Hyppää sisältöön

Komission puheenjohtaja von der Leyen: Metsäasetuksesta nostettu Suomessa esiin korkein laskelma

Komission puheenjohtaja kertoo, että luonnon ennallistamisasetuksen kustannuslaskelmia tullaan vielä täsmentämään, kun Suomen metsien tilasta saadaan päivitettyä tietoa.

EU-komission puheenjohtaja: Suomen metsien ennallistamislaskelmia tullaan täsmentämään.
EU-komission puheenjohtaja: Suomen metsien ennallistamislaskelmia tullaan täsmentämään.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tuomitsee Venäjän ohjusiskut Ukrainaan ja kuvailee niitä julmiksi ihmisoikeusrikoksiksi. 

Venäjä on ampunut ohjuksia erityisesti energiakohteisiin, mikä on katkaissut sähköt isosta osasta Ukrainaa juuri talven kynnyksellä.

– Kun näen tämän lumen ja tunnen kylmyyden, en voi olla ajattelematta ukrainalaisia. Putinin barbaaristen iskujen takia heidän täytyy kohdata talvi ilman sähköä ja vettä. Putinin takia vauvat, heidän vanhempansa ja iso-vanhempansa joutuvat hytisemään kylmässä ja pimeässä, von der Leyen sanoo luontokeskus Haltian tiedotustilaisuudessa.

Von der Leyen vakuuttaa, että Euroopan unioni jatkaa tukeaan Ukrainalle. Hän kertoo, että EU rakentaa parhaillaan yhdeksättä pakotepakettia, jonka kohteena on erityisesti Venäjän öljynvienti. 

Venäläiselle öljylle tullaan komission johtajan mukaan asettamaan hintakatto.

– Iskemme Venäjää sinne, missä se todella tuntuu ja haittaa sen kykyä sotia Ukrainassa.

Euroopan komission johtajan von der Leyenin mukaan Suomessa on nostettu esiin ennallistamisasetuksesta komission korkeimmat kustannuslaskelmat. Niitä päivitetään vielä, kun metsien tilasta saadaan lisätietoa. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Ennallistamislaskelmiin täsmennyksiä, kun metsien tilasta saadaan lisätietoa

Suomessa on kipuiltu EU:n ennallistamisasetuksen korkeista kustannuksista ja vaadittu siihen muitakin muutoksia tai muuten Suomi voisi äänestää asetusta vastaan.

Ursula von der Leyen toteaa kiistellystä asetuksesta, että sen yksityiskohdista neuvotellaan parhaillaan. EU:n neuvosto ja EU-parlamentti voivat tehdä siihen vielä muutoksia.

Ennallistamisasetuksella metsiä, soita ja vesistöjä palautetaan luonnontilaan luontokadon pysäyttämiseksi.

Komission puheenjohtajan mukaan Suomella on paljon kokemusta metsien taloudellisen käytön sekä luonnonsuojelun ja ennallistamisen välillä tasapainoilusta, ja tästä myös muut jäsenmaat voivat oppia. 

Von der Leyen korostaa, että Suomessa on nostettu esille komission laskelmien korkein arvio. Komission esityksessä Suomen kustannukset olisivat ylimmillään 930 miljoonaa euroa.

– Tarvitsemme vielä lisää tietoa. Suomen tapauksessa 60 prosentista teidän metsien tilasta on olemassa tietoa, mutta 40 prosentista ei ole. Tämä vaikuttaa laskelmiimme. Esityksessämme voi valita parhaimman, keskimmäisen tai pahimman vaihtoehdon välillä. Vain pahimmassa laskelmassa päästään tähän kiisteltyyn summaan, von der Leyen selventää.

Hän sanoo, että Suomen laskelmia tullaan täsmentämään, kun tästä puuttuvasta 40 prosentista saadaan päivitettyä tietoa. Mikä on näiden metsien tila tällä hetkellä.

Komission johtaja korostaa myös, että metsien ennallistamiseen on tulossa unionilta rahaa arviolta 6–8 miljardia euroa vuosittain. Kaikkiaan luonnon monimuotoisuuden parantamiseen käytetään 40 miljardia euroa vuodessa.

Asetus aiheutti hallituksessa kriisin kuun alussa, kun keskusta vaatii välikysymysvastaukseen tiukempia sanamuotoja. 

Ennallistamisasetuksen suhteen samoilla linjoilla olevat Suomi, Ruotsi ja Viro voivat edistää asiaansa komission johdon vierailun aikana. 

EU:n ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičius tapaa tänään myös eduskunnan suuren valiokunnan, joka muodostaa Suomen virallisen kannan asetukseen.

Pääministeri Sanna Marin (vas.) komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Viron pääministeri Kaja Kallas ja Ruotsin varapääministeri Emma Busch luontokeskus Haltiassa. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Marin: Metsät tärkeitä ilmastotavoitteiden saavuttamisessa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kiittelee Haltian Into the Woods -tapahtuman antia kestävälle puurakentamiselle. Marin korostaa metsien tärkeyttä ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Ne toimivat hiilinieluina eli sitovat päästöjä itseensä.

Marin kertoo, että von der Leyenin kanssa keskustellaan myös paljon huolta pohjoisella alueella nostattaneesta ennallistamisasetuksesta, Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja energiansaannin turvaamisesta.

Luontokeskus Haltiassa järjestettyyn ympäristöaiheiseen keskusteluun osallistuivat myös Viron pääministeri Kaja Kallas ja Ruotsin varapääministeri Ebba Busch. Vieraat keskustelivat metsien roolista hyvässä elinympäristössä.

Pääministeri Kallas korostaa, kuinka metsät ovat tärkeitä sekä Virolle että Suomelle, mutta tasapainoilu metsien taloudellisen käytön ja luonnonsuojelun välillä ei ole aina helppoa.

– Luonnon monimuotoisuus ja luontokadon pysäyttäminen ovat myös tärkeitä arvoja. Virossa, Suomessa ja Ruotsissa on pitkä kokemus kestävästä metsien käytöstä, joten meidän tulee ottaa johtava rooli kun metsien käytön tulevaisuudesta päätetään, Kallas sanoo.

Ruotsin varapääministeri Buschin mukaan metsien kestävä käyttö vaatii tulevaisuudessa osaavaa työvoimaa ja tähän on jo herätty. Ruotsi perustaa tähän tarkoitukseen koulutusohjelman.

Tilaisuus oli osa Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitetta, jonka tavoitteena on edistää rakennetun ympäristön kestävää kehitystä muun muassa uusiutuvan puun käyttämisellä rakentamisessa.

Katso tästä Euroopan komission puheenjohtajan von der Leyenin ja pääministeri Marinin tiedotustilaisuus luontokeskus Haltiassa.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 25. marraskuuta kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Oja tukkoon, kiviä koskeen – tätä tarkoittaa EU:n ennallistamisasetus, josta hallitus riitautui

Oletko ihan pihalla siitä, mitä metsien ennallistaminen tarkoittaa? Testaa tietosi visassa

Suosittelemme sinulle