VILNA Suomen Nato-jäsenyys nousi pääosaan presidentti Sauli Niinistön Liettuan-vierailulla ja sen yhteydessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
Niinistö kiitti Liettuaa vahvasta tuesta Suomen Nato-jäsenyydelle. Liettuan presidentti Gitanas Nausėda puolestaan kertoi toivovansa että Suomen ja Ruotsin jäsenyydet ratifioitaisiin lopullisesti ennen Naton seuraavaa huippukokousta. Se pidetään ensi vuonna Vilnassa.
Suomen ja Ruotsin tulo Natoon kiinnosti myös liettualaista mediaa. Valtaosa kysymyksistä liittyi siihen.
Kysyttäessä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden puuttuvista ratifioinnesta Niinistö kertoi olleensa Unkariin pääministeriin Viktor Orbániin yhteydessä. Niinistön mukaan Unkarin hyväksyntä on tulossa hyvissä ajoin.
"Ruotsin Nato-jäsenyys merkittävä Baltian kannalta"
Turkin yhteydessä Niinistö viittasi siihen, että maan presidentti Recep Tayyip Erdoğan pitää Ruotsin Nato-jäsenyyttä Suomea suurempana ongelmana.
Niinistö sanoi Suomen kannalta olevan tärkeää, että myös Ruotsi tulee hyväksytyksi Natoon samaan aikaan. Niinistö arvioi, että Ruotsin Nato-jäsenyys on merkittävä myös Baltian maiden kannalta.
Niinistö sanoi olevansa optimistinen sen suhteen, että lopulta Turkki hyväksyy Suomen ja Ruotsin jäsenyyden, ja toivoi sen tapahtuvan niin pian kuin mahdollista.
Niinistö: "Vierastan ajatusta ydinaseista Suomessa"
Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa, että ydinaseita koskien Suomi ei ole Nato-jäsenyyttä hakiessaan esittänyt erityisiä varauksia, vaan on noudattanut Naton yleistä käytäntöä.
Hän arveli, että aika keskustella ydinaseista ja muista asiaan liittyvistä seikoista tulee sitten, kun Suomi on Naton jäsen.
Presidentti Niinistö sanoi kuitenkin omana mielipiteenään, että hän vierastaa ajatusta ydinaseista Suomessa.
"Venäläiset turistit ovat moraalinen dilemma"
Presidentti Nausėda kuvasi venäläisten turistien tulon Eurooppaan muodostavan "moraalisen dilemman", ja näki viisumikiellon talouspakotteiden lailla erääksi keinoksi painostaa Venäjää, joka käy veristä sotaa Ukrainassa.
Presidentti Niinistö vastasi Ylen toimittajan kysymykseen viisumikiellon kestosta sanoen, että sille ei ole asetettu mitään aikarajaa. Kielto on näin voimassa toistaiseksi, eli niin kauan kuin tarvitaan.
Nato-jäsenyyden lisäksi presidentit keskustelivat myös Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa ja energiakysymyksistä.
Presidentti Nausėda sanoi olevansa huolissaan Ukrainan ydinvoimaloiden turvallisuudesta sodan keskellä. Ukrainasta on Liettuaan vähimmillään reilut sata kilometriä.
Pohjoismaiden ja Baltian suhteita, joihin kuuluu myös energiayhteistyö, Nausėda piti erinomaisina.
Lehdistötilaisuuden jälkeen presidenteillä oli työlounas, jonka jälkeen presidentti Niinistö vieraili Liettuan parlamentissa Seimasissa.
Edellisen kerranNiinistö vieraili Liettuassa vuonna 2018. Presidentti Nausėda kävi viimeksi Suomessa vuonna 2019.