Hyppää sisältöön

Ampumaharjoituksessa Kainuun prikaatissa loukkaantunut varusmies on menehtynyt sairaalassa – Varusmiesliitto: "Yksikin tapaus on liikaa"

Varusmies sai eilen ampumaharjoituksessa osuman päähänsä. Hänet kuljetettiin Kuopion yliopistolliseen sairaalaan, jossa hän menehtyi vammoihinsa.

Varusmiesliiton puheenjohtaja kommentoi kuolemaan johtanutta onnettomuutta Kainuun prikaatissa.
Sanna Kähkönen,
Jyrki Hara
Avaa Yle-sovelluksessa

Kainuun prikaatin ampumaharjoituksessa loukkaantunut varusmies on menehtynyt. 

Kainuun prikaatin ampumaharjoituksessa Hoikanportin ampumaradalla tapahtui eilen torstaina aamukymmeneltä vahingonlaukaus, jonka johdosta varusmies sai vakavia vammoja. 

Varusmies sai osuman päähänsä. Hänet kuljetettiin Kuopion yliopistolliseen sairaalaan, jossa hän menehtyi vammoihinsa. 

Ampumaradalla oli 27 varusmiestä harjoittelemassa rynnäkkökivääriammuntaa henkilökuntaan kuuluvan kouluttajan johdolla. Ennen vahingonlaukausta oli ammuttu kohdistuslaukaukset. 

Varsinainen ampumaharjoitus oli alkamassa ja aseet oli ladattu patruunoilla, kun tuntemattomasta syystä varusmiehen oma rynnäkkökivääri laukesi ja luoti osui hänen päähänsä.

Kainuun prikaatin esikuntapäällikön, everstiluutnantti Arto Hirvelän mukaan ammunta tapahtui pystyasennosta, mutta tarkempaa kuvaa tapahtumien kulusta ei toistaiseksi ole.

– Varusmiehet ovat ampumatilanteessa yhdessä rivissä ja kaikki tietenkin keskittyy siihen omaan ampumasuoritukseensa. Näin ollen vierustoverit ja myös ammunnan johtaja huomasi tämän siinä vaiheessa kun ase laukesi, Hirvelä kertoo.

Tämän hetkisen tiedon mukaan ammunta oli järjestetty ohjeiden ja määräysten mukaisesti eikä ennen vahinkoa tapahtunut mitään poikkeavaa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.), pääministeri Sanna Marin (sd.) sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistö ovat esittäneet surunvalittelunsa kuolemaan johtaneen onnettomuuden johdosta.

– Raskas suru-uutinen. Syvä osanottoni tämän nuoren omaisille, Niinistö kirjoitti Twitterissä.

Varushenkilöille ja henkilökunnalle tarjottu kriisiapua

Varusmies sai välittömästi ensiapua palveluskavereiltaan ja paikalla olleelta lääkintämieheltä. Hänet kuljetettiin hoitoon Kainuun keskussairaalaan, ja sieltä edelleen Kuopion yliopistolliseen sairaalaan, missä hän menehtyi. Puolustusvoimat ei kerro varusmiehen kotipaikkaa.

Hirvelän mukaan yksikön varusmiehille ja henkilökunnalle on tarjolla kriisiapua.

– Meillä ollaan valmistauduttu siihen, että kriisitukea jatketaan niin pitkään kuin on tarvetta. 

Poliisi on suorittanut paikalla teknistä tutkintaa ja puhuttanut paikalla olleita henkilöitä. Asiassa ei epäillä ketään rikoksesta. 

Poliisi jatkaa asian selvittämistä, muun muassa rynnäkkökiväärin tekninen kunto selvitetään aseteknisissä tutkimuksista.

Poliisilla ei ole asiassa muuta tiedotettavaa tässä vaiheessa.

Varusmiesliitto: Yksikin tällainen tapaus on liikaa

Varus- ja siviilipalvelumiesten edunvalvontajärjestö Varusmiesliitto otti tiedon kuolemantapauksesta surullisena vastaan. Liiton puheenjohtaja Joel Elmaci lähettää osanottonsa kuolleen varusmiehen läheisille.

– Ennen kaikkea olemme surullisia, että edelleen tällaisia voi tapahtua.

Elmaci sanoo, että vastaavat tapaturmat ovat viime vuosina onneksi käyneet harvinaisemmiksi, mutta yksikin tällainen tapaus on liikaa.

– Viimeisten vuosikymmenien aikana on liikuttu siihen suuntaan, että turvallisuusmenetelmät ja järjestelmät alkavat olla kunnossa. Mutta kuten nyt on nähty, niin sekään ei riitä.

Elmaci peräänkuuluttaa entistä laaja-alaisempaa keskustelua siitä, kuinka onnettomuus on voinut sattua, mistä on kyse ja kuinka vastaavat tilanteet voidaan estää jatkossa.

Lisää aiheesta: Ampumaonnettomuus Kainuun prikaatissa: varusmies sai ampumavamman päähänsä

4.11. kello 13.33 Täydennetty juttuun esikuntapäällikkö Arto Hirvelän kommentit.

Suosittelemme sinulle