Hyppää sisältöön

Israelilainen pelijätti ostoksilla Suomessa – Reworksin yrittäjät nousivat nyt tulokärkeen, aiemmin ostettua Seriouslya ajetaan jo alas

Pari vuotta sitten Seriouslykin komeili verolistoilla. Nyt toiminta siirretään Israeliin.

Playtikan ostokset. Vasemmalla viime vuonna ostetun Reworksin sisustuspeli, oikealla Seriouslyn tyylinäyte. Kuva: Kuvakaappaukset Redecor- ja Best Fiends -peleistä.

Suurituloisimpien listoille nousi jälleen parvi peliyrittäjiä, kun peliyhtiö Reworksin perustajat valtasivat listan sijat 2, 4, 7, 9 ja 10.

Tulojen takana on israelilainen peliyhtiö Playtika, joka osti viime vuonna Ilkka Tepon, Jarno Heikkisen, Miika Fabritiuksen, Aaro Väänäsen ja Jarno Fabritiuksen perustaman peliyhtiön. 

Perustajien lisäksi Reworks-kaupassa oli mukana myös työntekijöitä ja sijoittajia. 

Ensimmäisessä vaiheessa Playtika maksoi 80 prosentin osuudesta noin 360 miljoonaa euroa. Viimeisestä viidenneksestä maksettaisiin myöhemmin menestyksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) – jopa 200 miljoonaa euroa. 

Reworksin idea on yllättävä. Se yhdistää elämäntapasisältöjä sosiaaliseen pelaamiseen. 

Esimerkki tästä on Redecor-peli, jossa perustajat kilpailevat sisustamisessa.

Seriouslyn toimintaa ajetaan alas

Playtika ei ollut ensimmäistä kertaa yrityskaupoilla Suomessa. Vuonna 2019 se osti peliyhtiö Seriouslyn, joka tunnetaan ötököistä kertovasta Best Fiends -pelisarjastaan.

Tuon kaupan seurauksena Seriouslyn perustaja Petri Järvilehto oli pari vuotta sitten verotietojen kakkospaikalla

Viime kuussa Playtikan kerrottiin sulkevan Seriouslyn studion Helsingissä. Best Fiends -pelin toimintoja hoidetaan jatkossa Playtikan Puolan ja Israelin toimistoista. 

Mobilegamer-verkkosivuston mukaan suomalaisilla pelinkehittäjillä ja israelilaisella peliyhtiöllä oli yhteenotto (siirryt toiseen palveluun) (“clash”) siitä, mihin studion toimintaa tulisi kehittää. 

Petri Järvilehto kertoo Ylelle, että mistään riidasta ei voi puhua. 

– Pitää paikkansa, että liiketoiminta ja pelit siirretään Israeliin ja Helsingin studio suljetaan kokonaisuudessaan. Esimerkiksi allekirjoittaneen työsuhde päättyi jo kesällä, Järvilehto sanoo.

– Mutta en mitenkään kuvaa tätä riitaisaksi tilanteeksi – ikävää tämä on toki.

Seriouslylla on ollut Suomessa lähes 140 työntekijää (siirryt toiseen palveluun). Pelialalla tunnetun ja taloudellisesti menestyneen pelistudion lopettaminen herättää mielipahaa.

Neogames-järjestön johtaja KooPee Hiltunen harmittelee Playtikan päätöstä. 

– Yleensä suomalaiset pelifirmat on ostettu tiimin ja osaamisen takia. On haluttu kasvattaa liiketoimintaa, Hiltunen sanoo. 

– Kun tiimi ja osaaminen poistetaan, jäljelle jää vain peli. Toivon tietysti kaikkea hyvää jatkossa. Mutta epäilen, onko tämä järkevä tapa toimia.

Entä miten käy Reworksin, jonka perustajat tänään komeilevat verolistan kärkipäässä? LinkedIn-verkkopalvelun tietojen mukaan he eivät ole enää yhtiön palveluksessa. Ylen tavoittama Reworksin työntekijä kertoo, että työt ovat jatkuneet normaalisti.

Lue myös

Suu­ri­tu­loi­sim­pien kärkeen nousivat peliyrittäjät kymmenien miljoonien tuloilla – Ylen verokone listaa 1 000 suurituloista suomalaista

Tuire Krogerusta tytöteltiin työuran alussa – nyt 39-vuotiaana hän on miljonääri: ”Tiedän, että tämä on aika pieni klubi”

Vanhat rahasuvut väistyvät suurituloisimpien kärjestä

Suosittelemme sinulle