Hyppää sisältöön

Historian suurin taidehuutokauppa keräsi 1,5 miljardia dollaria – Microsoft-miljonääri Paul Allenin kokoelma oli kuin taidehistorian oppitunti

Microsoftin perustajiin kuuluneen Paul Allenin keräämien maalausten ja veistosten joukossa oli muun muassa Paul Cézannen, Claude Monetin ja Vincent van Goghin teoksia.

Paul Allenin taidekokoelman myynti Christie's-huutokaupassa keräsi kaikkien aikojen suurimman summan.
Paul Allenin taidekokoelman myynti Christie's-huutokaupassa keräsi kaikkien aikojen suurimman summan.
Sanna Vilkman

Christie's -huutokauppakamarilla (siirryt toiseen palveluun) New Yorkissa tehtiin historiaa keskiviikkona, kun myynnissä oli Microsoftin perustajiin kuuluneen Paul G. Allenin keräämien maalausten ja veistosten kokoelma. 

Kokoelmaan kuului muun muassa Paul Cézannen, Claude Monetin, Vincent van Goghin ja Gustav Klimtin maalauksia sekä Max Ernstin veistoksia. Kokoelman aikajänne kattoi 500 vuotta taiteen historiaa.

Toisin kuin monet taiteeseen sijoittavat miljonäärit, Allen oli valinnut kokoelmansa teokset itse. Paul G. Allen kuoli vuonna 2018.

Kaikkiaan 60 teosta huutokaupattiin New Yorkin Christie’sillä 1,5 miljardin dollarin hintaan. Summa on tämänhetken kurssin mukaan lähes sama euroissa. 

Yksittäisessä taidehuutokaupassa ei ole milloinkaan kerätty vastaavaa pottia. 

Ennätyshintoja myös yksittäisistä teoksista

Viiden teoksen hinta kipusi yli sataan miljoonaan dollariin, mitä ei ole milloinkaan tapahtunut yksittäisessä huutokaupassa. 

Esimerkiksi pointillisti Georges Seuratin kolmea alastonta naista kuvaavasta Les Poseuses, Ensemble (Petite version) -maalauksesta vuodelta 1888 maksettiin lähes 150 miljoonaa dollaria. Se on suurin Seuratin teoksesta koskaan maksettu summa.

Kaksi käsiparia asettaa maalausta seinälle. Maalauksessa on kolme alastonta naista.
Georges Seuratin Les Poseuses, Ensemble (Petite version) vuodelta 1888 oli yksi ennätyksiä rikkoneista teoksista. Kuva: Guy Bell / Shutterstock / All Over Press

Myös Vincent van Goghin, Paul Gauguinin, Paul Cézannen ja Gustav Klimtin teokset myytiin yli sadalla miljoonalla kukin teos. 

Yli puolet kokoelmasta myytiin kalliimmalla kuin huutokauppakamari ennakoi. Tarjouksia tuli asiakkailta 19 eri maasta ja huutokauppaa seurasi 2,2 miljoonaa katsojaa Christies'in eri alustoilla ympäri maailmaa. 

Lisää Paul G. Allenin kokoelman teoksia on myynnissä myös tänään torstaina. Allenin toiveiden mukaisesti huutokauppojen tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen. 

Ihmiset ihailevat David Hockneyn maalausta jossa kaksi miestä keskustelee istuen tuoleilla.
Kokoelma oli New Yorkissa esillä ennen huutokauppaa. Kuva: FREDERIC J. BROWN / AFP / Lehtikuva

Edellinen yksittäisen taidehuutokaupan ennätyspotti, 922 000 miljoonaa dollaria, oli kuluvan vuoden toukokuussa, kun kiinteistöpohatta Harry Macklowe erosi puolisostaan Lindasta ja omaisuus meni jakoon.

Suosittelemme sinulle