Hyppää sisältöön

THL tyrmää "salaliittoteorian omaiset" väitteet, että sen tutkijat pyrkisivät tahallaan vähentämään rokottamista, 80 infektiolääkäriä asettui THL:n tueksi

THL painottaa, että sen lakiin perustuva velvollisuus on sekä tehdä rokotetutkimusta että antaa rokotuksista suosituksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vastasi selvityksessään, että väitteet sidonnaisuuksista rokotusohjelman hankintasuosituksissa ovat paikkaansa pitämättömiä. Kuva: STELLA Pictures / Splash News
Tulikukka de Fresnes

Ilta-Sanomat kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) torstaina osan terveydenhuollon asiantuntijoista epäilevän, että THL:n tutkimus (siirryt toiseen palveluun) koronarokotuksen ja sairastetun koronan yhteisvaikutuksesta vaikuttaisi höllentävästi siihen, miten THL antaa kansallisia rokotussuosituksia. Lehti kysyi jutussaan, haluaako THL sairastuttaa suomalaiset koronaan.

Suomi ei esimerkiksi muiden EU-maiden tavoin rokota sote-henkilöstöä tehosteannoksin eli neljännellä rokotteella.

THL pitää perjantaina antamassaan selvityksessä väitteitä paikkaansa pitämättöminä.

Pääjohtaja Markku Tervahaudan allekirjoittaman selvityksen mukaan asiantuntijoiden Ilta-Sanomien jutussa esittämät "salaliittoteorianomaiset väitteet" THL:n roolista tartuntatautien tutkijana ja tutkimuksen vaikuttamisesta asiattomasti THL:n laatimiin rokotussuosituksiin "ovat perättömiä". 

Selvityksessä todetaan, että sekä tartuntatautien että rokotteiden tutkimus ja niihin liittyvien suositusten antaminen on THL:n lakiin kirjoitettu velvollisuus.

Selvityksen mukaan kaikkien KRAR:n jäsenten osalta on suoritettu sidonnaisuuksien arviointi, eikä THL:n asiantuntijoilla ole rokotteita valmistavien tahojen kanssa kaupallista yhteistyötä tai muita sidonnaisuuksia.

Sidonnaisuuksia ja esteellisyyttä käsitellään myös jokaisessa KRAR:n kokouksessa, THL vastaa.

Selvitystä THL:ltä pyysi Ilta-Sanomien jutun perusteella perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Kiuru vastasi Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) perehtyvänsä selvitykseen. 

Kymmenet infektiolääkärit THL:n tueksi

Perjantain selvityksen jälkeen yhteensä noin 80 infektiolääkäriä ja tartuntatautien asiantuntijaa allekirjoitti avoimen kirjeen, jossa he ilmaisevat täyden tukensa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimustyölle ja rokotussuosituksille. He toivovat THL:lle työrauhaa.

– THL:n toimintaa, ammattitaitoa ja riippumattomuutta on koronapandemian aikana tuon tuostakin kyseenalaistettu. Tilanne on koronavirusrokotuksista tehtyjen linjausten myötä kärjistynyt julkisuudessa henkilökohtaisten syytösten tasolle, lääkärit kirjoittavat.

Allekirjoittaneissa on pääasiassa infektiolääkäreitä, infektioylilääkäreitä ja osastonylilääkäreitä yliopistosairaaloista ja keskussairaaloista eri puolilta Suomea.

Joukossa on muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Asko Järvinen.

He kertovat pitävänsä tärkeänä, että rokotuspäätökset perustuvat tieteelliseen tutkimukseen sekä Suomen hyvätasoisesta tilastomateriaalista saatavaan tietoon. Heidän mukaansa THL:n osaaminen ja sen oma tutkimustoiminta ovat tässä avainasemassa. 

– Olemme huolissamme linjasta, jossa rokotuspäätöksiä pyritään tekemään julkisen keskustelun kautta ilman asianmukaista hyötyjen ja haittojen arviointia.

Lääkärien mukaan THL on perustellut koronavirusrokotuksia koskevat ratkaisunsa selkeästi ja läpinäkyvästi, ja infektiosairauksien asiantuntijoina he sanovat pitävänsä nykyisiä rokotussuosituksia perusteltuina.

– Toivomme työrauhaa THL:lle ja lakisääteistä infektioiden torjuntatyötä virkavastuulla tekeville ammattilaisille, kirje päättyy.

KRAR: Suosituksella hyvät perusteet

KRARin puheenjohtajan Ville Peltolan mukaan tällä hetkellä on perusteltua, ettei koko sote-henkilöstöä Suomessa rokoteta tehostein. Neljännet rokotteet eivät estäisi tartuntoja.

– Rokotuksia käytetään vakavan taudin estoon, se on suomalaisessa suosituksessa taustalla. Ei ole tällä hetkellä tietoa että rokotteet estäisivät tartuntoja eli sote-henkilöstön rokottamisella ei ole odotettavaa hyötyä tällä hetkellä, Peltola sanoo.

Hän lisää, että asiaa arvioidaan uudelleen, jos uutta tietoa tulee.

Peltola on lasten infektiotautiopin professori ja hän toimii osastonylilääkärinä TYKSissä. Peltolan mukaan on tärkeää, että THL:llä on omaa tutkimustoimintaa, joka tuottaa tietoa päätösten tekemiselle. 

– THL:n hybridi-immuniteettitutkimuksessa on kyse tutkijalähtöisestä tutkimuksesta. 

– Olisi eri asia, jos kyse olisi rokotevalmistajien tai lääkefirmojen teettämästä tutkimuksesta. Voisi hyvinkin tulla jääviyskysymyksiä, jos olisi kyse teollisuuden rahoittamasta tutkimuksesta, Peltola sanoo.

KRAR:in Peltolan mukaan alalla liikkuu oikeasta koronan hoidosta monenlaisia näkemyksiä. 

– Varmasti on monenlaista mielipidettä, mutta valtaosa infektioasiantuntijoista on THL:n linjausten takana, Peltola summaa. 

Oikeuskansleri: Arvioimme tilanteen itse

Oikeuskansleri on vuonna 2019 ottanut kantaa siihen, että rokotetutkimus ja rokotehankinnat tulisi erottaa selkeämmin (siirryt toiseen palveluun) THL:n toiminnassa. 

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoo Ylelle, että nämä oikeuskanslerin edellyttämät toimenpiteet kaupallisen rokotetutkimuksen eriyttämiseksi on jo tehty.

THL:n marraskuussa julkaiseman tutkimuksen saaman arvostelun yhteydessä ei ole kuitenkaan kyse väitetyistä kytkyistä rokotehankintaan tai kaupallisiin toimijoihin.

Sen sijaan Ilta-Sanomien esille tuomia THL:n tutkimusta koskevia jääviysväitteitä Pöysti ei kommentoi, sillä asia tulee mahdollisesti vielä Pöystin pöydälle kanteluiden kautta.

– Lisäksi arvioimme, onko asiassa tarvetta oikeuskanslerin oma-aloitteiselle laillisuusvalvonnalle, Pöysti vastasi sähköpostitse.

THL:n tiedotustilaisuudessa 1. marraskuuta puhuttiin mm. koronarokotusten tehon kestosta ja koronaan liittyvistä kuolemista

12:55: Lisätty KRARin kommentit sekä Kiurun twiitti.

14:56 Lisätty infektiolääkärien kannanotto

Suosittelemme sinulle