Hyppää sisältöön

Lipeäminen 1,5 asteen tavoitteesta voisi rapauttaa yritysten motivaatiota vihreään siirtymään – EK: Se olisi märkä rätti päin kasvoja

Elinkeinoelämän edustajat toivovat ilmastotavoitteista pidettävän kiinni Egyptin ilmastokokouksessa, koska yritykset ovat investoineet paljon vihreää siirtymää varten.

Ihmiset osoittivat mieltä Egyptin ilmastokokouksessa 16. marraskuuta 2022. Kuva: Hanna Eskonen / Yle

Suomalainen elinkeinoelämä on pettynyt Egyptin kansainvälisten ilmastokokouksen tähänastiseen antiin.

Yhä käynnissä olevia ilmastoneuvotteluita on hallinnut keskustelu muun muassa siitä, lipeääkö Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoite lopullisesti käsistä. Perjantaina asia on edelleen auki.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtavan ilmastoasiantuntijan Janne Peljon mukaan tiedossa oli, että neuvottelut tulevat olemaan vaikeita.

– Yritykset toivovat kovasti, ettei 1,5 asteen tavoitteesta lähdettäisi lipsumaan.

Mikäli niin kävisi, se olisi Peljon mukaan elinkeinoelämälle kuin märkä rätti päin kasvoja.

– Kyllä se osaltaan rapauttaisi motivaatiota ajaa eteenpäin vihreää siirtymää.

EK:n johtava ilmastoasiantuntija Janne Peljo palasi perjantaina Egyptin ilmastokokouksesta Suomeen. Hänen mukaansa Suomea pidetään maailmalla monella tapaa ilmastotoimien edelläkävijänä. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Ennen kokousta julkaistun YK:n raportin mukaan maiden tämänhetkiset päästövähennyslupaukset kasvattavat päästöjä yli 10 prosenttia sen sijaan, että päästöt vähenisivät.

Se tarkoittaa 2,6 asteen lämpenemistä vuosisadan loppuun mennessä.

CLC: Tavoite on symboli ilmastonmuutoksen torjunnalle

Myös ilmasto-businessverkosto Climate Leadership Coalitionin (CLC) toimitusjohtajan Tuuli Kaskisen mukaan ilmastokokouksen anti on jättänyt tähän mennessä toivomisen varaa.

– Neuvotteluiden tukkoisuus ja luultavasti melko laihaksi jäävät tulokset eivät ole paras mahdollinen tilanne suomalaisten yritysten kannalta, Kaskinen toteaa.

CLC:n toimitusjohtaja Tuuli Kaskisen mukaan jo tehdyistä investoinneista on hyötyä, vaikka 1,5 asteen ilmastotavoitteesta lipsuttaisiin. Kuva: Risto Degerman

Hänen mukaansa tiedossa tällä hetkellä toki on, että 1,5 asteen tavoitteen saavuttaminen tulee tosiasiassa olemaan hankalaa.

– Tavoite on kuitenkin ollut symboli sille, olemmeko menossa kohti sellaista maailmaa, joka torjuu ilmastonmuutosta mahdollisimman vahvasti.

Kaskinen kertoo, että yritysten kannalta iso kysymys on, kuinka nopeasti uudet innovaatiot saadaan käyttöön.

– Siinä mielessä olisi tosi tärkeää, että tavoite pidettäisiin ja näytettäisiin, että tätä todella tehdään.

"Mikään jo tehty ei mene pilalle"

Tuuli Kaskinen kuitenkin alleviivaa, että jo tehtyjen investointien näkökulmasta muutos on joka tapauksessa tapahtumassa, ja investoinneista tulee koitumaan hyötyä.

– Mikään jo tehty ei mene pilalle, vaikka jonkinlaista värinää tapahtuisi, Kaskinen pohtii.

Ilmastopolitiikkaa seuraava Ylen toimittaja Hanna Eskonen arvioi ilmastokokouksen kahta pääaihetta videolla.

Janne Peljo on samoilla linjoilla. Hän huomauttaa, että yritysten omistajat, sijoittajat ja asiakkaat vaativat puhtaampia ratkaisuja, joten teknologinen kehitys menee kaikesta huolimatta eteenpäin.

Peljo toteaa yritysten analysoineen tarkoin rooliaan ilmastonmuutoksen ratkomisessa.

– Yritykset ovat joka tapauksessa osa ilmastonmuutoksen ratkaisua.

Avoimeksi jääneistä kysymyksistä huolimatta Peljo kuvailee yrityksillä olleen Egyptin kokouksessa positiivinen ja eteenpäin katsova tunnelma.

– Yritykset ovat selkeästi valmiita investoimaan vihreään siirtymään. Ne näkevät siitä syntyvät liiketoiminnat mahdollisuudet.

Lue lisää:

Näistä kahdesta elämän ja kuoleman kysymyksestä ilmastokokouksessa väännetään loppumetreille asti

EU käänsi viime hetkellä kelkkansa ja tukeekin nyt kiisteltyä rahastoa, josta köyhille maille maksetaan ilmastokriisin aiheuttamia tuhoja

Egyptin ilmastokokous takkuaa pahasti – köyhät maat taistelevat tuhojen korvaamisesta, ja 1,5 asteen tavoitteen pelätään lipeävän käsistä

Suosittelemme sinulle