Hyppää sisältöön

Asuntomarkkinoilla tapahtui lokakuussa "dramaattinen muutos", joka pudottaa hintoja – katso oman asuinalueesi tilanne

Erityisesti käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat ovat tulleet alas lokakuussa. Näin iso muutos yhden kuukauden aikana on harvinainen, vaikka asiantuntijat suhtautuvat lukuihin vielä varauksella.

Tästä kerrostalosta Rebekka Perttilä osti asunnon 30 000 euron alennuksella. Talo sijaitsee Kalliossa Helsingissä.
Johanna Laakkonen,
Tuomo Björksten

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Rebekka Perttilä, 29, on juuri nyt todella onnellinen. Hän osti lokakuussa puolisonsa kanssa Helsingin Kalliosta kaksion, jonka he saivat 30 000 euroa alle pyyntihinnan. 

– Kokeilimme tarjota reilusti alle pyyntihinnan, ja tarjous meni heti läpi. Tämä oli aivan paras ajankohta ostolle. 

Asuntomarkkinoilla tapahtui lokakuussa iso käänne. Vastaavaa ei ole nähty sitten koronapandemian alun, jolloin kaikki lähes pysähtyi.

Esimerkiksi Helsingissä myytiin lokakuussa 29 prosenttia vähemmän käytettyjä asuntoja kuin syyskuussa, ja asunnot olivat myynnissä keskimäärin viikon pidempään.

Äkkijarrutus vaikuttaa laskevan asuntojen hintoja. Siitä antaa viitteitä kiinteistövälittäjien tietokanta, johon kootaan toteutuneiden kauppojen tietoja. Yle on saanut tiedot nähtäväkseen Kiinteistömaailman kautta.

Kymppitonneja hinnasta pois

Helsingissä erityisesti käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat tipahtivat. Myytyjen asuntojen neliöhinnat olivat lokakuussa keskimäärin kahdeksan prosenttia matalampia kuin syyskuussa. 

Tyypillisessä Helsingin Kalliossa myydyssä kaksiossa se tarkoittaisi teoriassa kymmenien tuhansien eurojen pudotusta kuukaudessa. 

Ylen tiedossa ei kuitenkaan ole tehtyjen kauppojen tarkkoja tietoja, joten muutoksiin voi suhtautua vain suuntaa antavana. 

Myös asuntokauppaan erikoistuneen Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus varoittaa tekemästä liian nopeita tulkintoja yhden kuukauden perusteella. Voi olla, että lokakuussa myytiin tavallista enemmän sellaisia asuntoja, joissa neliöhinnat olivat matalat. 

Brotheruksen mukaan on kuitenkin oletettavaa, että romahdus kauppamäärissä ja myyntiajan pidentyminen johtavat hintojen laskuun jollain aikavälillä. 

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Marina Saleniuskin painottaa, että hinnat eivät laske yhtä paljon kaikkialla.

– Jokaista asuntoa pitää katsoa nyt yksilönä ja ymmärtää yksittäisten alueiden tilanne. 

Salenius ja Kiinteistömaailman analyytikko Tony Korkala kuitenkin kertovat, että lokakuun kaltaista muutosta ei yleensä tapahdu yhdessä kuukaudessa. 

– Muutos oli dramaattinen ja antaa selkeästi viitteitä, että näköpiirissä on hiljaisempi hetki asuntokaupassa erityisesti kerrostaloasuntojen osalta, Korkala sanoo.

Ostopäätöstä ehti miettiä viikon

Tuore asunnonomistaja Rebekka Perttilä kertoo, että sai puolisonsa kanssa tehdä ostopäätöksen ensiasunnosta rauhassa, toisin kuin monet hänen ystävänsä, jotka ostivat asuntoja vuosi sitten. 

– Teimme päätöksen noin viikko sen jälkeen, kun olimme käyneet katsomassa asuntoa. Meillä oli täysi rauha miettiä, mitä haluamme. 

Tämän hetkinen tilanne onkin suotuisa erityisesti Perttilän kaltaiselle ensiasunnon ostajille. 

Kiinteistöalalla työskentelevä Perttilä tiesi hyvin, millaista hintaa hänen haluamistaan asunnoista kannatti nyt tarjota. Hän kävi puolisonsa kanssa katsomassa kuukauden aikana yli kymmenen asuntoa ja he tarjosivat useammasta. 

– Huomasi, että olimme juuri murroksen aikaan markkinoilla. Oli myyjiä, jotka eivät halunneet vielä uskoa, että asuntojen hinnat lähtevät laskemaan, eivätkä he joustaneet hintapyynnöissä. 

Perttilä kertoo kuulleensa jälkeenpäin, että yksi asunto, josta hän oli ollut kiinnostunut, myytiin kuukautta myöhemmin juuri sillä matalammalla hinnalla, jota hän oli asunnosta tarjonnut. 

Alla olevasta koneesta voit itse vertailla, miten asuntojen neliöhinnat, kauppamäärät ja myyntiajat ovat muuttuneet eri asuinalueilla kuudessa suurimmassa kaupungissa. Tiedot on kerätty Kiinteistönvälitysalan keskusliiton hintaseurantapalvelusta. Luvut eivätkä kerro, millaisia myydyt asunnot ovat olleet, mikä voi vaikuttaa arvoihin.

Koneessa on mukana vain asuinalueita, joissa on tehty vähintään 10 kauppaa elo–lokakuussa.


Asuntokaupan hyytymiseen ja hintojen laskuun vaikuttaa moni asia: lainakorkojen nousu, Ukrainan sota, inflaatio ja kustannusten, erityisesti energian hinnan nousu. 

Muutos näkyy myös siinä, että asuntolainoja haetaan nyt keskimääräistä vähemmän. Se on näkynyt erityisesti parin viime kuukauden aikana, kertoo Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala.

Pajala arvioi, että osa ihmisistä siirtää asunnon ostoa ja odottaa, että näkymä taloustilanteesta on selkeämpi. Ensiasuntojen ostajien lainahakemusten määrä ei kuitenkaan ole laskenut samassa vauhdissa muiden kanssa. 

Rebekka Perttiläkään ei missään vaiheessa epäröinyt lainan ottamista tai ensimmäisen asunnon ostoa tänä syksynä. 

– Vaikka korkojen noususta on puhuttu pelottelevaan sävyyn, niin tiesin, että se on normaalia. 

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 28.11. kello 23:een asti.

Aiheesta lisää:

Hypo: Asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna enemmän kuin 25 vuoteen – listasimme, minkälaiset asunnot halpenevat eniten ja missä arvo säilyy

Tässä ovat Helsingin kalleimmat asunnot – kurkistimme yli kahden miljoonan euron kotiin, sillä sellaisia ostavat yhä nuoremmat lapsiperheet

Kiinteistövälittäjien liitto: Käänne parempaan on tulossa – asuntokaupasta puhuttava realistisesti

Huoneistokeskus: ”Asuntomarkkina on laskussa, sitä ei käy kieltäminen”

Suosittelemme sinulle