venäjän ratkaisu todennäköisesti nakertaa sen suhteita Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maihin.

Turkki tuskin katsoo hyvällä välittämänsä sopimuksen kaatumista ja ylipäätään alueen maita huolettaa, että ruoan hintojen nousu laukaisee uusia levottomuuksia ja epävakautta.

Voit keskustella aiheesta 31.10. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Viljankuljetusten onnistuminen Ukrainasta on elintärkeää – lue, miksi 12.8.2022

Venäjä ja Ukraina allekirjoittivat sopimukset viljakuljetusten turvaamiseksi – YK:n pääsihteeri: Mustallamerellä loistaa nyt toivon valo 22.7.2022

Euroopan vilja-aitta Ukraina ruokkii myös kuivuudesta kärsivää Pohjois-Afrikkaa – sota voisi nostaa jo entuudestaan korkeaa ruoan hintaa 16.2.2022

Suosittelemme