Hyppää sisältöön

Biden toivoo, että Putin olisi valmis keskustelemaan vakavasti koripalloilija Brittney Grinerin vapauttamisesta

Huippukoripalloilija Brittney Griner pidätettiin helmikuussa. Viime viikolla Venäjän viranomaiset siirtivät hänet syrjäiseen rangaistussiirtolaan.

Brittney Griner.
Koripalloilija Brittney Griner pidätettiin Venäjällä helmikuussa. Kuva: The Washington Post / Getty Images
Sami Spåra

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi keskiviikkona lehdistötilaisuudessa toivovansa että Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi valmis keskustelemaan vakavasti Yhdysvaltain kanssa mahdollisesta vankien vaihdosta, ja samalla varmistaa sen että yhdysvaltalainen koripallotähti Brittney Griner vapautettaisiin.

– Toivon, että nyt kun vaalit ovat ohi, niin presidentti Putin pystyisi keskustelemaan asiasta kanssamme, Biden sanoi. 

– Vakaa aikomukseni on saada Griner kotiin.

Yhdeksän vuoden vankeusrangaistus

Venäläiset viranomaiset pidättivät 31-vuotiaan Brittney Grinerin helmikuussa Moskovan lentoasemalla. Grinerin matkatavaroista löytyi hasisöljyä.

Griner myönsi, että hänellä oli matkassaan hasisöljyä, mutta sanoi 

tämän olleen rehellinen virhe. Griner lisäsi, että hän ei aikonut tuoda kiellettyä ainetta Venäjälle.

Oikeus määräsi Grinerin yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen huumeiden hallussapidosta ja salakuljetuksesta. Lisäksi hän sai myös miljoonan ruplan, eli noin 15 800 euron sakon.

Viime viikolla koripallotähti siirrettiin syrjäiseen rangaistussiirtolaan ja siirto on herättänyt vihaa Bidenin hallinnossa. Grinerin tämänhetkisestä olinpaikasta Yhdysvalloilla ei ole tietoa. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on kiristänyt Venäjän ja Yhdysvaltain välejä entisestään.

Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken sanoi, että Yhdysvallat odottaa Venäjältä seuraavaa siirtoa ja toivoo että Yhdysvaltain suurlähettiläs pääsisi tapaamaan Grineria.

Kuuntele Uutispodcastin jakso Moskovassa vangitun koripallotähden tapauksesta:

Lue lisää:

Huippukoripalloilija Brittney Grinerin lakimiehet valittivat tuomiosta

Yhdysvaltalainen koripallotähti Brittney Griner sai yhdeksän vuoden vankeustuomion Venäjällä – Biden vaatii välitöntä vapauttamista

Suosittelemme sinulle