Hyppää sisältöön

Biden kommentoi tapaamistaan Kiinan Xin kanssa: USA ja Kiina eivät hyväksy ydinaseiden käyttöä tai sillä uhkaamista Ukrainassa

Presidentit ovat keskustelleet tähän asti virtuaalisesti sen jälkeen, kun Biden nousi Yhdysvaltojen johtoon vuoden 2021 alussa. Presidentit keskustelivat muun muassa Taiwanin tilanteesta, ydinaseista sekä Venäjän aggressiosta Ukrainassa. 

Biden ja Xi tuomitsivat ydinaseuhittelun.
Veera Pennanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain ja Kiinan johtajat ovat tavanneet tänään Indonesian Balilla. 

Kyse oli presidenttien Joe Biden ja Xi Jinping ensimmäisestä kasvokkaisesta tapaamisesta sinä aikana, kun Biden on toiminut Yhdysvaltain presidenttinä. Biden kommentoi keskustelujen sisältöä lyhyessä tiedotustilaisuudessa iltapäivällä Suomen aikaa. 

Biden kuvasi presidenttien keskustelua avoimeksi. Kiinan hallinto kuvaili niin ikään maiden välisiä keskusteluja "perusteellisiksi, rehellisiksi ja rakentaviksi", kertoo New York Times.

Biden korosti, että hän puolusti keskusteluissa Yhdysvaltain edustamia arvoja kuten ihmisoikeuksia. Bidenin mukaan presidentit keskustelivat muun muassa Taiwanin tilanteesta, ydinaseista sekä Venäjän aggressiosta Ukrainassa. 

Valkoinen talo kertoi julkaisemassaan tiedotteessa jo ennen Bidenin tiedotustilaisuutta, että Bidenin ja Xin ilmaisivat vastustavansa ydinaseiden käyttöä tai sillä uhkaamista Ukrainassa. 

Biden korosti, että hän haluaa varmistaa, että Yhdysvaltojen ja Kiinan välille ei synny väärinymmärryksiä. 

– Uskon, että ymmärrämme toisiamme, Biden totesi. 

Kiinan valtiollisen median mukaan Xi varoitti Bidenia ylittämästä niin sanottua punaista viivaa Taiwanin kohdalla. Kysymys Taiwanista on ollut yksi maiden suhteita kiristävä tekijä. Bidenin mukaan hän ei usko, että Kiina suunnittelee hyökkäävänsä välittömästi Taiwaniin.

– Olemme sitoutuneet ylläpitämään vakautta Taiwaninsalmella, Biden totesi. 

Maat sopivat jatkavansa yhteydenpitoa, ja Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin on määrä vierailla Kiinassa, Biden kertoi tilaisuudessa. Biden ei tarkentanut tilaisuudessa vierailun ajankohtaa. 

Uutistoimisto AFP:n mukaan Blinken vierailisi Kiinassa vuoden 2023 alkupuolella. Kyseessä on ensimmäinen tämän tason vierailu vuosikausiin.

Sekä Biden että Xi osallistuvat tiistaina alkavaan G20-maiden kaksipäiväiseen kokoukseen. G20-ryhmään kuuluu 19 maailman rikkainta maata sekä edustus Euroopan unionista. 

Lue myös:

Biden ja Xi tapaavat jännitteisellä hetkellä – viisi odotusta Balin G20-kokouksesta

Venäjän ydinaseuhkailu tyssäsi Kiinan murahdukseen, uskoo Pekka Toveri

Suosittelemme sinulle