Hyppää sisältöön

Tulokärkeen nousseen koodarin 133,7 miljoonan euron tulot paljastuivat "näppäilyvirheeksi" – numerosarja viittaa suoraan nettikulttuurista tuttuun vitsiin

Juhapekka Piiroinen kertoo tehneensä näppäilyvirheen ilmoittaessaan kryptovaluuttatuloja.

Lähikuva punaisesta postilaatikosta, jossa lukee Piiroinen sekä Goofy Unicorn Oy ja 1337 Sofware Oy.
Piiroisen yhtiöksi ilmoitettiin muun muassa ohjelmistoyritys Goofy Unicorn. Kuvassa yrityksen postilaatikko Tuuloksessa. Kuva: Dani Branthin / Yle
Janne Toivonen,
Petteri Lindholm

Tulolistan kärkeen nousseen Juhapekka Tapani Piiroisen tulot viime vuodelta eivät olleet 133,7 miljoonaa euroa kuten keskiviikkoaamuna on luultu.

Ylelle toimittamassaan sähköpostissa Piiroinen väittää, että hänellä on käynyt virhe tietojen syöttämisessä.

– Olen leikkinyt järjestelmässä numeroilla ja ajatuksissa näemmä postannut sen eteenpäin. 

Piiroisen mukaan näin on tapahtunut, kun hän on ilmoittanut virtuaalivaluuttojen kaupasta saatuja tuloja verkossa verottajan lomakkeella. Piiroisen mukaan hän ei ole tienannut ilmoitettua 133,7 miljoonan euron summaa.

Piiroisen mukaan hän on tehnyt verottajalle oikaisupyynnön.

Yle tavoitti Piiroisen lyhyesti myös puhelimitse. Hän toimitti Ylelle sähköpostin ja pyysi soittamaan pian takaisin. Seuraavaksi hän kuitenkin kieltäytyi kommentoimasta asiaa puhelimessa.

Verohallinto vahvisti keskiviikkona Ylelle, että sen järjestelmissä ei oltu havaittu virheitä. 

Ensimmäisenä Piiroisen tavoitti Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Numerosarja 1337 on vanha nettivitsi

Piiroisen pääomatulot oli ilmoitettu 133,7 miljoonaksi euroksi. Piiroiselle on myös kirjattu 46,2 miljoonaa euroa jäännösveroja eli maksamattomia veroja.

Normaalien verokäytäntöjen mukaan Piironen on myös saanut jäännösverojensa suuruuden tietoonsa ainakin kahdesti. Hänelle on ensin tullut veroehdotus, jonka jälkeen hänen on vielä täytynyt vahvistaa se.

Numerosarja 1337 on vuosikymmeniä vanha internetkulttuurin vitsi.

Siinä numerot edustavat kirjaimia LEET, mikä tulee sanasta elite eli eliitti. Internet-, piraatti- ja ohjelmointikulttuurissa sitä on käytetty humoristisena ja pilkallisena huudahduksena, jolla esimerkiksi osoitetaan omaa paremmuutta.

Piiroiselta löytyy Linkedin-palvelusta tili, jonka mukaan hän olisi myös perustanut 1337-nimisen yhtiön vuonna 2012.

Lisäksi 1337-numerosarja löytyy myös Piiroisen vuonna 2019 perustaman ohjelmistoyritys Goofy Unicornin tiedoista. Kyseisen yrityksen osakemäärä on 133700. Osakepääomaa yhtiöllä on kuitenkin kaupparekisterin mukaan nolla euroa.

Jättituloista ehti kiinnostua koko Suomi

Piiroisen valtavien tulojen tausta ehti kiinnostaa ympäri Suomea koko keskiviikkoaamu.

Selitystä ei löytynyt julkisista rekistereistä, eikä Piiroisen nimissä olevia yrityksiä ollut kaupattu. Piiroisen yhtiöksi ilmoitettiin muun muassa ohjelmistoyritys Goofy Unicorn, mutta yhtiöllä ei ole mainittavaa toimintaa.

Vuonna 1983 syntynyt Piiroinen työskentelee ohjelmoijana kajaanilaisessa peliyhtiössä Critical Forcessa. Sen toimitusjohtaja Veli-Pekka Piirainen oli ällikällä lyöty, kun Yle tiedusteli keskiviikkoaamuna hänen mahdollisesta alaisestaan ja tämän mahdollisesti saamista jättituloista.

– Samaa olemme ihmetelleet täällä mekin. Tuskin hän olisi meillä enää koodarina, jos olisi tehnyt tuollaiset tulot, Piirainen sanoo.

Verohallinnon lakiasiainjohtaja Matti Merisalo kommentoi Radio Suomen päivässä yleisellä tasolla, että tahallisesta väärien tulojen ilmoittamisesta voidaan määrätä veronkorotus.

Juttua päivitetty kello 15.24: lisätty tiedot muun muassa Piiroisen Ylelle toimittamasta sähköpostista. 

Lue myös:

Verottaja ei vielä tiedä, oliko miljoonien verovirhe tahallinen – ”Hyvin harvinainen tilanne”, sanoo Veroviraston lakiasiainjohtaja

Suurituloisimpien kärkeen nousivat peliyrittäjät kymmenien miljoonien tuloilla – Ylen verokone listaa 1 000 suurituloista suomalaista

Peliyhtiö Supercell on suurin yksittäinen yhteisöveron maksaja – Katso, mikä yritys maksoi suurimman veropotin omassa kunnassasi

Tuire Krogerusta tytöteltiin työuran alussa – nyt 39-vuotiaana hän on miljonääri: ”Tiedän, että tämä on aika pieni klubi”

Suosittelemme sinulle