Hyppää sisältöön

Vasemmistoliiton kampittama verovähennys etenee sittenkin – yrityksille luvassa kannuste tutkimukseen ja kehittämiseen

Hallituksen esitys verovähennyksestä kaatui viime viikolla, mutta vastaava esitys aiotaan tuoda eduskuntaan eduskuntapuolueiden yhteisenä aloitteena.

Parlamentaarisen TKI-työryhmän puheenjohtaja Matias Mäkynen kertoi, että tki-verovähennys tuodaan eduskuntaan puolueiden yhteisenä aloitteena. Kuva: Silja Viitala / Yle
Matti Koivisto

Hallituksen viime viikolla hylkäämä tutkimus- ja kehittämistoiminnan verovähennys tuodaan eduskuntaan puolueiden yhteisenä lakialoitteena. Asiasta päätettiin parlamentaarisessa TKI-työryhmässä keskiviikkona iltapäivällä. 

Työryhmän puheenjohtaja Matias Mäkynen (sd.) kertoi päätöksestä kokouksen jälkeen. 

– Hallituksen esityksen pohjalta laaditaan parlamentaarinen lakialoite, joka huomenna viedään eduskuntapuolueiden ryhmäkokouksiin. Hallituksen esityksen pohjaan tehtiin pieni muutos niin, että se noudattaa paremmin viime syksyn parlamentaarista sopua, Mäkynen sanoi toimittajille eduskunnassa.

Eduskuntapuolueiden esityksessä vähennystä aiotaan kasvattaa hallituksen esitykseen verrattuna. Yrityksille suunnatun TKI-verovähennyksen on tarkoitus toimia porkkanana, joka kannustaisi yrityksiä satsaamaan tutkimus- ja kehittämistoimintaan.

Tutkimus- ja kehittämistoimintaa harjoittava yritys voi saada 500 000 euron vähennyksen yhteisöverotuksessa. Lisäksi yritys voi saada toiset 500 000 euroa, mikäli se lisää t&k -menoja viime vuoteen verrattuna. 

Vähennyksen olisi tarkoitus astua voimaan ensi vuonna. 

Esitys kaatui hallituksessa vasemmistoliiton vastustukseen

Hallituksen esitys verovähennyksestä kaatui viime viikolla vasemmistoliiton vastustukseen. Vasemmistoliitto päätyi kaatamaan esityksen keskustan kaataessa vasemmistopuolueille tärkeän arvonnousuveron. 

Esityksen kuoppaaminen herätti närää yli hallitus- ja oppositiorajojen, sillä verovähennyksestä oli sovittu kaikkien eduskuntapuolueiden kesken TKI-työryhmässä. Ryhmän tarkoituksena oli pohtia keinoja Suomen laahaavan tutkimus- ja kehitysrahoituksen tason nostamiseen. 

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ilmoitti viime viikolla tuovansa oman lakialoitteensa eduskuntaan tilanteen korjaamiseksi. Kokoomuksen lakialoitteen pohjalta ei edetty, mutta Mäkynen kiitteli kokoomusta aktiivisuudesta asiassa. 

Eduskuntaryhmät ilmoittavat huomiseen kello 16 mennessä, ovatko ne mukana lakialoitteessa. 

Lisää aiheesta:

Oppositio haastoi hallitusta maatalouden hädästä ja TKI- päätösten pyörtämisestä – "Joka päivä kolme tilaa lopettaa toimintansa", katso kyselytunnin tallenne

Nollatuntilaisten ansiosidonnaista ei sittenkään pienennetä, rikkaimpia ei veroteta maasta lähtiessä – hallitus hautasi riitaiset esityksensä

Suosittelemme sinulle