Hyppää sisältöön

Suomi ja 49 muuta maata tuomitsevat yhteisessä lausunnossa Kiinan ihmisoikeusrikkomukset Xinjiangissa

Kiinan katsotaan syyllistyneen vakaviin ja järjestelmällisiin rikkomuksiin. Kiina on torjunut kaiken keskustelun aiheesta.

Valkoisen muurin kulmassa on vartiotorni, edustalla on piikkilanka-aita.
Arkistokuva. Xinjiangissa Hotanin kaupungin tuntumassa sijaitsevan laitoksen epäillään olevan uudelleenkoulutusleiri, jossa pidetään vankina pääosin muslimivähemmistöihin kuuluvia. Kuva: Greg Baker / AFP
STT–Yle

50 maata on allekirjoittanut lausunnon (siirryt toiseen palveluun), jossa tuomitaan Kiinan ihmisoikeusrikkomukset Xinjiangin alueella. Suomi oli yksi allekirjoittajista lausunnossa, joka luettiin maanantaina YK:n yleiskokouksen kolmannen komitean keskustelussa.

Allekirjoittajamaat katsovat Kiinan syyllistyneen Xinjiangissa vakaviin ja järjestelmällisiin ihmisoikeusrikkomuksiin.

– Olemme syvästi huolissamme ihmisoikeustilanteesta Kiinan kansantasavallassa, etenkin käynnissä olevista ihmisoikeusrikkomuksista uiguureja ja muita muslimienemmistöisiä vähemmistöryhmiä kohtaan Xinjiangissa, lausunto alkoi.

Allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa Yhdysvallat, Britannia, useimmat EU-maat, Ukraina, Australia, Japani, Turkki, Israel, Guatemala ja Somalia. Kanadan edustaja luki lausunnon maanantain keskustelussa.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Kiina on kerännyt yli miljoona eri vähemmistöihin kuuluvaa ihmistä leireihin, joissa ihmisiä on kidutettu, raiskattu ja pakotettu luopumaan omasta kielestä ja uskonnosta.

Kiina on torjunut syytökset ja väittänyt taistelevansa Xinjiangissa terrorismia vastaan ja kehittävänsä aluetta.

Aiheesta lisää: Yle julkaisee ennennäkemättömät kuvat Kiinan uiguurien sorrosta – poliisilla käsky ampua, vanki kahlehdittu metalliseen "tiikerituoliin"

Keskustelu Xinjiangista ei ole edennyt YK:ssa

Lausunnossa kehotetaan Kiinaa toteuttamaan YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimiston (OHCHR) elokuussa julkaiseman raportin suosituksia, kuten vapauttamaan kaikki mielivaltaisesti vangitut henkilöt ja selvittämään kadoksissa olevien perheenjäsenien kohtalon.

OHCHR:n raportin mukaan Kiinan uiguurialueilla on tehty mahdollisesti rikoksia ihmisyyttä vastaan. Raportissa todetaan, että väitteet toistuvista kidutuksista ja pakotetuista lääketieteellisistä toimenpiteistä Xinjiangin alueen uiguuriväestöä kohtaan ovat uskottavia.

– Näin vakavia ja järjestelmällisiä ihmisoikeusrikkomuksia ei voi perustella terrorismin vastaisella toiminnalla, maanantain lausunnossa sanotaan.

Kiina lyttäsi raportin lännen "poliittiseksi välineeksi" ja "väärän tiedon sekamelskaksi."

Kiina onnistui lokakuussa välttämään keskustelun raportista YK:n ihmisoikeusneuvostossa, kun neuvosto äänesti kumoon esityksen keskustelusta Xinjiangin tilanteesta. Maanantaisessa lausunnossa allekirjoittajamaat ilmaisivat huolensa siitä, että Kiina ei ole suostunut edes keskustelemaan raportin sisällöstä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vetosi maanantaina YK:n ihmisoikeusneuvostoon, jotta se yrittäisi uudestaan keskustelun käynnistämistä mahdollisimman pian.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Uiguureiden sorrosta tuli eipäs-juupas-väittelyn kohde – vaikka kukaan ei uskoisi Kiinan kantaa, se on jo voittamassa

Raportti paljastaa suomalaisdiplomaatin ja kollegoiden häirinnän Kiinan uiguurialueella – aseistuneet poliisit saartoivat, käskettiin näyttämään puhelimet

Yle jäljitti tuttujen ketjujen yhteyksiä uiguurien sortoon Kiinassa – Reiman takki on kuvattu pakkotyöhön liitetyssä yrityksessä, Lidlin toppahousuja on tehty Xinjiangissa

Suosittelemme sinulle