Hyppää sisältöön

Suomi voi joutua aloittamaan uudestaan kaasuostot Venäjältä – oikeus hylkäsi Venäjän vaatimuksen ruplamaksuista, mikä katkaisi kaupan keväällä

Välimiesoikeus määräsi Suomen ja Venäjän jatkamaan neuvotteluja kaasuostoista. Suomea sitoo kaasuostoissa sopimus, joka velvoittaa maksamaan, vaikka kaasutoimituksia ei ota vastaan.

Kaasuautojen tankkausasema.
Suomen valtionyhtiö Gasumilla on venäläisen Gazpromin kanssa pitkäaikainen sopimus, joka velvoittaa maksamaan kaasusta, vaikka kaasutoimituksia ei ottaisi vastaan. EU tai Suomi eivät ole asettaneet kaasua pakotelistalle, joten Gasum ei voi yksipuolisesti vetäytyä sopimuksesta. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Petteri Lindholm
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen valtionyhtiö Gasumin ei tarvitse maksaa venäläisestä maakaasusta ruplissa. Näin toteaa välimiesoikeus, joka ratkoi Suomen ja Venäjän valtionyhtiöiden riitaa maakaasun ostamisesta.

Ratkaisun seurauksena Suomi voi joutua jatkamaan putkikaasun ostamista Venäjältä, koska Gasumia sitoo kaasuostoihin pitkäaikainen sopimus. Se velvoittaa maksamaan kaasusta – vaikka kaasutoimituksia ei ottaisi vastaan.

– Välimiesoikeus määräsi Gasumin ja Gazprom Exportin jatkamaan kahdenvälisiä sopimusneuvotteluja tilanteen ratkaisemiseksi, Gasum kertoo tiedotteessaan.

Venäjä lopetti putkikaasun toimitukset Suomeen toukokuussa, kun suomalainen Gasum ei suostunut vaatimukseen maksaa kaasusta ruplissa. Venäjän valtionyhtiö Gazprom vaati kaasumaksuja ruplissa, vaikka yhtiöiden välisessä sopimuksessa maksuvaluutaksi on sovittu eurot.

– Oikeuden päätöksessä oli selkeää, että meidän ei tarvitse maksaa ruplissa, vaan sopimuksen valuutta on euro, Gasumin vastuullisuus- ja viestintäjohtaja Olga Väisänen sanoo Ylelle.

Toistaiseksi kaasutoimitukset Venäjältä eivät Gasumin mukaan kuitenkaan jatku. 

Väisänen kertoo, että yhtiö perehtyy vielä välimiesoikeuden päätökseen ja ryhtyy sitten neuvotteluihin Gazpromin kanssa. Riitaa on maksuvaluutan lisäksi myös sopimuksen muusta sisällöstä.

– Neuvotteluissa ratkotaan näitä muita asioita. Yksityiskohtia ei lähdetä tässä kohtaa avaamaan, Väisänen sanoo.

Take or pay -sopimus velvoittaa maksamaan, vaikka kaasua ei ottaisi vastaan

Gasumilla ja Gazpromilla on maakaasun kaupasta pitkäaikainen, niin sanottu take or pay -sopimus. Se tarkoittaa sitä, että kaasusta on maksettava myyjälle, vaikka kaasutoimituksia ei ottaisi vastaan.

Gasum voisi vetäytyä sopimuksesta, jos kaasu kuuluisi pakotelistalle. Se muodostaisi niin sanotun force majeuerin eli ylivoimaisen esteen. 

EU ei kuitenkaan ole asettanut pakotteita venäläiskaasusta. Suomella taas ei ole omia Venäjä-pakotteita. Suomi on peräänkuuluttanut läpi sodan, että pakotteet tulee asettaa koko EU:n tasolla.

Suomen valtio omistaa Gasumin kokonaan. Omistajana valtio joutunee ottamaan kantaa neuvotteluihin kaasukaupan jatkosta. 

Gasumin mukaan välimiesoikeuden ratkaisusta on jo käyty keskusteluja valtio-omistajan kanssa.

– Välimiesmenettelyn lopputulosta on käyty läpi niin hallitukselle kuin omistajaohjaukselle, Väisänen sanoo.

Asiantuntijat: Venäjällä useita vaihtoehtoja

Yle uutisoi kaasukiistasta marraskuun alussa.

Tuolloin Turun yliopiston kansainvälisen liiketoiminnan professori Kari Liuhto arvioi Ylelle, että Venäjän Gazprom saattaa kieltäytyä noudattamasta välimiesmenettelyn ratkaisua. 

– Ei ole takeita, että Venäjä kunnioittaa välimiesoikeuksissa tehtyjä päätöksiä. Niin Venäjä on aiemminkin tehnyt.

Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen puolestaan arvioi Ylelle aiemmin, että Venäjällä voi olla asiassa ainakin kaksi erilaista etenemistapaa.

Se voi jatkaa kaasutoimitusten rajoittamista eli käytännössä kieltäytyä oikeuden ratkaisusta huolimatta kaasutoimituksista. Ideana on tehdä Euroopan talvesta vaikea sillä, että keskeisestä lämpöenergian lähteestä eli kaasusta on pulaa.

Toiseksi Venäjä saattaisi ryhtyä taas toimittamaan kaasua Suomeen. Näin Venäjä voisi pyrkiä horjuttamaan Euroopan yhtenäistä pakoterintamaa luomalla eripuraa maiden välille.

– Venäjä voi pelata Eurooppaa ja Suomea vastaan pienillä halkeamilla Euroopan yhtenäisyydessä, Tynkkynen sanoi Ylelle marraskuun alussa. 

Lue lisää:

Suomi voi olla pakotettu aloittamaan putkikaasun ostot Venäjältä uudestaan – tai maksamaan itänaapurille tyhjästä

Maakaasun tulo Venäjältä Suomeen loppui

Suosittelemme