Hyppää sisältöön

STM selvittää, voivatko hoitajat saada koronan tehosterokotuksen työterveyshuollon kautta

Koronaministerit ovat päättämässä, miten koronapandemian torjumiseksi hankittuja tehosterokotteita voitaisiin jakaa sairaanhoitopiireille työntekijöiden rokottamiseksi. Markkinoilta rokotteita ei saa.

Lähikuva Lahden koronarokotuspisteen hoitajien ohjetaulusta. Taulussa tekstiä muun muassa rokotusajoista ja ryhmistä.
STM selvittää kiireen vilkkaa, voidaanko neljännet koronarokotukset laajentaa annettaviksi esimerkiksi sairaanhoitopiirien tai kuntien työterveyden kautta. Kuva: Petri Niemi / Yle
Tulikukka de Fresnes
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituksen koronaministeriryhmä on linjaamassa mahdollisesti ensi viikolla neljänsien koronarokotusten laajentamisesta muun muassa kuntien ja sairaanhoitopiirien työterveyshuoltoon eli henkilökunnan rokottamiseksi. 

Käytännössä se tarkoittaisi, että koronapandemian torjumiseksi jo Suomeen hankittuja tehosterokotteita jaettaisiin kunnille tai sairaanhoitopiireille niiden työterveyshuollon kautta annettaviksi. 

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikön Taneli Puumalaisen mukaan ministeriö selvittää parhaillaan mahdollisuutta jakaa rokotteita muutenkin joustavammin kuntien ja sairaanhoitopiirien kautta. 

Suomessa on varastoissa yli 1,5 miljoonaa syksyllä saapunutta tehosteannosta, joten niukkuutta ei rokotteista pitäisi olla.

THL ei suosittele neljänsiä koronarokotuksia alle 60-vuotiaille. Jos rokotuksia laajennetaan, varsinaisen lääketieteellisen arvion siitä, ketkä rokotetaan, tekisi Puumalaisen mukaan joka tapauksessa lääkäri tapauskohtaisesti. 

Isoin riski altistua koronalle on hoitoalalla.

– Henkilöstörokotus on ennen kaikkea työturvallisuuskysymys eli sosiaali- ja terveydenhuollon työnantajat joutuvat pohtimaan, olisiko näistä tehosterokotuksista hyötyä henkilöstölle ja tulisiko niitä tarjota, Puumalainen sanoo.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö tietysti kohtaa koronapotilaita ja heidän tartunnalta suojautumisensa on erityisen tärkeää, Puumalainen sanoo.

Rokotteiden laajentamisesta kertoi perjantaina myös Demokraatti.

Myös Ruotsin mallia selvitetään

Ministeriö selvittää myös alkuviikoksi, onko mahdollista laajentaa rokotusten antamista myös muihin ryhmiin. 

Verrokkeina ovat Ruotsi ja Tanska, joissa neljännen rokotuksen voivat saada lääkärin lausunnon perusteella kaikki 18 vuotta täyttäneet , vaikka he olisivat rokotussuositusten ulkopuolella.

– Laajempi kysymys on, lähdettäisiinkö Ruotsin ja Tanskan mukaan avaamaan mahdollisuutta rokotuksiin niitä haluaville ihmisille laajemminkin, Puumalainen lisää. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on ollut tällä viikolla tutustumassa rokotuskäytäntöihin Tanskassa 

Lappi päätti rokottaa sote-henkilöstöä

Sairaanhoitopiireillä on jo nyt lakiin perustuva oikeus ja velvollisuuskin päättää henkilöstön täydentävistä rokotuksista ohi THL:n suositusten, mikäli se on tartuntatilanteen takia ja työntekijöiden suojelun kannalta tarpeellista. 

Esimerkiksi Lapin sairaanhoitopiiri päätti lokakuussa aloittaa sote-henkilöstön neljännet koronarokotukset ensimmäisenä Suomessa. Syynä oli se, että korona levisi Lapissa kiivaasti niin sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöissä kuin potilaissa.

Puumalainen arvioi Ylelle lokakuussa, etta ratkaisu oli perusteltu.

Juttua korjattu kello 23.01 koronaministeriryhmän aikataulun osalta: Koronaministerit linjaavat asiasta mahdollisesti ensi viikolla.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 5.11. klo 23:een asti.

Suosittelemme