MANILA Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris seisoi tiistaina Filippiinien rannikkovartioston aluksen kannella ja piti painavan puheen.
Harris vakuutti Yhdysvaltojen tulevan Filippiinien tueksi, jos sitä vastaan hyökättäisiin Etelä-Kiinan merellä – käytännössä siis, jos Kiina hyökkäisi.
Valkoinen talo oli kutsunut vierailua etukäteen “historialliseksi”. Kyseessä oli korkeimman Yhdysvaltojen virallisen edustajan vierailu koskaan Palawanin saarella.
Palawan on se osa Filippiinejä, joka sijaitsee lähimpänä Etelä-Kiinan merta ja sen kiisteltyjä pikkusaaria. Spratlysaarten hallinnasta kamppailee Kiinan kanssa moni Kaakkois-Aasian maa, etunenässä Filippiinit.
Jännitteet merialueella ovat juuri nyt korkeat, kun Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteet ovat huonoimmalla tolalla pitkään aikaan muun muassa Taiwanin aseman vuoksi.
Vain päivää ennen Harrisin vierailua Filippiinien rannikkovartiosto kertoi Kiinan takavarikoineen siltä osia mereen pudonneesta kiinalaisraketista. Filippiinit aikoo lähettää asiasta Kiinalle diplomaattisen nootin.
Harrisin vierailu olikin paitsi tuen osoitus Filippiineille, Yhdysvaltojen tärkeälle strategiselle kumppanille, myös varoitus Kiinalle.
Uusi presidentti toi suhteisiin uuden alun
Trafiikki Yhdysvalloista Filippiineille on ollut viime aikoina vilkasta.
Presidentti Ferdinand Marcos Junior on ollut virassa vasta reilut neljä kuukautta, mutta maassa ovat jo ennen Harrisia vierailleet Yhdysvalloista muun muassa ulkoministeri, apulaisulkoministeri ja liuta kenraaleja.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja presidentti Marcos tapasivat syksyllä New Yorkissa.
Yhdysvaltain Filippiinien-suurlähettiläs on kutsunut amerikkalaisten osoittamaa huomiota Filippiinejä kohtaan “ennennäkemättömäksi“.
Filippiinit on Yhdysvaltojen entinen alusmaa ja sen pitkäaikainen liittolainen Aasiassa. Maiden suhteet painuivat kuitenkin pakkaselle Filippiinien edellisen presidentin Rodrigo Duterten aikana.
Rääväsuinen Duterte vähät välitti erityissuhteesta entiseen emämaahan ja flirttaili Kiinan kanssa. Hän haukkui Yhdysvaltain aiempaa presidenttiä Barack Obamaa muun muassa “huoranpenikaksi”.
Kun Marcos sitten nousi kesällä Duterten tilalle, Washingtonissa huokaistiin helpotuksesta. Amerikkalaiset aloittivat vimmaisen suhteiden elvyttämisen ja laittoivat Marcosin omat maineongelmat mappi ö:hön.
Marcos Junioria vastaan on nostettu Yhdysvalloissa oikeusjuttu vahingonkorvausten laiminlyönnistä, jotka liittyvät hänen isänsä, diktaattori Ferdinand Marcosin aikaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Valtionpäämiehenä Marcos Junior sai nyt Yhdysvalloilta oikeudellisen koskemattomuuden.
USA tarvitsee Filippiinejä Taiwanin puolustamiseen
Kyse on ennen kaikkea maantieteestä. Filippiinien pohjoisimmalta saarelta on vain 140 kilometriä Taiwaniin, josta on tullut supervaltojen ideologisen kamppailun polttopiste.
Kiinan mukaan Taiwanin saari kuuluu sille, mutta Yhdysvallat tukee Taiwanin demokratiaa ja itsehallintoa. Bidenin suusta on kuultu yhä kärkkäämpiä lausuntoja Yhdysvaltojen halusta puolustaa saarta, jos Kiina yrittäisi vallata sen.
Pelotteen – ja mahdollisen ensivastauksen – pitäisi tällöin tulla Filippiinien maaperältä.
Yhdysvalloilla on Filippiineillä tällä hetkellä viisi tilapäistä tukikohtaa, mutta se haluaisi tuplata niiden määrän kymmeneen. Tämä on todennäköisesti ollut yksi Harrisin vierailun puheenaiheista.
Maiden välillä on ollut 1950-luvulta lähtien keskinäinen puolustussopimus.
Kaikki filippiiniläiset eivät ole kuitenkaan innoissaan Yhdysvaltojen sotilaallisen läsnäolon lisäämisestä maassa.
He pelkäävät, että Filippiineistä tulee pelinappula, joka vedetään mukaan amerikkalaisten sotaan. Presidentti Marcos sanoi viime viikolla Kiinan johtajalle Xi Jinpingille, että Filippiinit ei aio langeta “kylmän sodan ajattelutapaan”.
Filippiiniläiset haluavat myös osansa Kiinan investoinneista. Maat suunnittelevat parhaillaan esimerkiksi rautateiden rakentamista Filippiineille.
Toisaalta Filippiinien armeija on surkeassa kunnossa ja maan puolustus nojaa vahvasti Yhdysvaltojen sotilasapuun.
Valinta onkin kinkkinen: jos Filippiinit haluaa Yhdysvaltojen tukea Etelä-Kiinan meren kahinoissa, Yhdysvallat haluaa Filippiinien tukea Taiwanin kahinoissa.
Jos kansalta kysytään, filippiiniläisten sympatiat ovat huomattavasti enemmän amerikkalaisten kuin kiinalaisten puolella. Filippiiniläisistä 89 prosenttia luottaa Yhdysvaltoihin paljon tai melko paljon, kun vain 33 prosenttia sanoo samaa Kiinasta.
Eikä Kamala Harriskaan tullut Manilaan tyhjin käsin. Hänen vierailunsa aikana ilmoitettiin Yhdysvaltojen lisäpanostuksista muun muassa Filippiinien koronarokotehankintoihin, ydinenergiaan ja 5g-verkkoon.
Voit keskustella aiheesta torstaihin 24.11. klo 23 saakka.
Lue myös:
Biden ja Xi tapaavat jännitteisellä hetkellä – viisi odotusta Balin G20-kokouksesta