Hyppää sisältöön

Hallitus kokosi rivinsä, mutta keskusta jätti lopullisen kantansa auki opposition välikysymykseen – hallituksen jatko selviää keskiviikkona

Hallituspuolueilla on ollut suuria vaikeuksia saada aikaiseksi yhtenäistä vastausta opposition viime viikolla jättämään välikysymykseen luonnon ennallistamisesta. Alustava sopu näyttää kuitenkin löytyneen.

Sanna Marin puhuu Eduskunnan välikysymysistunnossa 5.10.2022.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) joutuu keskiviikkona vastaamaan opposition välikysymykseen luonnon ennallistamisesta. Arkistokuva. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle
Hannu Tikkala

Hallituspuolueilla on ollut suuria vaikeuksia saada aikaiseksi yhtenäistä vastausta opposition välikysymykseen luonnon ennallistamisesta.

Ylen hallituslähteet kuitenkin kertovat nyt, että puolueet ovat löytäneet alustavan sovun keskenään. Sopu ei kuitenkaan ole täydellinen, sillä keskustan eduskuntaryhmä käsittelee asiaa tiistai-illasta ja keskiviikkona aamusta.

Ryhmäkokoukset ratkaisevat sen, millainen kanta puolueella on keskiviikkona välikysymyskeskustelussa, ja miten ryhmän edustajat äänestävät hallituksen luottamusäänestyksessä perjantaina.

Keskustalaiset kansanedustajat olivat Ylen taustahaastatteluissa niukkasanaisia ennen ryhmäkokousta, koska he eivät olleet tutustuneet hallituspuolueiden sopuun.

Ylen haastattelemat keskustalaiset olivat kuitenkin taipuvaisia äänestämään luottamuksen puolesta, koska hallitus on sanoittamassa kantaansa kriittisemmin kuin aiemmin.

Oppositio lyö kiilaa hallituspuolueiden väliin

Oppositiopuolueet jättivät viime viikolla yhteisen välikysymyksen, jossa ne kiinnittivät huomiota siihen, miten hallitus on vaikuttanut komission esitykseen luonnon ennallistamisesta. 

Komission ehdotuksen mukaan jäsenmaita velvoitettaisiin parantamaan luonnon tilaa ennallistamisella eli palauttamisella alkuperäiseen kuntoon.

Tämä voisi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi ojien täyttämistä, jolloin metsän tilalle voisi palata suo. Tästä tulisi maille kustannuksia mutta myös hyötyjä.

Oppositio kysyi muun muassa sitä, miksi hallitus ei vastustanut metsiin kohdistuvaa yksityiskohtaista EU-sääntelyä, ja jakautuvatko kustannukset oikeudenmukaisesti komission esityksessä.

Komission esityksessä arvioidaan Suomen kustannuksiksi 930 miljoonaa euroa vuodessa. Suomi joutuisi maksamaan EU-maista eniten, jos loppulasku suhteutetaan maiden talouksien kokoon.

Hallitus on kipuillut välikysymyksen kanssa

Ylen tietojen mukaan hallituspuolueet ovat kipuilleet viime viikon keskiviikosta lähtien opposition välikysymyksen kanssa. Ensin asiaa käsittelivät hallituspuolueiden erityisavustajat ja maanantaina asian ottivat pöydälleen ministeriryhmien sihteerit.

Keskeisin kiistakysymys hallituspuolueissa ei ole tiivistynyt asioihin vaan sävyyn, jolla opposition välikysymykseen keskiviikkona eduskunnassa vastataan. Keskusta on vaatinut, että hallituksen vastauksessa otetaan erittäin kriittinen sävy suhteessa komission ennallistamisasetukseen.

Hallituksen alkuperäinen kanta luonnon ennallistamista kohtaan on jo ollut kriittinen, sillä siinä on vaadittu muun muassa kustannusten alentamista merkittävästi ja kansallista liikkumatilaa ennallistamiseen.

Muut hallituspuolueet ovat olleet turhautuneita keskustan toimintaan neuvotteluissa. Turhautumista on aiheuttanut se, että neuvottelut eivät ole koskeneet hallituksen kantaa, vaan sitä miten asiat sanoitetaan julki.

Hallituskumppanit pitävät poikkeuksellisena sitä, että tällaisten asioiden läpikäyntiin käytettiin keskimääräisen työviikon verran eli noin 40 tuntia. 

Tämän lisäksi Ylen haastattelemien hallituslähteiden mukaan keskusta on harrastanut neuvotteluissa “perinteistä iltalypsyä”, jossa jo sovittuihin asioihin on palattu uudelleen uusilla vaatimuksilla.

Keskusta esitti neuvotteluissa myös sitä, että hallituspuolueiden puheenjohtajat eli viisikko ratkaisisi pöydällä olevat kiistakysymykset. Tämä ei saanut hallituspuolueiden parissa ymmärrystä, sillä puheenjohtajat eivät ole tällä hallituskaudella kertaakaan neuvotelleet välikysymysvastauksista.

Muut hallituspuolueet vastauksen takana

Hallituspuolueista SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP ovat hallituksen välikysymysvastauksen takana, eivätkä ne käsittele sitä omissa eduskuntaryhmissään.

Muista hallituspuolueista arvioidaan, että kannatusalho ja herkkä aihe ovat saaneet keskustan takajaloilleen ennallistamisasetuksessa. Asetus koskisi nimenomaan keskustan äänestäjäkuntaa, joka on perinteisesti omistanut paljon maata ja metsää.

Oppositio tekee kaikkensa, jotta se saa lyötyä kiilaa hallituksen riveihin välikysymyskeskustelussa.

Yksi opposition kysymyksistä koski sitä, miksi valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) vaati pääministeri Sanna Marinilta (sd.) Suomen kannan terävöittämistä ennen Ylen Pääministerin haastattelutuntia muutama viikko sitten ja mikä on Suomen linja nyt.

Keskusta joutunee keskiviikkona vastaamaan siihen, tyydyttääkö hallituksen ja Marinin linja heitä nyt. 

Herättikö artikkeli kysymyksiä? Voit keskustella aiheesta 9.11.2022 kello 23 asti.

Lue lisää:

”Melkoista sirkusta”, arvioi Markku Jokisipilä viime vaalikausien hallituksien loppumetrejä

Analyysi: Oppositio iskee kiilaa halkeamaan – hallituksen on koottava rivinsä välikysymysvastaukseen luonnon ennallistamisesta

Analyysi: EU-komission ennallistamisasetus voi vielä ravistella Marinin hallitusta, ja ensimmäiset merkit siitä nähtiin jo perjantaina

Suosittelemme sinulle