Hyppää sisältöön

Laittomat aseet pois kaduilta, rikollisten autot valtiolle ja rahaa nuorten ongelmien ehkäisyyn – näin poliitikot taittaisivat katujengien nousun

Poliitikot kitkisivät jengirikollisuutta myös nuorten nopealla rikosprosessilla, viranomaisten yhteistyön parantamisella sekä koulujen ja nuorisotyön lisärahoituksella.

Näillä keinoilla poliitikot suitsivat jengirikollisuutta.
Näillä keinoilla poliitikot suitsivat jengirikollisuutta.
Terhi Toivonen,
Eetu Pietarinen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Nuorten jengirikollisuus nostaa päätään myös Suomessa

Poliisin mukaan katujengirikollisuudessa on tapahtunut käänne vakavampaan suuntaan. Tästä ovat merkkejä julkisella paikalla ammuskelu, rikollisilla teoilla kehuskelu ja rikollisen elämän esittely somessa.

Ruotsissa maahanmuuttajataustaisten nuorten katujengit ovat jo uhka yleiselle turvallisuudelle. Uutiset jengien väkivallasta alkavat olla jo jokapäiväisiä. 

Kysyimme eduskuntaryhmiltä, mitä keinoja poliitikoilla on jengirikollisuuden pysäyttämiseksi, jotta Suomessa ei ajauduttaisi Ruotsin tilanteeseen.

Ylen kyselyyn vastasivat eduskuntaryhmien puheenjohtajisto tai puolueen jengirikollisuuteen perehtyneet kansanedustajat. 

Puolueiden vastauksissa on selkeitä eroja. Oppositiopuolueet korostavat erityisesti kovempia rangaistuksia ja lakien tiukennuksia. 

Hallituksessa istuvat puolueet painottavat lasten ja nuorten ongelmien ennaltaehkäisyä ja tukitoimia jo jengeihin ajautuneille nuorille. Osa puolueista pysäyttäisi jengi-ilmiön yhdistelemällä pehmeitä ja kovia keinoja.

"Rahaa pitäisi ohjata pikaisesti ennaltaehkäisevään toimintaan kuten etsivään nuorisotyöhön ja koulujen henkilöstöön, mutta myös rikosprosessin tehokkaaseen hoitoon oikeuslaitoksessa", sanoo vihreiden Saara Hyrkkö. Kuva: Silja Viitala / Yle

Laittomiin aseisiin puututtava kovemmilla rangaistuksilla

Useampi puolue antaisi lisärahoitusta poliiseille ja oikeuslaitokselle. Perussuomalaiset, kokoomus, keskusta ja kristillisdemokraatit kasvattaisivat poliisien määrää nykyisestä.

Poliitikkojen mielestä koulujen, viranomaisten ja järjestöjen pitäisi tehdä tiiviimpää yhteistyötä ja päästä kiinni niihin syihin, miksi nuoret syrjäytyvät. Lähes kaikki nostavat toimiviksi nykykeinoiksi Ankkuri- ja Exit-toiminnan sekä jalkautuvan nuorisotyön.

Kiirellisin lainsäädäntömuutos olisi laittomien aseiden hallussapidon rangaistusten koventaminen ja aseiden pois saaminen kaduilta. Tämä taitaa kuitenkin siirtyä seuraavaan hallituksen työpöydälle.

Lisäksi eduskuntaryhmät löytävät maahanmuuttajien nykyisestä kotouttamisesta paljon parantamisen varaa.

Voit selata korteilta eduskuntaryhmien keinot jengirikollisuuteen. Vastauksia on tiivistetty.

Perussuomalaiset: Tuhat poliisia lisää ja karkotusautomaatti

Oppositio on vaatinut kyselytunneilla hallitukselta puuttumista jengirikollisuuteen säännöllisesti.

Perussuomalaisten mielestä maahanmuuttopolitiikkaa ja rangaistuksia pitäisi kiristää ennen kuin tilanne karkaa täysin käsistä. Puolue poistaisi myös paljousalennukset eli rikostuomioiden yhdistämisen, mikä nykyään alentaa rikollisen kokonaisrangaistusta.

Suomessa vakaviin väkivalta- ja seksuaalirikoksiin syyllistyneille ulkomaalaisille puolue loisi karkotusautomaatin, asettaisi heille pysyvän maahantulokiellon ja veisi Suomen kansalaisuuden. 

Perussuomalaiset nostaisi poliisien nykyistä määrää tuhannella noin 8 500 poliisiin, mikä tekisi kaduista turvallisemmat ja edistäisi rikosten selvittämistä. Puolue lisäisi myös vankipaikkoja.

Humanitaarisen maahanmuuton vähentämisen jälkeen jäisi enemmän resursseja jo maassa oleviin ongelmanuoriin.

SDP: Satsauksia mielenterveyteen ja rikollisilta aseet pois

Sosiaalidemokraatit ehkäisisi pehmeillä keinoilla nuorten ajautumista jengeihin, kovilla keinoilla viranomaiset saisivat tehokkaita työkaluja rikollisjengien ytimen hajottamiseen. 

SDP:n mielestä tärkeintä olisi lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisy, ja tämän eteen eri viranomaisten pitäisi tehdä yhteistyötä.

"Tarvitaan laajempi, jengirikollisuuden erityispiirteet huomioiva lakipaketti. Samaan aikaan tarvitaan sekä ongelman ennaltaehkäisyä että kovempia rangaistuksia", sanoo SDP:n Kim Berg (oik.). Kuva: Silja Viitala / Yle

Lisää rahaa ja työvoimaa tarvittaisiin sosiaalityöhön, lastensuojeluun ja mielenterveyspalveluihin, jotta lasten ja nuorten ongelmiin puututtaisiin nykyistä aiemmin.

Laittomat aseet pitäisi saada pois rikollisilta, mikä vaatisi lakimuutosta. SDP myös loisi nuorille rikostentekijöille erillisen oikeusprosessin, jotta teoista saisi nopeammin konkreettisen rangaistuksen. 

Puolue madaltaisi lisäksi huostaanoton kynnystä, jos sitä tarvitaan nuoren rikoskierteen katkaisemiseen.

Kokoomus: Rahaa varhaiseen tukeen ja rikollisten loistoautot valtiolle

Kokoomus katkaisisi jengirikollisuuden nousua panostamalla varhaiseen tukeen kouluissa ja nuorisopalveluihin sekä laittaisi lastensuojelun kuntoon. 

Puolue koventaisi ampuma-aserikosten rangaistuksia, laajentaisi järjestäytyneen rikollisuuden koventamisperustetta jengirikollisuuteen sekä parantaisi maahanmuuttajien kotoutumista. 

Kokoomuksen mukaan valtaosa sen esittämistä keinoista ei vaadi lisää resursseja, paitsi poliisien määrän kasvattaminen Puolueen mielestä jengien rikoshyöty, esimerkiksi hienot autot pitäisi menettää valtiolle, koska ne toimivat houkutteena rikolliseen elämään.

Keskusta: Nuorisotyöhön ja jengeistä irtautumiseen panostuksia

Keskusta muistuttaa, että jengirikollisuus on oire nuorten syrjäytymisestä. Tähän voidaan puuttua lisäämällä jalkautuvaa nuorisotyötä ja oppivelvollisuuden pidentämisellä. 

Samaan aikaan pitäisi turvata poliisin toiminta sekä lisätä viranomaisten ja järjestöjen yhteistyötä. Poliisi tarvitsisi uusia keinoja torjua vakavia rikoksia, tästä pitäisi säätää uusia lakeja. Myös maahanmuuttajien kotouttaminen kaipaa uudistamista. 

Lisärahaa puolue ohjaisi Exit-toimintaan, jotta ihmiset pääsevät irti rikollisjoukoista.

"Sosiaaliseen mediaan kuvatun rikollisen teon pitäisi täyttää törkeän rikoksen tunnusmerkit", sanoo perussuomalaisten Ville Tavio. Puolue pidentäisi myös Suomen kansalaisuuden saamista 10 vuoteen, jotta rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset voidaan karkottaa helpommin. Kuva: Silja Viitala / Yle

Vihreät: Kaikki ennaltaehkäisy maksaa itsensä takaisin

Vihreiden mielestä lapsia jengeihin värväävät ihmiset pitäisi saada rikosvastuuseen ja lakeja laittomien aseiden osalta pitäisi kiristää. Rikosvastuun alaikärajaa puolue ei alentaisi nykyisestä 15 vuodesta, koska heistä se ei ratkaise jengiongelmaa. 

Vihreät laskee, että ongelmien ennaltaehkäisy maksaa itsensä takaisin. Siksi kouluilla, nuoriso- ja sosiaalityöllä sekä järjestöillä pitää olla tarpeeksi rahaa ja työvoimaa. Esimerkiksi Ankkuri-toiminnalla on onnistuttu pysäyttämään syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. 

Maahanmuuttajaperheiden parempi kotouttaminen estäisi puolueen mielestä monia nykyisiä ongelmia.

Vasemmistoliitto: Jengirikollisuuden takia ei tarvetta lakimuutoksille

Vasemmistoliiton mielestä nuorten oireilevat rikoksilla, koska heistä ei huolehdita tai heitä ei valvota tarpeeksi. Tämä on merkki yhteiskunnan epäonnistumisesta. Rikoksia vähennetään tehokkaimmin vastaamalla lasten ja nuorten tarpeisiin ennaltaehkäisevästi, ei rangaistuksia koventamalla.

Vasemmistoliiton mielestä jengirikollisuus on harvinainen ilmiö, joten puolue ei muuttaisi nyt lakeja. 

Puolue ohjaisi nopeasti lisää rahaa lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin ja ongelmien ennaltaehkäisyyn varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja sosiaalityössä. Kouluissa pitäisi olla nykyistä enemmän tukihenkilöstöä, esimerkiksi erityisopettajia, avustajia ja koulupsykologeja. 

Ankkuri-ja Exit-toiminta sekä jalkautuva nuorisotyö tarvitsevat nykyistä enemmän rahoitusta.

"Viranomaisten tietojenvaihtoa pitäisi tehostaa, ampuma-aserikosten rangaistuksia koventaa ja antaa poliisille lisärahaa jengirikosten tutkintaan", kokoomuksen Kari Tolvanen sanoo. Kuva: Silja Viitala / Yle

RKP ja KD: Viranomaisyhteistyö ehkäisee syrjäytymistä

RKP katsoo, että nuorten syrjäytymisen ja rikosten ehkäiseminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa on kustannustehokasta, joten lisäpanostukset pitäisi kohdentaa tähän työhön. 

Tämän lisäksi vakavia rikoksia tekevät ja päihteitä käyttävät nuoret tarvitsevat pitkäkestoista interventiota. 

RKP ja kristillisdemokraatit koventaisivat luvattomien aseiden ja räjähteiden hallussapidon rangaistuksia.

Myös KD painottaa viranomaisten ja järjestöjen yhteistyötä, jotta nuorten syrjäytyminen ja rikoskierre onnistutaan katkaisemaan jo alkuun. Puolue lisäisi poliisien määrää ja kiristäisi rikosten uusijoiden rangaistuksia sekä lisäisi jengirikollisuuden rangaistuksen koventamisen perusteeksi.

Lisäksi alaikäisten rikollisuuteen tarvitaan lakiin järempiä keinoja. Kristilliset esimerkiksi pidentäisi huostaanotettujen lasten rajoittamispäätöksiä, jotta heidän rikos- tai päihdekierre saadaan poikki nopeasti.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon kello 23 asti.

Lue lisää:

Suomesta tuli nuorten huumeidenkäytön surkea mallimaa – puolueiden ratkaisut: vihreät hölläisi rangaistuksia, perussuomalaiset karkottaisi huumekauppiaat

Tämä juttu kertoo, miksi Linda 19, liikkuu pääkaupunkiseudun kaduilla teräaseen kanssa

"Suomi ei ole enää Suomi" – nuoret kertovat, miksi katujengit kiinnostavat

Analyysi: Julkisuuteen pyrkinyt someräppäri Milan Jaff saa huomiota rikoksillaan, mutta sillä on seurauksensa

Syyte murhan yrityksestä Milan Jaffia vastaan hylättiin käräjäoikeudessa

Suosittelemme sinulle