Hyppää sisältöön

Marin: Hyvinvointialueille 700 miljoonaa lisärahaa hoitovelan purkuun – pääministeri esitteli myös SDP:n talouslinjoja ensi kaudelle

Marinin mukaan ensi hallituskaudella tarvitaan menoleikkauksia julkisen talouden tasapainottamiseksi. SDP:n tavoitteena on myös yli kahden prosentin vuosittainen talouskasvu ja 80 prosentin työllisyysaste.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vieraili SDP:n yleisötilaisuudessa Kauppakeskus Galleriassa Lappeenrannassa. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) haluaisi jättää riitelyn jo taakse ja katsoa eteenpäin, koska hallituksella on vielä paljon tehtävää.

SDP:n puoluevaltuuston syyskokous käynnistyi lauantaina Lappeenrannassa. Kokouksen aluksi puolueen puheenjohtaja Marin antoi katsauksen tämänhetkiseen poliittiseen tilanteeseen ja esitteli puolueen talouslinjan seuraavalle vaalikaudelle.

Valtuuston kokouksen mielenkiintoa lisäsi se, että hallituspuolueet ovat kiistelleet pari viime viikkoa julkisesti lakiesityksistä ja täydentävästä talousarviosta. Marin halusi jo kääntää uuden lehden.

– Itse katson mieluummin eteenpäin. On erittäin hyvä, että hallitus on saanut sovittua, mitä esityksiä eduskuntaan on viety ja mitä jätetään antamatta. Kyllä meillä on vielä paljon asioita tehtävänä. Itse keskityn näihin, ja haluan uskoa, että myös hallituskumppanit katsovat tätä tehtäväkenttää, mikä hallituksella on vielä edessä, pääministeri sanoi iltapäivän tiedotustilaisuudessa.

Marin nosti yhdeksi tärkeimmistä asioista hyvinvointialueiden lisärahan hoitovelan purkamiseen. Hallitus ei löytänyt vielä sopua lisärahoituksesta vaan päätös siirtyi ensi vuoden alkuun. 

Marinin mukaan SDP on esittänyt alueille 700 miljoonan euron lisärahoitusta. Hyvinvointialueet ovat kuitenkin arvioineet, että rahaa tarvitaan paljon enemmän

– Tästä sitten neuvotellaan hallituskumppaneiden kanssa. Tämä vaatii vielä läpikäyntiä, mutta meille tämä rahoitus on selkeä prioriteetti, Marin totesi.

Puolueen puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa Lappeenrannassa 19. marraskuuta, miksi hoitovelan purkamiseen on tärkeää osoittaa lisärahoitusta.

Panostusta koulutukseen ja työllisyyteen, leikkauslistoja ei nähty

SDP:n ensi vaalikauden talouslinja tiivistyy neljään lukuun: 2, 4, 60 ja 80. 

Luku kaksi viittaa siihen, että puolue tavoittelee vähintään kahden prosentin vuosittaista talouskasvua. Luku neljä taas tarkoittaa, että demarit haluavat pitää kiinni neljän prosentin panostuksista tutkimuksen ja tuotekehityksen rahoitukseen.

Puolueen tavoitteena on, että vuonna 2030 alle 35-vuotiaista suomalaisista vähintään 60 prosenttia olisi korkeakoulutettuja. 

Marin painottikin puoluekokoukselle pitämässään puheessa, että seuraavalla vaalikaudella tarvitaan merkittäviä satsauksia koulutukseen ja osaamiseen. Puolue haluaa uudistaa myös peruskoulun, jotta jokainen nuori saisi sieltä perustaidot toisen asteen opintoihin ja elämään.

Neljäs luku tarkoittaa, että puolue tavoittelee 80 prosentin työllisyysastetta. Tavoitteen saavuttamiseksi työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan lisää.

SDP:n tavoittelee julkisen talouden tasapainotusta useamman vaalikauden aikana. Tämä tarkoittaisi myös menojen leikkaamista. 

SDP:n puoluevaltuustossa on puheenjohtajan lisäksi 60 jäsentä. Etualalla puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Yksilöityjä leikkauslistoja ei vielä nähty, mutta Marinin mukaan leikkausten tulisi kohdistua oikeudenmukaisesti. Marinin konkreettisin säästökohde oli julkiset hankinnat ja niiden kilpailuttaminen. 

Pääministeri kuittaili myös oppositiopuolue kokoomuksen suuntaan.

Kokoomus on esittänyt miljardin euron tuloveron alennuksia. Marinin mukaan kasvua ei synny julkisista palveluista ja pienituloisilta leikkaamalla eikä veropohjaa kaventamalla.

– Siitä huolimatta olemme taas kuulleet esimerkiksi kokoomuksen suunnalta esityksiä siitä, miten leikkaukset työttömyysturvaan ja asumistukeen ovat välttämättömiä. Kuitenkin samaan aikaan varakkaiden veronalennuksia ollaan valmiita rahoittamaan velkarahalla, Marin latasi puoluevaltuustossa pitämässään puheessa.

Kannattaja toivoo sovun kestävän

Uutiset hallituksen yhteistyön rakoilusta olivat tuttuja Lappeenrannassa kauppakeskus Galleriassa järjestettyyn SDP:n tilaisuuteen saapuneille ihmisille. 

Hallituksessa erimielisyyksiä on syntynyt muun muassa saamelaiskäräjälaista. Pääministeri Marin vei lakiesityksen eduskuntaan keskustan kiihkeästä vastustuksesta huolimatta. Pitkän väännön jälkeen hallitus päätyi hautaamaan lukuisia lakiesityksiä. 

Keskusta kaatoi esityksen arvonnousuverosta. Vasemmistopuolueet taas torppasivat työttömyysturvan euroistamisen ja kokeilun alueellisesta opintolainahyvityksestä.

Hallituksen torstaina saavuttama hauras sopu sai kuitenkin kiitosta puolueen tukijoilta. SDP:n kannattaja Asko Kokkola toivoo tilanteen rauhoittuvan.

– Siellä on tosiaan kaikennäköisiä säröjä koko aika. Toivottavasti taas pikkasen rauhoittuu, että päästään tuonne helmikuulle asti. Siellä voi tulla taas uusia, ei yhtään tiedä, mutta on hyvä, että päästiin sopuun, Kokkola kiittelee.

SDP:n yleisötilaisuudessa Lappeenrannassa puhui myös pääministeri. Puolueen kannattaja Asko Kokkola kiitteli pääministeri Sanna Marinia selkeästä puheesta. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Puolueeseen myötämielisesti suhtautuva Kati Ahonen toivoo, että haastavina aikoina löydettäisiin yhteinen sävel. Hänen mielestään riitely on erityisen harmillista tilanteessa, jossa monella suomalaisella on hätä.

– Kaikki hinnat nousevat tämän sodan takia. Siinä mielessä minun mielestäni tämä on juuri nyt se paikka, jossa pitää puhaltaa yhteen hiileen, hän summaa.

Kati Ahonen kertoo olleensa yleisesti tyytyväinen nykyisen pääministerin ja hallituksen toimintaan. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Vaimonsa Maria Melasen ja poikansa Daniel Melasen kanssa pääministerin puhetta kuunnellut Lari-Pekka Melanen ymmärtää, että yksimielisyyden löytäminen hallituksessa voi olla vaikeaa.

– Kaikkien on kuitenkin pidettävä oman puolueensa kannasta kiinni, mutta silti pitäisi saada asioita yhdessä aikaan. Välillä on vähän sellainen olo, että mitä te teette? Lari-Pekka Melanen naurahtaa.

Lari-Pekka Melanen osui SDP:n puolueen yleisötilaisuuteen sattumalta. Mukana olivat myös puoliso Maria Melanen sekä poika Daniel Melanen. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

SDP:n puoluevaltuuston syyskokous järjestetään tänä viikonloppuna Lappeenrannassa. Seurasimme kokouksen avajaispäivän tapahtumia tässä jutussa. 

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin kello 23 asti.

Aiheesta enemmän:

Nollatuntilaisten ansiosidonnaista ei sittenkään pienennetä, rikkaimpia ei veroteta maasta lähtiessä – hallitus hautasi riitaiset esityksensä

Suosittelemme sinulle