Hyppää sisältöön

Akavan johtoon valittu Maria Löfgren: Olen huolissani työhyvinvoinnista

Korkeakoulutettujen ammattiliittojen kattojärjestö Akavan puheenjohtajaksi on valittu Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

Akavan uusi puheenjohtaja Maria Löfgren juhli valintaansa.
Akavan uusi puheenjohtaja Maria Löfgren juhli valintaansa.

Korkeakoulutettujen työntekijöiden kattojärjestö Akavan uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Maria Löfgren.

Valinnan teki tänään Akavan liittokokous äänestyksen myötä. Löfgren sai 514 ääntä. Kaikkiaan ääniä annettiin 897. 

Löfgren painottaa liittokokouksessa puheenvuorossaan avoimuuden ja jäsenkunnan luottamuksen lunastamista. Löfgrenin mukaan luottamusta tarvitaan myös suomalaisille työmarkkinoille. 

– Meidän täytyy löytää uusia avaimia tähän maahan, että saamme työmarkkinajärjestelmän jälleen toimimaan, Löfgren sanoo. 

Löfgren painottaa tulevaisuuteen suuntautumista. Hän arvioi, että työnteon tapojen muutos uhkaa ajaa järjestöjen ohi. Löfgrenin mukaan keskusteluissa on tullut esille huoli järjestäytymisen tulevaisuudesta ja siksi Akavan pitäisi ottaa paremmin nuoret huomioon.

Löfgren toteaa, että työntekijöiden pitäminen työkykyisinä ja hyvinvoivina on talous- ja työllisyyspolitiikan kovaa ydintä. 

– Olen huolissani työhyvinvoinnista ja jaksamisesta, Löfgren sanoo. 

Löfgren korostaa myös Akavan ja muiden keskusjärjestöjen välistä yhteistyötä.

Ensimmäistä kertaa nainen puheenjohtajana

Maria Löfgren tuuletti kuultuaan äänestystuloksen. Hän sai 514 ääntä, kun ääniä annettiin yhteensä 897 kappaletta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Löfgrenin valinnan myötä suomalaisella nykyisellä työmarkkinakeskusjärjestöllä on ensimmäistä kertaa nainen puheenjohtajana. 

Ehdolla olivat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon toiminnanjohtaja Löfgren ja Tekniikan akateemisten TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen, joka sai 383 ääntä. Akavalla on kaikkiaan 36 jäsenjärjestöä, joilla on tietty määrä ääniä liittokokouksessa jäsenmääränsä perusteella.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon toiminnanjohtajana tähän saakka toiminut Löfgren, 54, on puoluepoliittisesti sitoutumaton. Hän on koulutukseltaan juristi.

Kokoomuslainen Jari Jokinen, 55,puolestaan on koulutukseltaan diplomi-insinööri. 

Uuden puheenjohtajan kausi jatkuu kevääseen 2024 saakka, ja se on tavanomaista lyhyempi, sillä nykyinen puheenjohtaja Sture Fjäder luopuu tehtävästään kesken kauden.

Fjäder on kertonut pyrkivänsä eduskuntaan kokoomuksen ehdokkaana ensi keväänä pidettävissä eduskuntavaaleissa.

Taustalla kassakaappisopimuksen varjo

Liittokokouksen puheenvuoroissa Maria Löfgren sekä Akavan ammattiliittojen johtajat puhuivat avoimuuden tärkeydestä. Jo puheenjohtajakampanjoinnin avoimuudesta nähtiin olevan hyötyä. 

Väistyvän puheenjohtajan Sture Fjäderin lähtö on aiheuttanut aiemmin keskustelua niin kutsutun kassakaappisopimuksen takia.

Kesällä julkisuuteen vuotanut sopimus herätti keskustelua. Sen allekirjoittivat Fjäder ja kolme Akavan ammattiliittojen puheenjohtajaa vuonna 2020. Siinä sovittiin etukäteen, että Fjäder ei istu kauttaan loppuun, vaan eroaa viimeistään 15.9.2022.

Fjäderin lisäksi sopimuksen allekirjoittivat nyt ehdolla oleva Jari Jokinen, OAJ:n aiempi puheenjohtaja Olli Luukkainen ja Suomen ekonomien puheenjohtaja Timo Saranpää.

Olli Luukkainen otti selfien Maria Löfgrenin kanssa, kun Löfgrenin voitto oli varmistunut. Kuva: Silja Viitala / Yle

Sopimuksesta uutisoi Helsingin Sanomat. 

Akavalaisissa ammattiliitoissa kassakaappisopimusta on suomittu avoimuuden puutteen vuoksi. Lisäksi Lakimiesliitosta on esitetty väitteitä, että sopimuksella olisi tavoiteltu vaikutusvaltaa siihen, kuka nousee Akavan seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Työmarkkinakeskusjärjestö Akavan jäsenliitoilla on yli 600 000 jäsentä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 15.11. klo 23 saakka.

Akavan puheenjohtajakisasta ennakoidaan tiukkaa – "Kisa on täysin auki", arvioi liittojohtaja

Akavan Sture Fjäder yllätyserostaan ja kassakaappisopimuksesta: En suhmuroinut, kadun allekirjoittamista – Jari Jokinen ehdolla puheenjohtajaksi

Akava ja väistyvä puheenjohtaja Sture Fjäder sopivat kiistan Fjäderin lomista

Suosittelemme sinulle