Hyppää sisältöön

Joe Biden sekoitti puheessaan Ukrainan ja Irakin sodat – ja väitti poikansa kuolleen Irakissa

Biden sanoi tiistaina pitämässään puheessaan myös tavanneensa lääkärin, joka kuoli ennen presidentin syntymää.

Biden sekoitti Irakin ja Ukrainan sodat
Alina Mäkynen
Avaa Yle-sovelluksessa

Presidentti Joe Bidenin tiistaiset puheet ovat herättäneet hämmennystä Yhdysvalloissa.

Kannattajilleen pitämässään puheessa Biden väitti tavanneensa lääkärin, joka olisi kehittänyt insuliinin.

– Tiedättekö, mitä diabetesta varten tarkoitetun insuliinin tekeminen maksaa? Insuliinin keksi mies, joka ei patentoinut sitä, koska hän halusi, että se on saatavilla kaikille. Puhuin hänen kanssaan, Biden totesi.

Kehon tuottaman hormonin löysivät vuonna 1921 Frederick Banting ja John James Richard Macleod, jotka saivat havainnostaan Nobel-palkinnon vuonna 1923. Banting kuoli 1941, ja Macleod vuonna 1935. Biden on syntynyt vuonna 1942.

Banting ei halunnut nimeään insuliinin patenttiin, koska se olisi hänestä ollut epäeettistä Hippokrateen valan vannoneelta lääkäriltä. Myös Macleod kieltäytyi patentista. 

Biden saattoi viitata myös kahteen Bidenin syntymän jälkeen eläneeseen lääkäriin, James Collipiin tai Charles Bestiin, mutta he ovat Bidenin väitteistä poiketen ottaneet patentin nimiinsä. Kaksikko siirsi oikeudet Toronton yliopistolle vuonna 1923 dollarin hinnalla. Banting, Macleod, Collip ja Best ajattelivat, että insuliinin pitäisi olla kaikkien saatavilla.

Biden puhui kannattajilleen keinoista, joilla presidentin hallinto on pyrkinyt laskemaan terveydenhuollon kustannuksia kansalaisille. Bidenin takeltelusta kertoivat muun muassa Sky News, New York Post ja New York Times.

Samassa tapahtumassa Biden myös sekoitti hetkellisesti Irakin ja Ukrainan sodat ja väitti, että hänen poikansa olisi kuollut Irakin sodassa.

– Inflaatio on maailmanlaajuinen ongelma Irakin sodan, öljyyn heijastuvien vaikutusten ja Venäjän toimien takia. Anteeksi, Ukrainan sodan takia. 

– Ajattelen Irakia, koska poikani kuoli siellä, Biden jatkoi.

Vuonna 2009 Irakista palannut Bidenin poika Beau Biden kuoli aivosyöpään vuonna 2015 Yhdysvalloissa.

Suosittelemme