Hyppää sisältöön

Onko Ukraina valmistelemassa uutta yllätystä? Armeija vahvistaa operaation, mutta pyytää pitämään yksityiskohdat salassa

Suomalaisen sotilasasiantuntijan mukaan Venäjä keskittyy sodan tässä vaiheessa vain tuhoamaan Ukrainan yhteiskuntaa.

Hersonin asukkaat valmistavat ruokaa avotulella -  sähköstä vedestä ja lämmityksestä yhä pulaa.
Hersonin asukkaat valmistavat ruokaa avotulella - sähköstä vedestä ja lämmityksestä yhä pulaa.

Ukrainalla on käynnissä sotilasoperaatio Kinburnin niemellä, vahvisti maan asevoimien tiedottaja tiistaina.

Kinburnin niemi on strategisesti tärkeä. Yli 30 kilometriä pitkä niemeke sijaitsee Hersonin kaupungin itä- ja Mykolajivin eteläpuolella. Niemi on ollut Venäjän hallinnassa, ja venäläisjoukot ovat voineet niemelle sijoitetulla tykistöllä tulittaa Ukrainan alueita Mustanmeren rannalla.

Asevoimien tiedottaja ei kertonut operaation luonteesta enempää. Hän kuitenkin pyysi, etteivät tiedotusvälineet yritä selvittää operaation ykstyiskohtia. Samalla tavalla medialta toivottiin vaiteliaisuutta, kun Ukraina valmisteli Dneprjoen länsipuolella olevien venäläisjoukkojen karkottamista. 

Tietoja ei ole saatukaan, mutta tiedotusvälineissä asiantuntijat ovat silti pohtineet, mitä hyötyä Kinburnin mahdollisesta valtauksesta Ukrainalle olisi.

Venäläisten tykistötulen estäminen mahdollistaa Ukrainalle Mykolajivin sataman ja Bugjoen hyödyntämisen. Eräissä arvioissa (siirryt toiseen palveluun) on myös uumoiltu, että lisäämällä painetta venäläisjoukkoihin Kinburnin suunnalta, Ukraina voisi ehkä saada etua laajempaan hyökkäykseen Krimin suuntaan.

Kuva: Otso Ritonummi / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Asiantuntija: Kinburn on vaikea paikka

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Antti Pihlajamaa ei usko, että Ukraina voisi helposti käyttää kapeaa ja järvien rikkomaa Kinburnia laajemman hyökkäyksen lähtökohtana, vaikka saisikin niemen haltuunsa. 

– Uskon, että kyllä siellä tapahtuu asioita, ei kuitenkaan sillä tavalla näkyvästi, että kumpikaan osapuoli etenisi voimakkaasti. 

Hän muistuttaa, että riittävän vahvan ja hyökkäyskykyisen joukon saaminen alueelle meriteitse ei olisi helppoa. Lisäksi siellä olevat joukot olisivat hyvin alttiita venäläiselle tykistötulelle ilman mahdollisuutta juurikaan väistää.

Dneprin itärantaa tulitetaan

Viime viikosta alkaen on saatu tietoja, että Ukraina on ampunut rajusti tykistöllä Dneprin itärannalla olevia venäläisasemia esimerkiksi Kahovkan kaupungin lähellä.

Ukrainalainen panssarivaunu takana ajavasta autosta kuvattuna 22.11.. Kuva: Anatolii Stepanov / AFP

Pihlajamaan mukaan Ukraina haluaa toisaalta aiheuttaa venäläisille tappioita, toisaalta häätää heidät tykinkantaman päähän joelta, jotta Venäjän tykistö ei pääse häiritsemään elämää Ukrainan takaisin valtaamalla alueella Dneprin länsipuolella. Ukraina on tulittanut muitakin kohteita kuin Kahovkaa, Pihlajamaa sanoo. 

Pihlajamaa pitää tärkeänä, että Ukraina säilyttää aloitteen sodassa, sillä Venäjä pyrkii taisteluiden tauotessa vahvistamaan kuluneita joukkojaan.

– Tulkitsen niin, että Ukraina tässä vaiheessa luo edellytyksiä tuleville operaatioille; häiritsee ja kuluttaa venäläisiä tulenkäytöllä, tiedustelee ja suunnittelee tulevia operaatioita.

Venäjä näyttää joka tapauksessa valmistautuvan Ukrainan yritykseen hyökätä Dneprin yli mahdollisesti Krimin suuntaan. Pihlajamaan mukaan Dneprin itäpuolelle rakennetaan moniportaista puolustusjärjestelmää Krimin suojaksi.

Jos Ukraina mielii aloittaa iskun kohti Krimiä, se kannattaisi mahdollisuuksien mukaan tehdä mieluummin jo talven aikana kuin myöhemmin keväällä, Pihlajamaa pohtii. Venäläisten huollon kannalta tärkeä Krimin silta on toistaiseksi poikki, eikä Hersonin suunnassa olevien joukkojen huolto ole helppoa myöskään Mariupolin ja Berdjanskin kautta.

Ukrainalaistietojen mukaan myös Krimin niemimaan "kaulalla" sijaitseva, ja kuljetusten kannalta keskeinen Armjanskin kaupunki on joutunut Ukrainan pitkän kantaman Himars-rakettien uhan alle. Tästä syystä Venäjä joutuu ottamaan käyttöön pienemmän, saarien kautta kulkevan itäisen maantien, kertoo Ukrinform-sivusto (siirryt toiseen palveluun). Tietoa ei voida vahvistaa puolueettomista lähteistä. 

"Sota muuttunut itsetarkoitukseksi"

Sodan itäisellä rintamalla, Donetskin alueella, sota tuntuu jatkuvan verisenä ilman, että rintamatilanne juuri muuttuu mihinkään suuntaan. Venäjä pyrkii etenemään vähitellen varsinkin Bahmutin kaupungin suunnalla.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Pihlajamaan mukaan operatiivista ratkaisua ei ole näköpiirissä. Venäjä ei näillä näkymin kykene lyömään ukrainalaisia, sillä rintama on pitkä ja suora, joten saarrostaminen ei onnistu.

Venäjä jatkaa hyökkäystään, koska parempiakaan ideoita sodan voittamiseen ei ole. Mahdollisesti se pyrkii myös kuluttamaan ja sitomaan ukrainalaisvoimia, jotta nämä eivät kykenisi iskemään esimerkiksi Krimille, Pihlajamaa arvailee.

– Vaikuttaa siltä, että sota on muuttunut Venäjän kannalta itsetarkoitukseksi. Se ei ole saavuttamassa poliittisia tavoitteitaan, Pihlajamaa sanoo.

Ukraina ei näytä mitään merkkejä, että se olisi taipumassa. Silti Venäjäkään ei ole lopettamassa sotaa.

– Vetäytyminen ei näytä mahtuvan venäläiseen itseymmärrykseen, vaan sodan jatkaminen on välttämätöntä Venäjän näkökulmasta.

Venäjä iskee nyt Ukrainan energiahuoltoon koko maassa. Sähkökatko pimensi keskustan kadut Lvivissä keskiviikkona.. Kuva: Yuriy Dyachyshyn / AFP

Painopiste Ukrainan infrastruktuurin tuhoamisessa

Vaikka sota aiheuttaa rintamillakin edelleen valtavia inhimillisiä kärsimyksiä ja aineellista tuhoa, Pihlajamaan mukaan Venäjä on siirtänyt sodan painopisteen Ukrainan infrastruktuurin tuhoamiseen. 

– En tiedä, missä määrin Venäjä uskoo siten pääsevänsä lopulliseen ratkaisuun, vai onko kyse ajan peluusta tai paremman puutteessa valitusta strategiasta.

Venäjä on saanut aikaan valtavia tuhoja Ukrainan energiahuoltoon ja muuhun infrastruktuuriin. 

– Riittäkö se saamaan aikaan ratkaisua sodassa? Tällä hetkellä se näyttää aika kaukaiselta, Pihlajamaa toteaa.

Suosittelemme sinulle