Hyppää sisältöön

Eduskuntatalon eteen kokoontui satoja ihmisiä mielenosoitukseen saamelaisten oikeuksien puolesta: "Syvästi turhautuneelta tuntuu olla taas näillä rappusilla"

Suomen Saamelaisnuoret ry:n järjestämään mielenosoitukseen eduskuntatalon edustalle kokoontui satoja ihmisiä.

Saamelaisnuorten mielenilmaus eduskuntatalon edessä.
Saamelaisnuoret kokoontuvat mielenosoitukseen Helsinkiin eduskuntatalolle.
Anni-Saara Paltto,
Vihtori Koskinen

Suomen saamelaisnuorten yhdistys järjesti torstaina mielenosoituksen Helsingissä eduskuntatalon edustalla. Saamelaisnuoret ovat turhautuneita siihen, ettei Suomen hallitus ole kyennyt uudistamaan saamelaiskäräjälakia tällä vaalikaudella. 

Yhdistyksen puheenjohtajan Petra Laitin mukaan mielenosoituksella oli tarkoitus vahvistaa saamelaisnuorten uskoa siihen, että saamelaisten oikeuksia on mahdollista edistää Suomessa.

– Suurin tavoite ei ole niinkään saada suurta ihmisjoukkoa paikalle, vaan voimaannuttaa saamelaisnuoria. Meissä on toivo ja voima, ja meillä on myös oikeus, emmekä me tarvitse siihen valtaväestön hyväksyntää. Saamelaisnuorten tunteet merkitsevät nyt eniten, sanoo Laiti.

Saamelaisnuorten mielenilmaus eduskuntatalon edessä.
Saamelaisnuorten mielenosoitukseen osallistui satoja ihmisiä. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Laiti oli kuitenkin turhautunut, koska saamelaisnuoret ovat joutuneet kompastelemaan poliittisissa kompastuskivissä jo useamman hallituskauden ajan.

– Meidän sukupolvi on niin paljon joutunut tekemään töitä, ja me ollaan useaan kertaan nähty ne kompastuskivet, joihin viime kerroilla on astuttu. Tällä kerralla ollaan täysin niitä samoja kompastuskiviä meidän eteen laittamassa. Syvästi turhautuneelta tuntuu olla taas näillä rappusilla, Laiti toteaa.

Saamelaiskäräjälain uudistus on ollut viime viikkoina yksi kuumimmista asioista Suomen hallituksessa, eikä värikkäitä käänteitä ole politiikan pelistä puuttunut. Laitin mielestä on surullista, että saamelaisnuoret joutuvat osoittamaan mieltään. 

– Vaikka laki etenisikin eduskuntaan niin kuin pitää, tunnemme kuitenkin tarvetta muistuttaa kansanedustajia siitä, että meidän sukupolvemme on kärsinyt nykyisestä laista jo kauan. Meidän sukupolvemme on myös se, joka joutuu siivoamaan tämän sotkun, jos eduskunta ei tälläkään kertaa onnistu lakiuudistuksen kanssa, sanoo Laiti.

 Petra Laiti saamelaisnuorten puheenjohtaja.
Suomen saamelaisnuorten yhdistyksen puheenjohtaja Petra Laiti on turhautunut siihen, että saamelaisten oikeudet eivät etene. Kuva: Tiina Jutila / Yle

"Tätä lakia on koitettu sorvata jo kolme eri hallituskautta"

Eduskuntatalon edustalla huudettuihin: "Saamelaiskäräjälaki – nyt!" huutoihin osallistui satapäinen mielenosoitusjoukkio. 

Mielenosoitukseen osallistunut Pessi Jouste totesi, että lakiuudistus on ollut jumissa liian pitkään.

–Tätä lakia on koitettu sorvata jo kolme eri hallituskautta, ja se ei ole vieläkään menossa Keskustan takia läpi, niin totta kai pitää nyt osoittaa mieltä.

Suomen saamelaisnuorten tueksi oli mielenosoitukseen saapunut myös Norjan saamelaisjärjestön NSR:n nuorten jaoston jäsen Elle Rávdna Näkkäläjärvi. Hän painottaa, että saamelaiskäräjälain uudistamiseen liittyvä keskustelu ei koske pelkästään Suomea, vaan se on kaikkien saamelaisten asia.

– Saamelaiset ovat yksi kansa. Nuorilla pitäisi olla oikeus elää saamelaisena. Olen vihainen, että saamelaisnuoret joutuvat käyttämään aikaansa mielenosoittamiseen ja protesteihin, sanoo Näkkäläjärvi.

Suosittelemme sinulle