Imatran Pelkolaan rakennetaan ensi vuoden aikana kolme metriä korkea aita. Nykyinen aita on tarkoitettu vain estämään karjan ja koirien pääsy rajan yli. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle
Tähän maisemaan nousee Suomen puhutuin aita – "Maanomistajat suhtautuneet äärimmäisen positiivisesti"
Rajavartiolaitos on tänään kertonut, millainen on Suomen ja Venäjän väliselle rajalle tuleva testiaita. Yle seurasi tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä tässä artikkelissa.
Helena Korpela
Petri Kivimäki
•
Tästä on kyse:
Rajavartiolaitoksen mukaan aita on tarpeellinen erityisesti laajamittaisen ja laittoman maahantulon ehkäisemiseksi.
Ennen varsinaisen raja-aidan rakentamista valmistuu Imatralle kolme kilometriä pitkä testiaita.
Aita on kolme metriä korkea, ja siihen tulee kameravalvontaa ja teknologiaa.
Testiaidan rakentaminen alkaa maaliskuussa ja sen on tarkoitus valmistua kesällä 2023.
Kokonaisuudessaan itärajan aidasta on tarkoitus tulla 200 kilometrin mittainen. Suurin osa sijoittuu Kaakkois-Suomeen. Hinta-arvio on 380 miljoonaa euroa.
Rajavartiolaitos järjesti perjantaina testiaitaa koskevan tiedotustilaisuuden. Tallenne tilaisuudesta on nähtävillä Yle Areenassa.
Helena Korpela
Seuranta päättyy tähän
Itärajan aitaa koskeva seuranta päättyy tähän. Kiitos seurasta!
Helena Korpela
Lisää kuvia maastosta – tältä testiaidan paikalla näyttää nyt
Nykyisen aidan lähelle rakennetaan uusi, kolme metriä korkea aita. Kuva Imatran Pelkolasta, jonne testi aita tulee. Kuva: Jari Tanskanen / Yle
Kolmen kilometrin mittaisen testiaidan on tarkoitus valmistua ensi kesän aikana.
Tulevan testiaidan kohtalta maata omistavat kolme yksityistä maanomistajaa, metsäyhtiö Tornator, Imatran kaupunki sekä Suomen valtio.
Testiaidan rakentamisen urakoitsija ei ole vielä tiedossa. Valinnat urakoitsijasta on tarkoitus tehdä ensi vuoden puolella.
Rajavalvontalaite nykyisessä paikassaan Suomen itärajalla Imatralla. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle
Kaikkiaan itärajan aidasta on tarkoitus tulla 200 kilometrin mittainen. Siitä suurin osa sijoittuu Kaakkois-Suomeen. Aidasta muodostuu yhtenäinen vasta sitten, kun kaikki eri vaiheet on rakennettu.
Tältä näyttää Suomen ja Venäjän välinen raja Imatran Pelkolassa. Samalle paikalle rakennetaan itärajan testiaita. Kuva: Sirkka Haverinen / Yle
Koskaa aitaa tulee olemaan eniten Kaakkois-Suomessa, siellä aidasta tulevat olemaan myös suurimmat ympäristövaikutukset.
Ympäristövaikutusten arvioinnissa keskeisimpiä asioita ovat muun muassa aidan vaikutukset susiin, virtavesien kalannousuun sekä rajavyöhykkeellä oleviin uhanalaisiin lajeihin.
Järviä ja isoja jokia ei aidata.
Helena Korpela
Tältä näyttää maastossa, minne testiaita rakennetaan
Kuva Imatran Pelkolasta kohdalta, jonne tulee testiaita Suomen ja Venäjän väliselle rajalle. Kuva: Jari Tanskanen / Yle
Testiaita rakennetaan Imatran Pelkolaan. Aidasta tulee kolme metriä korkea teräsverkkoaita, joka estää aidan välittömän läpäisyn, ylimenon tai alimenon.
Hankepäällikkö Ismo Kurki kertoo, että Imatran Pelkola valittiin testiaidan sijoituspaikaksi muun muassa siksi, että sen läheisyydessä ovat raja- ja merivartiokoulu sekä Kaakkois-Suomen rajavartiosto. Kysessä on ainoa kohta itärajaa, jossa kaksi kaupunkia ovat niin lähellä toisiaan.
Mukana on myös ripaus historiaa. Nykyisen maarajan teknisen valvontajärjestelmän rakentaminen alkoi 30 vuotta sitten nimenomaan Imatran Pelkolasta.
Helena Korpela
Prikaatikenraali: "Pahempaan varautuminen on viisasta"
Katso yltä, miten Rajavartiolaitoksen prikaatikenraali Jari Tolppanen perustelee itärajan aitaa.
Prikaatikenraali Jari Tolppasen mielestä on perusteltua rakentaa raja-aitaa Suomen ja Venäjän väliselle rajalle.
Vuosikymmeniä moni asia itärajalla on sujunut hyvin, mutta tilanne on nyt nopeasti muuttunut. Tolppanen puhui tiedotustilaisuudessa Imatran Immolassa aiemmin tänään.
Helena Korpela
Tiedotustilaisuus on päättynyt
Tiedotustilaisuus on päättynyt. Tilaisuuden keskeisenä antina on siis se, että testiaita on tulossa Imatran Pelkolaan, kansainvälisen rajanylityspaikan läheisyyteen. Testiaita lähtee Vuoksen rannasta ja jatkuu siitä kolme kilometriä pohjoiseen.
Testiaita on kolme metriä korkea ja sen päällä on ikään kuin piikkilankaa. Siihen tulee pimeätoimintakykyinen kameravalvonta ja tärkeimmille alueille valaisimet ja kauittimet.
Maanomistajat testiaidan alueella ovat suhtautuneet hankkeeseen positiivisesti.
Alta voit katsoa tallenteen koko tiedotustilaisuudesta.
Tiedotustilaisuus järjestettiin Imatran Immolassa.
Helena Korpela
Onko Venäjän kanssa keskusteltu aitahankkeesta?
Rajavaltuutettua on informoitu asiasta, kertoo Blomqvist. He eivät ole ottaneet asiaan kantaa mutta ovat kiittäneet tiedosta ja olleet yleisellä tasolla kiinnostuneita aitaprojektista, hän kertoo.
Helena Korpela
Tarkennuksia maanomistajuudesta
Lunastettaville alueille on olemassa hinta. Tarkkaa hintaa ei kuitenkaan pysty sanomaan. "Meillä on mahdollisuus päättää lain mukaan, että me rakennamme tämän aidan ja maanomistajat ovat velvollisia sen sallimaan", vastaa Ismo Kurki kysymykseen maanomistajuudesta.
Yksityiskohtainen prosessi kuinka tämä hoidetaan, on vielä tarkastelussa.
"Kaikkiin niihin maanomistajiin, joiden alueelle testiaita ulottuu, niin jokainen heistä on suhtautunut asiaan äärimmäisen positiivisesti", sanoo Blomqvist.
Kun hanke etenee, kaikkiin maanomistajiin koko aidan alueelta tullaan olemaan yhteydessä.
Helena Korpela
Nyt avoimia kysymyksiä
Alueet, joille uusi raja-aita tulee, ovat myös teknisesti valvottuja, sanoo Jari Tolppanen.
Maanomistajien tarkka määrä koko aidan alueiden osalta ei ole tiedossa. Sille alueelle kuitenkin sijoittuu noin 450 kiinteistöä. .
Helena Korpela
Partiointia on normaalisti jatkossakin
Rajavartioston partiointi ei tule aidan myötä muuttumaan. Partioita kulkee kuten tähänkin asti eikä esteaita korvaa ammattilaisia.
Aitaa rakennetaan laittoman maahantulon estämiseksi. Esteaita antaa paremman mahdollisuuden hallita vaikeita tilanteita, joihin kuitenkin toivottavasti emme koskaan joudu, sanoo Blomqvist.