Hyppää sisältöön

Euroalueen taantuma olisi Suomessa enemmänkin riesa kuin romahdus, arvioi Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn

Energiakriisin kärjistyminen on kasvattanut taantumariskiä sekä Suomessa että euroalueella, ja inflaatio on jatkunut ennustettua nopeampana.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn
Olisi toivottavaa, että raha- ja finanssipolitiikka kulkisivat käsi kädessä ja hidastaisivat eivätkä kiihdyttäisi inflaatiota, sanoi Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn Ylen haastattelussa. Kuva: Juha Kivioja / Yle
Jarmo Koponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Euroalue on vaarassa ajautua taantumaan talven aikana. Kuinka lievään tai syvään, se riippuu hyvin pitkälti nimenomaan energiakriisin kehityksestä ja ratkaisuista sen lievittämiseksi, arvioi Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

Rehn puhui eduskunnan talousvaliokunnan julkisessa kuulemistilaisuudessa. Hän muistutti, että hintojen nousu on ollut euroalueella poikkeuksellisen nopeaa ja että energiahintojen nousu on inflaation tärkein ajuri. 

Inflaation hillitsemiseksi Euroopan keskuspankki on nostanut kuluvana vuonna useampaan otteeseen ohjauskorkoaan. 

– Energiahintoihin rahapolitiikalla voidaan vaikuttaa vain rajallisesti, mutta rahapolitiikan on kuitenkin reagoitava yleisen hintatason nousun kiihtymiseen, hän sanoi.

Rahapolitiikkaa kiristämällä pyritään muun muassa välttämään kuluttajahintojen ja palkkojen nousukierteen syntyminen. 

Taantumaan varauduttava

Vaikka Suomessa mahdollinen taantuma jäänee lieväksi, on siihen varauduttava.

– Tämän sodan ja energiakriisin myötä kansainvälinen suhdannetilanne on heikentynyt ja se heijastuu myöskin Suomen talouteen ja siihen on syytä varautua.

Ylen haastattelussa Rehn katsoi mahdollisen taantuman olevan Suomessa enemmän riesa kuin syvä romahdus. 

– Näillä näkymin kyse ei kuitenkaan ole mistään syvästä romahduksesta, vaan paremminkin lievästä taantumasta, joka on kyllä riesa, mutta varsinkin hyvän työllisyyskehityksen ansiosta se voidaan kyllä käsittääkseni kestää, hän muotoili. 

Toisaalta, hyvä työllisyyskehitys ei enää ole itsestäänselvyys.

Parhaat askelmerkit taantuman tuolle puolen

Talouspolitiikkaan koordinaatiota

– Taantuman todennäköisyyden kasvaessa ei työllisyyden myönteistä kehitystä voi enää pitää itsestäänselvyytenä, sanoi Rehn. 

Yleisen talouspolitiikan suhteen Rehn toivoi, että finanssi- ja rahapolitiikka olisivat samansuuntaisia. 

– Olisi toivottavaa, että raha- ja finanssipolitiikka kulkisivat käsi kädessä ja hidastaisivat eivätkä kiihdyttäisi inflaatiota, hän sanoi Ylen haastattelussa. 

Rehnin talousvaliokunnan kuulemisessa pitämän esityksen aiheena oli Euroopan ja Suomen talous energiakriisin ja sodan varjossa. Kuuleminen liittyi eduskunnan pankkivaltuuston kertomuksen käsittelyyn.

Voit keskustella aiheesta 23.11. kello 23:een saakka.

Suosittelemme