Hyppää sisältöön

Analyysi: Keskusta osoitti olevansa ”hallituskumppani helvetistä” – hallituksen takki on nyt tyhjä

Hallitus kykenee mahdollisesti sopimaan vielä maatalouden ja hoitojonojen purkamisen lisärahoista. Sen jälkeen enää Ukrainan sota pitää hallitusta pystyssä, Ari Hakahuhta kirjoittaa.

Saamelaisia seuraamassa kyselytuntia.
Kiistely lakiesityksestä saamelaiskäräjistä johti hallituksen kriisiin. Hallitus ei kyennyt enää sopimaan kaikkia erimielisyyksiä muista kiistanalaisista lakiesityksistä, vaan lait jätettiin antamatta eduskunnalle. Kuva: Silja Viitala / Yle
Ari Hakahuhta

Menneet viikot osoittivat, kuinka todennäköisesti vain sota Ukrainassa pitää hallituksen pystyssä eduskuntavaaleihin asti. Kuin sinetiksi hallituspuolueiden johtoviisikon pakkosovulle lakiriidoista, ilmatorjuntaohjus harhautui samana tiistai-iltana Puolaan ja säikäytti suomalaisiakin sodan laajenemisesta.

Sanna Marinin (sd.) hallitus vetää jo vertoja edeltäjilleen vaalikauden lopun vaikeuksissa. Annika Saarikon (kesk.) nimeämään poliittiseen roskakoriin meni kymmenkunta liian hankalaksi osoittautunutta lakiesitystä. Meni roskakoriin, vaikka esityksistä oli jo alustavasti sovittu.

Hallituskumppaneiden mielestä keskusta avasi Pandoran lippaan, kun puolue pillastui pääministerin päätöksestä tuoda esitys saamelaiskäräjälaista riitaisena eduskuntaan. Sen jälkeen ikäviä asioita ei saatu enää sovittua edes hallitussovun nimissä.

Keskusta halusi peruuttaa sovituista asioista.

Jopa keskeinen keskustavaikuttaja myöntää puolueen olevan “hallituskumppani helvetistä”, siis äärimmäisen hankala. Samaan hengenvetoon riitelyä vieritetään pääministerin huonon johtajuuden syyksi. Eli että Pandoran lippaan avaaja olisikin ollut pääministeri ratkaisullaan saamelaiskäräjistä.

Pääministeri Sanna Marin taas muistuttaa, että hän sopi Annika Saarikon kanssa saamelaiskäräjälain tuomisesta riitaisena eduskuntaan. Keskustassa koetaan, että tulkinta puheenjohtajien keskustelusta on väärä ja Marinin informointi Saarikolle riittämätöntä.

Hallitusta yhdessä pitävä liima on haihtumassa

Syntipukin roolin vierittäminen naapurille kertoo, että hallituksen koossa pitävä voima, liima, on heikoissa kantimissa. Ideologisesta rakkausavioliitosta ei ole voinut puhua missään vaiheessa. Keskustan huonot kannatusluvut syksyllä eivät olisi voineet tulla hallitukselle huonompaan aikaan.

No, synnitön heittäköön ensimmäisen kiven. Muistutetaan vielä, että vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä viisi edustajaa äänesti hallituksen esitystä eli potilasturvallisuuslakia vastaan syyskuussa.

Myöhemmin syksyllä keskusta terävämmin, mutta myös RKP:n ja SDP:n edustajat herkesivät vaatimaan tiukempia sanamuotoja luonnon ennallistamisasetukseen, jota Euroopan unionissa valmistellaan. 

Keskustassa oli työn takana saada kaikki omat edustajat äänestämään hallituksen luottamusta välikysymyksessä. Siksi heti perään tieto saamelaiskäräjäesityksen antamisesta riitaisena sai sapen kiehumaan.

Vasemmistoliitolle ja SDP:lle tärkeä arvonnousuvero oli keskustalle niin vastenmielinen, että puolue oli valmis uhraamaan sekä alueellisen opintolainahyvityksen kokeilun että ansiosidonnaisen työttömyysturvan euroistamisen uuden veron torppaamisen vuoksi. 

Siinä samassa meni koko eduskunnan yhteinen lapsi pesuveden mukana eli yritysten tutkimus- ja kehittämistoiminnan verovähennyksen laajennus. Yritysten verovähennys oli vasemmistoliitolle liikaa sen jälkeen, kun sen lempilapsi, miljonäärien maastapoistumisvero, oli jyrätty. 

Sovitut verot ja verovähennykset olivat kokonaisuus.

Sota Ukrainassa pitää hallituksen pystyssä vaaleihin asti

Hallituksen takki on nyt tyhjä.

Todennäköisesti hallituspuolueet kykenevät sopimaan vielä kahdesta merkittävästä asiasta: uudesta tukipaketista maataloudelle huoltovarmuuden nimissä sekä lisärahasta terveydenhoidon hoitovelan purkamiseksi.

Näiden loppuvuoden neuvottelujen jälkeen hallitusta pitää pystyssä vain rajanaapuri Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. 

Vaikka oikeuskansleri Ylen haastattelussa muistutti, että toimitusministeristö pystyy hoitamaan maan juoksevat asiat eduskunnan siunauksella, maassa on syytä olla toimintakykyinen hallitus – siltä varalta, että tiellä Nato-jäsenyyteen tai muussa turvallisuuspolitiikassa ilmaantuu yllätyksiä.

Voit keskustella hallituksen toimintakyvystä perjantaihin 18.11.2022 kello 23 asti. Napauta keskustele-painiketta jutun jälkeen.

Katso lisää:

Sanna Marin kommentoi hallituksen viime päivien vääntöä: Keskusta yritti irrottaa rusinat pullasta

Nollatuntilaisten ansiosidonnaista ei sittenkään pienennetä, rikkaimpia ei veroteta maasta lähtiessä – hallitus hautasi riitaiset esityksensä

Saamelaiskäräjälaki eteni eduskuntaan vaikka keskusta vastusti – lain kohtalo on opposition käsissä

Suosittelemme sinulle