Hyppää sisältöön

Oikeuskansleri: Pääministeri ei laiminlyönyt velvollisuuksiaan biletyksen vuoksi

Ratkaisun mukaan kantelijat eivät osoittaneet mitään yksilöityä virkatehtävää, jonka ministeri olisi jättänyt hoitamatta juhlimisen vuoksi.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) vapaa-ajanvietto puhutti paljon loppukesästä. Marin kävi jopa huumetestissä puhdistaakseen maineensa. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Marica Paukkeri

Oikeuskanslerin tulkinnan mukaan pääministeri Sanna Marinia (sd.) ei ole syytä epäillä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti antoi Marinin juhlimisesta tehtyjä kanteluja koskevan ratkaisunsa tänään perjantaina.

Pääministerin juhlinnasta on tehty eduskunnan oikeusasiamiehelle lukuisia kanteluita, joita oikeusasiamies on siirtänyt oikeuskanslerille.

Pääministerin julkisuuteen vuotaneet bilevideot herättivät runsaasti keskustelua elokuussa. 

Oikeuskanslerin saamissa kanteluissa esitettiin muun muassa, ettei pääministeri olisi ollut alkoholin käytön vuoksi työkykyinen. Kanteluiden mukaan Marinin olisi tullut luovuttaa tehtävien hoito sijaiselle.

Oikeuskansleri arvioi Marinin toimintaa suhteessa ministerin virkavelvollisuuksiin ja virka-aseman asettamiin laillisuusvaatimuksiin. Kansleri toteaa, että ministerin vapaa-ajalla tapahtuvilla asioilla voi olla joissain tapauksissa yhteys siihen, millaista toimintaa ja harkintaa ministeriltä voidaan edellyttää.

– Oikeuskansleri voi kuitenkin arvioida ministerin menettelyn lainmukaisuutta lähinnä sellaisessa konkreettisessa tilanteessa, jossa ministerin virkatehtävän hoitaminen olisi esimerkiksi puuttuneen toimintakyvyn vuoksi laiminlyöty tai vaarantunut taikka virkatehtävän hoitamisessa olisi menetelty lainvastaisesti, oikeuskansleri toteaa ratkaisussaan.

Kun videot pääministeri Sanna Marinista (sd.) juhlimassa suomalaisjulkkisten kanssa levisivät julkisuuteen, asia sai myös kansainvälistä huomiota. Pääministeri kommentoi videoista noussutta kohua 18. elokuuta.

Kanteluissa ei yksilöity, mikä oli jäänyt hoitamatta

Kanslerin mukaan kanteluissa ei ollut yksilöity, mikä virkatehtävä olisi jäänyt ministerin juhlimisen kannalta hoitamatta. Kanteluissa ei myöskään kuvattu, minkä tehtävän hoitaminen olisi käytännössä vaarantunut. 

Koska kanteluissa ei mainittu käytännössä, minkä tehtävän Marin olisi laiminlyönyt, oikeuskanslerin mukaan asiassa ei paina sekään, että Marin oli perunut 5.–7. elokuuta suunnittelemansa vapaan, jolloin osa juhlimismateriaalista oli kuvattu.

–Valtioneuvoston toimintakyvystä huolehditaan tarvittaessa sijaisjärjestelyin silloin, kun virkatehtävien hoitaminen sitä edellyttää, kansleri toteaa.

Kanteluissa pääministeriä arvosteltiin myös siitä, että hän olisi käyttänyt virka-asuntoaan vääriin tarkoituksiin ja kutsunut asunnolle vieraita, joille ei ollut tehty turvallisuusselvityksiä. Julkisuuteen levisi myös ministerin virka-asunnolla kuvattua kuvamateriaalia. Kesärannassa oli kuvattu muun muassa materiaalia, jossa sosiaalisesta mediasta tunnettuja henkilöitä esiintyi rinnat paljaana.

Käyttäytymisvelvollisuus ei koske ministereitä

Oikeuskansleri huomauttaa ratkaisussaan, että virkamiehiä velvoittava käyttäytymisvelvollisuus ei koske ministereitä. Ministerin vapaa-ajanvieton yhteiskunnallisten seikkojen arviointi kuuluu eduskunnalle. Ministerin luottamusta mitataan eduskunnan luottamusäänestyksissä.

– Oikeuskanslerin tehtäviin ylimpänä laillisuusvalvojana ei kuulu ministerin toiminnan moraalin taikka ministerin poliittista uskottavuutta ja hänen nauttimaansa luottamusta koskevien kysymysten arviointi, ratkaisussa todetaan.

Kanslerin mukaan ministerin virka-asuntoa saa käyttää yksityistilaisuuksiin eikä osallistujilta edellytetä turvallisuusselvitystä. 

Oikeuskanslerin tehtävä on valvoa viranhaltijoiden ja viranomaisten toiminnan laillisuutta. Hän on eduskunnan oikeusasiamiehen ohella Suomen ylin laillisuusvalvoja.

Millaisia ajatuksia juttu herättää? Aiheesta voi keskustella lauantaihin 5. marraskuuta kello 23:een saakka.

Enemmän aiheesta:

Julkisuuteen vuodettu bilevideo Sanna Marinista kiinnostaa mediaa maailmalla – saavatko pääministerit juhlia, kysyy saksalaislehti Der Tagesspiegel

Suosittelemme sinulle