Hyppää sisältöön

Ylen kannatusmittaus: SDP menettää suosiotaan, keskusta ja vihreät nousevat hieman

Puolueiden keskinäinen kannatusjärjestys on pysynyt ennallaan, mutta keskisuuret puolueet vahvistuvat suurimpien kustannuksella. RKP:n kannatus vahvistuu selvästi.

Puoluekannatus lokakuussa
Kuva: Eetu Pietarinen
Jyrki Hara
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Pääministeripuolue SDP:tä äänestäisi 18,2 prosenttia suomalaisista, jos vaalit olisivat nyt, kertoo Ylen tuore puoluekannatusmittaus.

Laskua edellisestä mittauksesta kertyy 1,1 prosenttiyksikköä, mikä on suurin puoluekohtainen muutos tässä kyselyssä. Noteeraus on Sanna Marinin johtamalle puolueelle toiseksi heikoin tänä vuonna.

– Laskua on, mutta ei mitään radikaalia. SDP:n kannatus on laskenut naisten keskuudessa enemmän kuin miesten ja eniten varttuneen väestön keskuudessa, toteaa kyselyn toteuttaneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja.

Demarit on edelleen toiseksi suosituin puolue ja kannatus on pysynyt edellistä eduskuntavaalitulosta korkeammalla tasolla.

Selvästi suosituimpana puolueena jatkaa Petteri Orpon johtama kokoomus, joskin sen kannatus vajoaa hieman ja on 23,9 prosenttia. Kokoomuksen etumatka demareihin kuitenkin kasvaa mittauksessa 5,7 prosenttiyksikköön.

Myös kolmanneksi suosituin puolue, Riikka Purran luotsaama perussuomalaiset ottaa vähän takapakkia ja saa kyselyssä 16,7 prosentin kannatuksen.

Keskustan ja vihreiden tunnelissa heikkoa valoa

Pitkään syvissä kannatusvaikeuksissa tuskailleet keskisuuret puolueet keskusta ja vihreät piristyvät kyselyssä.

Annika Saarikon johtaman keskustan kannatus nousee 0,6 prosenttiyksikköä ja on 10,9 prosenttia. Helpotus puolueelle ei ole suuren suuri, sillä edellisessä mittauksessa keskustan kannatus oli Taloustutkimuksen mittaushistorian matalin.

Taloustutkimuksen Tuomo Turja toteaa, että keskustan kannatusnousu on selkeintä Länsi-Suomessa, josta sekä puheenjohtaja Saarikko että uusi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli ovat kotoisin.

Vihreät vahvistuu 0,7 prosenttiyksikön verran ja puolueen kannatus yltää jälleen - joskin niukasti - toiselle kymmenelle.

Maria Ohisalon vihreille 10,1 prosentin kannatusosuus on kuluvan vuoden korkein lukema, mutta jää lähes puolitoista prosenttiyksikköä puolueen eduskuntavaalikannatuksesta.

– Näyttää, että siirtymää vihreistä vasemmistoliittoon ei ole siinä määrin, kuin aikaisempina kuukausina, tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoo.

Li Anderssonin johtaman Vasemmistoliiton kannatus pysyy lähes ennallaan ja on tässä mittauksessa 8,5 prosenttia.

RKP vahvistuu viiteen prosenttiin

Pienimpien eduskuntapuolueiden ryhmässä selvästi suurin nousija on Anna-Maja Henrikssonin RKP, jonka kannatus nousee kyselyssä 0,8 prosenttiyksikköä tasan viiteen prosenttiin.

– Kokoomus tahtoo viedä muilta porvaripuolueilta tilan ja myös äänestäjät. Mutta tässä mittauksessa RKP pystyy todella hyvin pitämään kiinni vanhoista äänestäjistään, Taloustutkimuksen Tuomo Turja sanoo.

Sari Essayahin johtamia kristillisdemokraatteja äänestäisi 3 prosenttia ja Harry Harkimon nyt-liikettä 1,7 prosenttia puoluekantansa kertoneista vastaajista.

Juttua korjattu 3.11. klo 9.32: SDP:n kannatustaso 18,2% on puolueelle toiseksi heikoin noteeraus tänä vuonna, ei heikoin, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Lue lisäksi:

Analyysi: Hallitus on tehnyt opposition työn helpoksi syksyn aikana – onnistuuko perussuomalaisten vaalikiri jälleen?

Suosittelemme