Hyppää sisältöön

Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 103–73, riitelyn jälkeen rivit saatiin suoraksi

Opposition mielestä hallitus epäonnistui luonnon ennallistamisasetuksen sisältöön vaikuttamisessa.

SDP:n Ilmari Nurminen (vas), pääministeri Sanna Marin, Eeva-Johanna Eloranta ja Timo Harakka eduskunnan täysistunnossa perjantaina, kun hallituksen luottamuksesta äänestettiin. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hallituksella on riitainen viikko takanaan, mutta luottamusäänestys suoristi perjantaina rivit. 

Hallitus nauttii edelleen eduskunnan luottamusta äänin 103–73. Äänestyksestä oli poissa 23 kansanedustajaa, tyhjiä ääniä ei annettu.

Alkuviikosta hallituksessa on kiistelty luonnon ennallistamisasetuksesta ja loppuviikosta saamelaiskäräjälaista.

Luottamusäänestys järjestettiin, koska kokoomus, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja liike nyt tekivät välikysymyksen kehnosta ennakkovaikuttamisesta EU:n ennallistamisasetukseen.

Opposition mielestä hallitus löi laimin Suomen etujen ajamisen asetuksessa, jolla elvytetään metsiä ja soita luontokadon estämiseksi.

Oppositio katsoo, että metsäpolitiikasta pitää päättää Suomessa, ei EU:ssa ja Suomen kustannukset ovat aivan liian kalliit.

Oppositiopuolueet ryöpyttivät hallitusta keskiviikkona välikysymyskeskustelussa siitä, ettei se vastustanut asetusta selkeästi, kuten Ruotsi teki.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Suomi voi äänestää asetusta vastaan, jos esimerkiksi Suomelle koituviin kustannuksiin ei saada muutoksia. Marin korosti, että neuvottelut ovat vasta alkaneet.

Keskustan Petri Honkonen (vas), valtiovarainministeri Annika Saarikko ja Juha Sipilä täysistunnossa ennen luottamusäänestystä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Välikysymysvastauksen muotoilusta ja hallituksen kannasta syntyi riita, kun keskusta vaati tiukempia sanamuotoja. Kiista ratkesi ennen keskiviikon keskustelua, mutta uusi riita syntyi heti perään saamelaiskäräjälaista.

Katso, miten kansanedustajat äänestivät:

Taulukkoa ladataan

Lue lisää:

Orpo tivasi kyselytunnilla, onko riitelevä hallitus enää toimintakykyinen – pääministeri Marin ei aio laittaa pillejä pussiin

Saarikko kiistellystä välikysymyskeskustelusta: Suomella valmius äänestää EU:n ennallistamisasetusta vastaan, vastaus vaati "paljon hiomista"

Hallitukseen repesi ilmiriita saamelaiskäräjälaista – Saarikko synkkänä: Kävimme viisikossa tiukan keskustelun hallituksen toimintakyvystä

Analyysi: Marinin hallituksessa syntyi ilmiriita saamelaiskäräjistä – yhteenotto kertoo luottamuspulasta hallituspuolueiden välillä

Pääministeri Marin luonnon ennallistamisasetuksesta: Ei-kanta jo nyt – se vasta olisi huonoa EU-vaikuttamista

Suosittelemme sinulle