Hyppää sisältöön

Suomesta tuli nuorten huumeidenkäytön surkea mallimaa – puolueiden ratkaisut: vihreät hölläisi rangaistuksia, perussuomalaiset karkottaisi huumekauppiaat

Suomessa kuolee huumeisiin eniten alle 25-vuotiaita verrattuna muihin EU-maihin. Katujengien yhteenotot ovat lisääntyneet. Kysyimme eduskuntapuolueilta, miten ne muuttaisivat huumepolitiikkaa.

Yle vieraili syyskuussa Zürichissa addiktioita hoitavassa Arud-keskuksessa. Keskuksessa annetaan esimerkiksi heroiiniaddiketeille heroiinia ja heidän tarvisemaansa hoitoa ja lääkkeitä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Eduskuntapuolueet jakautuvat huumepolitiikassa jyrkästi. Tiukinta huumelinjaa ajavat perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit. Ne tarjoavat huumeongelman ratkaisuksi nollatoleranssia ja kovia rangaistuksia. 

Huumepolitiikan toiselta laidalta löytyvät vihreät ja vasemmistoliitto. Liberaali laita olisi valmis luopumaan huumeiden käytön rangaistavuudesta. Sen sijaan tuomiolle pantaisiin huumekauppiaat. 

Suomi sai rajun herätyksen huumeongelmiin, kun Euroopan huumeraportista selvisi, että Suomessa kuolee eniten alle 25-vuotiaita huumeisiin. Huumeisiin kuollaan Suomessa keskimäärin 34-vuotiaana, muualla Euroopassa kymmenen vuotta myöhemmin. Yleisin kuolinsyy näyttäisi olevan kolmen aineen cocktail: Subutex, alkoholi ja rauhoittavat lääkkeet. 

Viime vuonna Suomi havahtui myös katujengien tappeluihin. Katujengien väliset tappelut liittyvät usein huumeisin. Suomessa katujengejä on ainakin Turussa ja Helsingissä. Tästä jutusta voit lukea, miten puolueet kitkisivät katujengien aiheuttamia ongelmia. 

Yle Uutiset kysyi eduskuntapuolueilta, miten huumepolitiikkaa pitäisi muuttaa. 

Tavio: Nollatoleranssi toimii pelotteena

Oppositiopuolue perussuomalaiset karkottaisi Suomesta huumekauppaa käyvät ulkomaalaiset. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio vastustaa myös valvottuja huumeiden käyttöhuoneita

– Huumeiden virallinen ja aito nollatoleranssi toimii pelotteena ja ehkäisee huumerikollisuutta, Tavio sanoo. 

Tiukan linjan kannattajia ovat myös kristillisdemokraatit. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen uskoo, että käyttöhuoneet ja huumeiden käytön rangaistavuudesta luopuminen antaisivat väärän merkin kansalaisille. 

– Huumeiden käytön dekriminalisointi ja käyttöhuoneiden perustaminen olisi viesti, että huumeiden käyttö ei ole vahingollista, Räsänen sanoo. 

Kerroimme syyskuussa, millaisissa paikoissa huumeita käytetään Helsingissä

Kaikkein huonoimmassa asemassa olevat huumeidenkäyttäjät joutuvat pistämään usein epähygienisissä ja turvattomissa paikoissa. Osa paikoista on ihan silmiemme edessä. Yle kertoi aiheesta tv-uutisissa syyskuussa.

Vihreät eivät rankaisisi käyttäjiä

Toisella äärilaidalla huumepolitiikassa ovat siis vasemmistoliitto ja vihreät. Vihreiden mukaan nykyinen linja ei ole vähentänyt huumeiden käyttöä tai niistä aiheutuvia haittoja. Vihreiden mielestä käyttäjien sijasta pitäisi rangaista huumeiden myyjiä ja levittäjiä. 

– Poistaisimme huumeiden käytön rangaistukset ja helpottaisimme etenkin nuorten hoitoon pääsyä, sanoo vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo arvioi, että nykysysteemi ei rohkaise huumeiden käyttäjiä hakemaan apua, vaan leimaa ja syrjäyttää käyttäjiä entisestään. 

– Tämä pitää yllä huumekaupan ympärillä pyörivää rikollisuutta. Huumepolitiikan pitäisi kannustaa hakeutumaan kuntoutukseen, ei rangaista päihdeongelmasta kärsiviä, Saramo sanoo. 

Keskilinjalla on tungosta

Huumepolitiikan keskilinjaa edustavat kokoomus, SDP ja keskusta. Puolueet eivät olisi valmiita luopumaan huumeiden käytön rangaistavuudesta. Kaikki kolme puoluetta näkevät kuitenkin myös kolikon toisen puolen: rikoksia on ehkäistävä ennalta ja käyttäjän on päästävä hoitoon.

Kokoomuksen poliisikansanedustaja Kari Tolvanen yhdistelisi pehmeitä ja kovia keinoja. Tolvasen mukaan hoitoon pitää päästä matalalla kynnyksellä, mutta myös keppiä tarvitaan. 

– Jengirikollisten rikoshyötyyn on puututtava nykyistä tehokkaammin, esimerkiksi hienot autot on tuomittava menetetyksi valtiolle. 

Hallituspuolue keskusta korostaa vastauksessaan, ettei puolue kannata huumeiden käytön rangaistavuuden poistamista. Keskustan Hanna Huttunen pitää kuitenkin vähintään yhtä tärkeänä hoitoonpääsyn helpottamista ja muuta tukea. 

SDP: Perheitä ja nuoria tuettava

Pääministeripuolue SDP nostaa myös esiin huumeongelmien ennaltaehkäisyn. 

– Parasta huumepolitiikkaa on perheiden ongelmiin, huono-osaisuuteen ja syrjäytymiseen puuttuminen, päihdekasvatus sekä ongelmien varhainen tunnistaminen, sanoo SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kim Berg

Hallituspuolue RKP pitäisi kiinni nykyisistä rangaistuksista, mutta eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz olisi valmis kokeilemaan myös valvottuja huumeiden käyttöhuoneita. 

– Käyttöhuoneilla varmistetaan, että käyttävät pääsevät avun piiriin, Adlercreutz sanoo. 

Perhe- ja peruspalveluministerinä Krista Kiurun vanhempainvapaan aikana toiminut Aki Lindén on ehdottanut, että huumeiden valvottuja käyttöhuoneita kokeillaan Helsingissä.

juttua muutettu 10.11. kello 12.15, lisätty grafiikaan vihreiden, vasemmistoliiton ja keskustan kannat käyttöhuoneisiin muista lähteistä. Vihreät ja vasemmistoliitto kannattavat, keskusta vastustaa.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 11. marraskuuta kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi:

Laittomat aseet pois kaduilta, rikollisten autot valtiolle ja rahaa nuorten ongelmien ehkäisyyn – näin poliitikot taittaisivat katujengien nousun

Vasemmistoliitto, vihreät ja RKP kannattavat huumeiden käyttöhuoneiden perustamista – kokoomus ja SDP varovaisen avoimia ajatukselle

Aleksis Salusjärven kolumni: Päihdepolitiikka on niin epäonnistunutta, että Suomesta on tullut huumekuolemien rappiomaa

Peri­suomalainen huumekuolema

Suosittelemme sinulle