Hyppää sisältöön

Sijoittajaryhmä haluaa ostaa suomalaisyhtiö Caverionin lähes miljardilla eurolla – takana Antti Herlin, Ehrnroothit ja yhdysvaltalainen sijoitusyhtiö

Vuonna 2013 YIT:stä irrotettu yhtiö toimii Suomen lisäksi yhdeksässä muussa maassa.

Energiatehokkuus on Caverionin valtti, uskoo Bain Capital
Energiatehokkuus on Caverionin valtti, uskoo Bain Capital
Janne Toivonen

Kymmenessä maassa toimivasta suomalaisyhtiö Caverionista on tehty lähes miljardin euron ostotarjous.

North Holdings 3 -yhtiö tarjoaa Caverionin osakkeista yhteensä 955 miljoonaa euroa. Osakkeen kappalehinta kaupassa olisi tasan 7 euroa, kun osakkeen päätöskurssi Helsingin pörssissä eilen oli 4,69 euroa.

North Holdings 3 on tarjousta varten muodostettu yhteenliittymä, johon kuuluu neljä yhtiötä.

Mukana ovat yhdysvaltalainen sijoitusyhtiö Bain Capital, hissiyhtiö Koneen pääomistaja Antti Herlinin perheen sijoitusyhtiö Security Trading sekä Ehrnroothin suvun sijoitusyhtiöt Corbis ja Fennogens.

Bain Capital toimii myös kuituvalmistaja Ahlstrom-Munksjön omistajana. Herlin omistaa nykyisellään noin 15 prosenttia Caverionin osakkeista, ja on yhtiön suurin yksittäinen omistaja. Myös Ehrnroothien Fennogens ja Corbis omistavat Caverionia.

Muita isoja omistajia ovat muun muassa suomalaiset eläkeyhtiöt. Caverionin hallitus suosittelee ostotarjouksen hyväksymistä.

Tieto tarjouksesta siivitti Caverionin osakekurssin torstaina lähes 50 prosentin nousuun, 6,91 euroon.

Kaupan tarkoituksena kasvu – alisuorittamista, mutta tänään hyvä tulos

Ostotarjouksen tarkoituksena on kasvattaa yhtiötä entisestään.

Caverion on viime vuosina ostanut useita pienempiä yrityksiä lähinnä Pohjoismaista. Viimeksi viikko sitten julkistettiin kauppa, jossa Caverion osti (siirryt toiseen palveluun) Suomessa ja Virossa toimivan TM Voima -yhtiön sähköasemat ja voimajohdot.

– Vuoden 2022 ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana saimme päätökseen yhdeksän yritysostoa, joiden vuositason liikevaihto oli 92,3 miljoonaa euroa, yhtiön toimitusjohtaja Jacob Götzsche sanoo tänään julkistetussa heinä–syyskuun osavuosikatsauksessa.

Caverionin viime vuodet ovat sujuneet odotuksia heikommin, mutta tänään julkistetun osavuosikatsauksen tulos oli nousujohteinen.

Liikevaihto oli 564 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin vastaavana ajankohtana oli 494 miljoonaa. Liikevoitto kasvoi 13,5 miljoonasta eurosta 21,1:een.

Antti Herlin istuu nojatuolissa.
Antti Herlinin perheen sijoitusyhtiö Security Trading on mukana ostotarjouksessa. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Analyytikon mukaan tämä on merkki siitä että Caverion saattaa olla käännekohdassa, ja tähän myös tarjouksen tehnyt sijoittajaryhmä vaikuttaa uskovan.

– Caverion on rämpinyt kohtuullisen pitkään. Nyt näyttää ensimmäistä kertaa yhtiön historiassa siltä, että se voi olla matkalla kohti omia tavoitteitaan, Inderesin analyytikko Olli Koponen sanoo.

Yhtiön kotipaikka pysyy Suomessa ja tavoitteena on kestävä kasvu, vakuuttavat tarjouksen tekijät.

– Olemme pitkäaikaisia omistajia Caverionissa. Jatkamme osana konsortiota joka aikoo tukea Caverionia, sen johtoa ja työntekijöitä, Herlinin ja Ehrnroothien sijoitusyhtiöitä edustava Klaus Cawén sanoo sähköpostitse Ylelle.

Kiinteistötekniikkaa ja teollisuuden palveluita

Caverion tarjoaa kiinteistötekniikan ja teollisuuden palveluita, muun muassa huoltoa, kunnossapitoa, asiantuntijapalveluita ja kiinteistöjohtamispalveluita.

Sillä on noin 14 000 työntekijää Suomen lisäksi kaikissa muissa Pohjoismaissa, Baltian maissa sekä Saksassa, Itävallassa ja Puolassa. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 2,1 miljardia euroa.

Caverion syntyi vuonna 2013, kun sen toiminnot irrotettiin rakennusyhtiö YIT:stä. Samalla yhtiö listautui pörssiin.

Suosittelemme sinulle