Hyppää sisältöön

Zelenskyi kehotti YK:n turvallisuusneuvostoa toimiin Venäjän ilmaiskujen vuoksi – "Maailma ei voi olla yhden kansainvälisen terroristin panttivankina"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii YK:n turvallisuusneuvostolta energiaterrorismin tuomitsevaa päätöslauselmaa. Venäjän veto-oikeus turvallisuusneuvostossa todennäköisesti estää kaikenlaiset toimenpiteet.

Arkistokuva. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui Mariinskin palatsissa Kiovassa 31. lokakuuta. Kuva: Genya Savilov / AFP

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti YK:n turvallisuusneuvostoa ryhtymään toimiin ja pysäyttämään Venäjän iskut Ukrainan elintärkeää infrastruktuuria kohtaan. 

Zelenskyi kertoi etäyhteyden välityksellä Suomen aikaa keskiviikkoiltana pitämässään videopuheessa, että Venäjän keskiviikkona ampumat 70 ohjusta ovat terrorismia.

Hän lisäsi, että Ukraina odottaa koko maailmalta todella järkähtämätöntä reaktiota ohjusiskuihin.

– Maailma ei voi olla yhden kansainvälisen terroristin panttivankina, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi vaati turvallisuusneuvostoa tekemään selkeän arvion terroristivaltion toimista YK:n peruskirjan mukaisesti.

– Ukraina ehdottaa turvallisuusneuvostoa laatimaan päätöslauselman, joka tuomitsee energiaterrorismin kaikki muodot, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että koska Venäjä on yksi turvallisuusneuvoston veto-oikeuden omaavista jäsenistä, on hyvin epätodennäköistä, että YK:n turvallisuusneuvosto ryhtyisi minkäänlaisiin käytännön toimenpiteisiin.

Siksi Zelenskyi vaati puheenvuorossaan, että Venäjältä evätään kokonaan äänestäminen sen sotatoimia koskevassa päätöksenteossa.

– Venäjä tekee kaikkensa tehdäkseen virtageneraattorista voimakkaamman työkalun kuin mitä YK:n peruskirja on.

Zelenskyi: "Selkeä rikos ihmisyyttä vastaan"

Zelenskyi sanoi videopuheessaan myös, että Venäjän sähköverkkoon kohdistamat ohjusiskut ovat selvä rikos ihmisyyttä vastaan. Hänen mukaansa iskut ovat vieneet sähkön, veden ja lämmityksen miljoonilta ihmisiltä, kun lämpötila maassa on laskenut pakkasen puolelle.

Keskiviikkona muun muassa Kiovassa sähkön ja veden jakelu oli ilmaiskujen vuoksi kokonaan poikki.

Zelenskyi myös kertoi pyytävänsä YK:ta lähettämään asiantuntijoita tutkimaan ja arvioimaan Ukrainan tärkeintä infrastruktuuria jo tapahtuneiden ja mahdollisesti myöhemmin tapahtuvien iskujen varalta. 

Turvallisuusneuvoston kokouksessa puhunut Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja myönsi Zelenskyin puheen jälkeen Venäjän iskeneen Ukrainan sähköverkkoon. Iskuja hän perusteli sillä, että sähköverkko tukee Ukrainan armeijan toimintaa.

Nebenzja väitti Ukrainan siviilituhojen johtuvan muun muassa Ukrainan ohjuspuolustuksesta.

Suosittelemme sinulle