Hyppää sisältöön

Tytti Yli-Viikari yritti jälleen vältellä kysymyksiä lentopisteistään – potkuja VTV:n pääjohtajan paikalta puidaan nyt hallinto-oikeudessa

Eduskunta irtisanoi Tytti Yli-Viikarin Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan tehtävästä kesäkuussa 2021. Yli-Viikari valitti potkuistaan hallinto-oikeuteen, koska pitää niitä lainvastaisina. 

Tytti Yli-Viikari Helsingin hallinto-oikeudessa.
Tytti Yli-Viikari Helsingin hallinto-oikeudessa 17. marraskuuta 2022. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunnan asianajaja Petteri Uoti otti lentopisteet esiin kun Yli-Viikaria kuultiin torstaina Helsingin hallinto-oikeudessa. 

– Seuraavan kerran pisteasiaa käsitellään hovioikeudessa, että eiköhän voida mennä irtisanomisperusteisiin, joita täällä käsitellään. Minun käsitykseni mukaan tämä asia ei ole tämän päivän asialistalla, Yli-Viikari sanoi. 

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Yli-Viikarin lentopisteiden osalta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kavalluksesta viime tammikuussa.

Käräjäoikeus katsoi, että Yli-Viikari oli kerryttänyt työmatkoilta kertyneitä pisteitä samalle tilille kuin yksityisostoistaan kertyneitä pisteitä ja käyttänyt pisteitä yksityismatkoihin. 

Yli-Viikari ja syyttäjä valittivat tuomiosta hovioikeuteen

Oikeudessa esiteltiin VTV:n omat ohjeet

Petteri Uoti esitti hallinto-oikeudelle VTV:n omat ohjeet, joiden mukaan lentopisteet pitää käyttää työnantajan hyväksi. 

Yli-Viikarin mukaan se ei VTV:n matkatoimistosopimuksen takia olisi edes ollut mahdollista. Lisäksi hän sanoi, ettei tällainen määräys perustu mihinkään lakiin. 

– Hovissa keskeinen kysymys nähdäkseni on, että tällaiselle ei ole mitään säädöspohjaa.

Tarkastusvaliokunta löysi puutteita Yli-Viikarin toiminnassa

Eduskunnan irtisanomispäätöksen aikaan Yli-Viikarin menettelyistä oli käynnissä poliisitutkinta ja useissa medioissa oli käsitelty muun muassa hänen virkamatkojaan, lentopisteitään ja kampaajakulujaan. 

Eduskunnan tarkastusvaliokunta ryhtyi selvittämään Yli-Viikarin toimintaa ja VTV:n taloudenhoitoa helmikuussa 2021.

Tarkastusvaliokunnan mukaan Yli-Viikarin toiminnassa havaittiin monia epäkohtia ja puutteita.

Tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja: Olimme tyrmistyneitä

Kun eduskunnan tarkastusvaliokunta kysyi pisteistä Yli-Viikarilta ennen irtisanomista, hän sanoi, että ne ovat henkilökohtaisia eikä suostunut selvittämään asiaa enempää. 

Hän ei toimittanut valiokunnalle myöskään sen etukäteen pyytämää kirjallista selvitystä.

Tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), kertoi hallinto-oikeudessa, että pääjohtajan käytös tuli valiokunnalle järkytyksenä ja siitä oltiin tyrmistyneitä.

Hallinto-oikeus on jo aiemmin käsitellyt Yli-Viikarin irtisanomista VTV:n ylijohtajan virasta. VTV irtisanoi Yli-Viikarin viime maaliskuussa.

Kesäkuussa 2021 Yli-Viikari kommentoi irtisanomiskäsittelyn yhteydessä tulevaa uraansa runolla.

Yli-Viikari vastasi irtisanomiskäsittelyn yhteydessä kesäkuussa 2021 kysymykseen tulevasta urastaan Irja Askolan runolla. Eduskunnan täysistunto irtisanoi hänet pääjohtajan virasta 29. kesäkuuta 2021.

Lue myös:

Tytti Yli-Viikarin potkujen käsittely alkoi hallinto-oikeudessa

VTV irtisanoi Yli-Viikarin myös pakastevirastaan

VTV haluaa Tytti Yli-Viikarista lopullisesti eroon, sakkotuomio yhtenä syynä – Yli-Viikari Ylelle: Olisin ollut valmis palaamaan työelämään

Eduskunta päätti irtisanoa VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin

Suosittelemme