Hyppää sisältöön

Seurakunta julkaisi sivuillaan seurakuntavaaliehdokkaan sateenkaariväkeä ja muslimeja syrjivän blogikirjoituksen: "Arviointikyky petti täysin"

Seurakuntavaalien ehdokkaan blogiteksti ehti olla seurakunnan verkkosivuilla vuorokauden. Seurakuntayhtymä muutti tapauksen jälkeen käytäntöjään blogitekstien suhteen.

Hannu Haikonen hyväksyi tekstin julkaistavaksi, koska ajatteli kirjoituksen olevan Liukkosen mielipide. Somekeskustelun jälkeen kirjoitus kuitenkin poistettiin seurakunnan sivuilta. Arkistokuva 2018 marraskuulta. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Seurakuntavaaleissa ehdolla oleva Teemu Liukkonen julkaisi seurakunnan verkkosivuilla blogikirjoituksen marraskuun 8. päivä. Blogitekstissä Liukkonen kirjoitti, että luterilainen kirkko yrittää mielistellä kaikkia. 

Hänen mukaansa kirkon ei pidä tukea vähemmistöjä, eikä sen kuulu olla mukana esimerkiksi Pride-tapahtumissa. 

Blogikirjoitus kerkesi olla vuorokauden esillä Lappeenrannan seurakuntayhtymän nettisivuilla. Sen jälkeen se poistettiin.

Kirkkoherra tunnustaa, että arviointikyky petti

Lappeenrannan seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajan, kirkkoherra Hannu Haikosen mukaan harkintakyky petti, kun he julkaisivat Liukkosen blogitekstin verkkosivuilla.

– Petti, arviointikyky petti täysin, kirkkoherra Hannu Haikonen tunnustaa.

Ennen julkaisua kirjoituksen lukivat Lappeenrannan seurakuntayhtymän kaksi kirkkoherraa ja viestintäpäällikkö. Haikosen mukaan viestintäpäällikkö empi, että kannattaako tekstiä julkaista, mutta kirkkoherrat päätyivät julkaisemisen kannalle.

– Lukasin sen läpi ja ajattelin, että se on Teemun mielipide ja hän siitä mielipiteestään vastaa, Haikonen kertoo puhelimessa.

Miksi se julkaistiin seurakunnan sivuilla, vaikka kirjoituksen sisältö ei sopinut seurankunnan ja kirkon yleiseen linjaan?

– Esimieskirkkoherra oli myös sitä mieltä, että se on Liukkosen mielipide ja sen voi julkaista. 

Miksi blogiteksti poistettiin?

– Se poistettiin siksi, että se herätti sosiaalisessa mediassa ja ylipäätään ihmisissä pahaa mieltä ja se loukkasi ihmisiä. Ihmiset kokivat kirjoituksen syrjiväksi ja rasistiseksi. Teemun näkemys kirkosta on kovin erilainen kuin valtaosan seurakunnan työntekijöiden näkemys. Teksti ei kantanut yhteistä arvopohjaa. 

– Me kirkkoherrat, jotka etukäteen tekstin luimme, emme osanneet asettua vähemmistöjen asemaan, joita tekstissä syrjittiin.

Haikosen mukaan Liukkosen kirjoituksessa loukattiin sateenkaariväkeä, maahanmuuttajia ja muslimeja. 

– Liukkosen tekstissä kirkko nähtiin valkoihoisten, keskiluokkaisten, keskituloisten heteroihmisten yhteisönä.

Lappeenrannan seurakunta ohjeistaa jatkossa verkkosivuilleen kirjoittavat yhteisillä pelisäännöillä. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Liukkonen: "Kyllä on muitakin alustoja, joissa tekstin voi julkaista."

Teemu Liukkonen vastaa puhelimeen. Hän kertoo, ettei yrittänyt provosoida vaan kirjoitti tekstin omasta mielestään melko "iisisti". 

– Nyt kun eletään vaikeita aikoja, niin saataisiin suomalaista kansallishenkeä nostatettua. Nythän kirkosta on eronnut paljon konservatiivisia ihmisiä, koska kirkko on lähtenyt sellaiselle tielle, mikä ei ole perinteistä, Liukkonen kertoo tekstin taustoja.

Liukkosen blogikirjoitus ehti olla seurakunnan sivustolla vain vuorokauden.

– Kyllä tekstin ottaminen pois yllätti. Mutta jos he haluavat sensuroida ehdokkaitaan, saavat niin tehdä. Kyllä on muitakin alustoja, joissa tekstin voi julkaista.

Kunnioittavan keskustelun kursseja luottamushenkilöille

Liukkonen julkaisi linkin blogitekstiinsä Facebookin Lappeenranta-ryhmässä. Ryhmässä on yhteensä 28 700 jäsentä.

Postaus aiheutti kommenttivyöryn. Sitä kommentoivat muun muassa kirkon työntekijät – he irtisanoutuivat Liukkosen tekstin sisällöstä ja sanoivat, ettei kyse ole kirkon yhteisestä linjasta vaan Liukkosen omista ajatuksista.

Kirkkoherra Haikonen ei somemyrskyä nähnyt, sillä on hän paraikaa tauolla sosiaalisen median kanavista loppuvuoden ajan. 

– Sitä keskustelua en ole seurannut, mutta tiedän, että Facebookissa on keskustelua käyty.

Polemiikki muutti Lappeenrannan seurakuntayhtymässä käytäntöjä siten, että jatkossa kaikille blogikirjoittajille annetaan ohjeistus: tekstien tulee vastata seurakunnan arvoja ja tulee olla linjassa kirkon oppien kanssa.

Kirkkoherra Haikonen pitää todennäköisenä, että Liukkonen pääsee vaaleissa läpi, koska seurakuntavaaleissa on niin vähän ehdokkaita tarjolla. Mielessä on jo toimet, miten epäasiallinen käytös saadaan kuriin.

– Meidän tulee järjestää kunnioittavan keskustelun koulutuksia tuleville luottamushenkilöille, Haikonen sanoo.

Lue lisää:

Seurakuntavaalien äänestyskoppeihin pääsi virhe, joka voi johtaa jopa uusiin vaaleihin Mikkelissä

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tänään

Heikki Hiilamon kolumni: Seurakuntavaalit tulevat – niissä kannattaa äänestää pelkästään jo diakoniatyön vuoksi

Suosittelemme sinulle