Hyppää sisältöön

Päätös ydinvoiman lisärakentamisesta voisi tulla aikaisintaan tämän vuosikymmenen lopulla, sanoo TEM

Kansanedustajien tuki ydinvoiman lisäämiselle on Ylen kyselyn mukaan vahvaa. Ydinvoiman lisääminen vie työ- ja elinkeinoministeriön mukaan vuosia.

Kuvassa Pyhäjoen ydinvoimalatyömaa joulukuussa 2021. Hanke on kaatui, kun Fennovoima purki laitostoimitussopimuksen venäläisen Rosatomin tytäryhtiön kanssa. Kuva: Timo Nykyri / Yle
Annika Martikainen,
Kirsi Heikel

Kansanedustajat antavat Ylen tuoreessa kyselyssä vahvan tuen ydinvoiman lisäämiselle. 

Yli puolet kansanedustajista kannattaa lisäämistä. Kyselyssä ei tehty eroa pienten ja isojen ydinvoimaloiden välillä vaan kysyttiin kantaa lisäydinvoimaan ylipäätään.

Työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston osastopäällikkö Riku Huttunen selventää, kuinka kauan päätökset lisäydinvoimasta voisivat viedä. 

Millä aikataululla voitaisiin tehdä päätöksiä lisäydinvoiman rakentamisesta?

– Käytännössä tarvittaisiin hakemus yhtiöltä, joka haluaa rakentaa. Ottaen huomioon, että tällä hetkellä ei ole ympäristövaikutusarvioita menossa, niin kyllähän tähän useampi vuosi menee. Päätös voisi tulla aikaisintaan tämän vuosikymmenen lopulla, Huttunen sanoo. 

– Ympäristövaikutusarvioiden lisäksi tulee olla valittuna esimerkiksi reaktorimalli ja arvioituina kannattavuuslaskelmat eli tämä ei ole mikään pikamatka. 

Energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen muistuttaa, että ydinvoiman rakentaminen vie vuosia. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Milloin rakentaminen voisi olla valmista?

–Jos puhutaan näistä pienydinvoimaloista, niin eihän niitä suoranaisesti kaupan hyllyllä ole. Menee varmasti useampi vuosi, että hankkeet konkretisoituvat.

– Puhumme todennäköisesti seuraavasta vuosikymmenestä eli 2030-luvusta, jolloin nämä laitokset voisivat olla käytössä, Huttunen sanoo. 

Voisiko Hanhikiven ydinvoimalan paikalle nousta vielä joku päivä ydinvoimala?

– Omistajien pitää nyt hoitaa kaatunut hanke loppuun. Päätös edellisen ydinvoimalahankkeen luopumisesta tehtiin vain muutama kuukausi sitten. Sinne voi tulla uusi ydinvoimala tai jokin muu energiaa tuottava tai käyttävä laitos. 

Mitkä toimijat voisivat ryhtyä lisäydinvoimarakentamiseen Suomessa?

– Perinteiset ydinvoimayhtiöt ovat lähin vaihtoehto. Mikseivät muutkin, mutta osaamista pitää kerryttää. Ydinvoima toimialana on haastava. 

– Ulkomaiselle, varsinkaan EU-toimijalle ei ole estettä, mutta meillä on hyvä perinteisiä luotettavia toimijoita myös Suomessa. Lähtisin siitä liikkeelle, että ne ovat ensimmäisiä kandidaatteja, osastopäällikkö Huttunen arvioi. 

Hän uskoo myös kaupunkienergiayhtiöiden olevan kiinnostuneita, koska Suomessa lämpöä voitaisiin alkaa tuottaa ydinvoimalla.

Kuvassa Loviisan ydinvoimala syksyllä 2020. Kuva: Markku Rantala / Yle

Energiateollisuuden tuulivoima- ja ydinvoima-asiantuntija Annina Alasaari muistuttaa, että kaupallisille toimijoille ydinvoimalahanke on suuri investointi. Päätös vaatii varmuutta tulevaisuuden toimintaympäristöstä. 

– Niiden, jotka lähtevät investoimaan, tulee pystyä luottamaan siihen, että ydinenergia nähdään osana ilmastonmuutoksen torjunnan keinovalikoimaa myös tulevaisuudessa, hän sanoo. 

Aiemmin lokakuussa Fortum on kertonut käynnistävänsä selvityksen uuden ydinvoiman edellytyksistä tulevaisuudessa. Selvitystä tehdään Suomen ja Ruotsin markkinoilla ja Fortum arvioi työn kestävän kaksi vuotta. 

Ruotsin uusi hallitus haluaa lisätä ydinvoimaa. Valtiolliselle Vattenfallille annetaan (siirryt toiseen palveluun) hallituksen mukaan tehtäväksi tutkia ja hankkia uusia reaktoreita.

Työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan tällä hetkellä ydinenergialainsäädännön kokonaisuudistusta.

Lainsäädäntöä on perusteltua selkeyttää, jotta pienydinvoimaloita voitaisiin rakentaa sujuvammin. Näitä hankkeita on käynnissä eri puolilla maailmaa. 

Osastopäällikkö Riku Huttusen mukaan tässä on paljon työtä. Viimeksi koko ydinenergiaa koskeva lainsäädäntö uusittiin 1980-luvulla. 

Milloin lainsäädäntötyö valmistuu?

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että luonnos lakiesityksestä saataisiin kahden vuoden sisällä. Eduskuntaan se voisi tulla siitä vuoden, kahden vuoden kuluttua eli seuraavalla vaalikaudella, Huttunen sanoo. 

– Pika-apu se ei ole eikä pidä elää sellaisessa harhassa, että laki saa hankkeita aikaan. Tarvitaan yhtiöitä, jotka haluavat investoida ja joille löytyy sopivat teknologiat. 

– Lakia viedään siihen suuntaan, että sääntely on mahdollistavaa, mahdollisimman selkeää ja yksinkertaista. Tavoitteena on se, että sarjatuontantona tehtävät reaktorit voidaan huomioida lainsäädäntötyössä jatkossa.

Lue lisää

Lisäydinvoima saa vahvan tuen eduskunnasta – Ylen kyselyn mukaan yli puolet kansanedustajista kannattaa

Pienydinvoimalat ovat todellisuutta jo muutaman vuoden päästä – selvitimme, millaisiin paikkoihin niitä voitaisiin Suomessa sijoittaa

Esitimme 10 kysymystä pienreaktorista, joka saattaa lämmittää pian suomalaisten koteja – VTT:n reaktorissa on merkittävä ero muihin vastaaviin

Suosittelemme sinulle